Parlamentul a coborât pragul electoral

Pragul electoral pentru partidele politice a fost coborât de la 5 la 4 la sută, iar la viitoarele alegeri parlamentare anticipate se vor putea înscrie blocurile politice formate din două şi mai multe partide. Astfel, pentru a accede în Parlament, blocurile politice formate din două partide vor trebui să acumuleze 7% din voturile alegătorilor, iar blocurile formate din trei şi mai multe partide, 9 la sută. Pentru candidaţii independenţi pragul electoral a fost coborât de la 3% la 2%.

O decizie în acest sens a fost luată, vineri, de Parlamentul Republicii Moldova, care a făcut unele modificări la Codul Electoral. Modificările au fost votate de 52 de parlamentari.

Referendum validat cu 1/3 din alegători

De asemenea, parlamentarii au decis că un referendum constituţional va fi validat dacă la urne vor ieşi cel puţin 1/3 din alegători, şi nu 3/5, aşa cum era prevăzut anterior. Premierul Vlad Filat a declarat că, din punctul său de vedere, norma din Codul Electoral vizavi de rata de participare şi de validare a unui referendum nu trebuia schimbată. „Modificarea Constituţiei este un lucru foarte serios şi trebuie să aibă reprezentativitate. Totodată era necesar să fie menţinută această normă în scopul mobilizării totale a populaţiei”, a spus Filat.

O altă modificare a Codului Electoral se referă la faptul că în străinătate vor fi deschise secţii de votare suplimentare, pe lângă cele din cadrul misiunilor diplomatice ale Republicii Moldova. În acest context, votul de peste hotare se va desfăşura o singură zi, la fel ca în ţară, deşi iniţial s-a propus ca alegerile să aibă loc două zile, pentru ca moldovenii să reuşească să ajungă la vot.

E permisă crearea blocurilor politice

Reprezentanţii Partidului Liberal, inclusiv preşedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu, au insistat ca viitorii deputaţi să cunoască obligatoriu limba de stat. Deputaţii din fracţiunea Partidului Democrat s-au opus acestei propuneri. „E treaba fiecărui partid să-şi aleagă candidaţii şi ce limbă vorbesc ei. Teoretic, şi un surdomut poate fi deputat”, a spus preşedintele de onoare al PD, Dumitru Diacov. Propunerea PL a fost votată de 25 de parlamentari şi, în cele din urmă, nu a fost aprobată. „Ne mai trebuie o sută de ani ca să înţelegem că trebuie să respectăm limba noastră”, a spus foarte iritat Mihai Ghimpu.

Totodată, a fost schimbată modalitatea de calculare a mandatelor. Astfel, unui deputat îi revin aproximativ 14 mii de voturi.
Modificarea la Codul Electoral prevede modalitatea de alegere a membrilor Comisiei Electorale Centrale. Astfel, un membru CEC va fi desemnat de preşedintele RM, iar ceilalţi opt – de Parlament, cu respectarea reprezentării proporţionale a majorităţii şi opoziţiei.

Vicepremierii şi membrii din oficiu ai Guvernului vor trebui degrevaţi de atribuţii administrative pe durata campaniei electorale, în cazul în care vor fi implicaţi. Preşedintele ţării, premierul şi preşedintele Parlamentului au statut special care nu permite suspendarea din proprie iniţiativă.

Vitalie Hadei