Pariul nebun al lui Roger Field

centralUn fost prieten al lui Arnold Schwarzenegger s-a angajat într-o cursă de popularitate cu fostul mister Olympia, pe care vrea să o ducă la capăt cu orice preţ

Într-o zi de caniculă, ne-a sunat la redacţie Roger Field. Cum? Nu aţi auzit de Roger Field? Cred că ar intra în pământ de ciudă. Vi-l prezint pe fostul profesor de engleză al lui Arnold Schwarzenegger, căruia, după cum am înţeles, îi plac provocările… inutile. Ultimul pariu pe care şi l-a propus acesta este să-l depăşească la capitolul popularitate pe fostul său elev. Unitatea sa de măsură este numărul de articole publicate în presă. O performanţă pe care acest profesor şi inventator intenţionează să o înregistreze în Guiness Book. Pentru a face marele public să vorbească despre El, Roger Field mizează pe invenţia sa, chitara pliantă. JURNAL de Chişinău se asociază altor publicaţii din întreaga lume pentru a susţine demersul bizar al acestui bărbat.

Odinioară buni prieteni, acum Arnold şi Roger nu şi-au mai vorbit de 44 de ani, de la sfârşitul anilor 1960. „Arnold nu-mi vorbise de 44 de ani”, se plânge acesta. Pentru a-l face să vorbească pe starul de la Holliwood, Roger a trimis peste 1000 de texte despre povestea sa diferitor publicaţii din peste 60 de ţări! Acum a ajuns la JURNAL de Chişinău. Povestea lui Roger a început în vara lui 1968, când acesta a mers la Munchen pentru a-şi vizita mama, care se stabilise acolo pentru câteva luni. „Eram student la Colegiul de Arte din California şi am mers la Munchen în vacanţă. Prima dată l-am văzut pe Arnold pe coperta unei reviste în California. La Munchen, am văzut aceeaşi fotografie pe coperta unei reviste germane în sala de forţă la care mergeam. Proprietarul sălii mi-a spus că Arnold se antrena în sala lui Rolf Putziger de pe strada Schiller şi că avea nevoie de cineva să-l ajute să înveţe engleza, deoarece voia să meargă în America. Astfel ne-am cunoscut”, povesteşte Roger. Au devenit prieteni şi păreau că se află pe aceeaşi lungime de undă. Lecţiile de engleză se desfăşurau prin restaurante, după orele de antrenament.

„O să fii mereu un zero”

Curând însă Arnold a început să-şi arate adevărata fire. Impulsiv şi cu limba ascuţită. Cam aşa pare să fi fost Arnold în tinereţe, potrivit dezvăluirilor făcute de Roger. „O să fiu cel mai mare actor din lume”, obişnuia Arnold să îi spună prietenului său. Asta după ce avusese grijă să îi mărturisească ce crede despre el. „N-o să faci nimic în viaţă. O să fii mereu un zero”, i-a repetat Schwarzenegger lui Field de nenumărate ori. Britanicul însă nu s-a supărat şi a continuat să îndure în tăcere crizele de personalitate ale celui pe care îl consideră prietenul său. Îndrăgostit de viteză, Arnold obişnuia să bage spaima în pietonii din Munchen, la care striga din toţi rărunchii dacă nu se dădeau din calea rablei sale. Odată, după o astfel de cursă nebună prin oraş, în care şi-a văzut moartea cu ochii de nenumărate ori, Field s-a dat jos din automobilul viitorului actor şi s-a jurat: „N-am să mă mai urc în veci în maşină cu tine!”.

S-au certat din cauza a două fete

Prietenia dintre cei doi s-a terminat brusc atunci când în scenă au intrat două fete de la sala de forţă. Arnold s-a împrietenit imediat cu ele şi, într-o seară, a vrut să organizeze o mică petrecere la el în apartament. Evident, fetele erau invitatele de onoare, iar Roger a fost rugat să îşi facă şi el apariţia. Britanicul însă a refuzat, cu gândul la iubita pe care o lăsase în California, unde aceasta studia arta şi designul industrial. Acela, după spusele lui Roger, a fost începutul sfârşitului. Arnold nu i-a mai vorbit niciodată, nu l-a mai căutat, dând uitării definitiv prietenia care îi legase până atunci. Supărat, Field a încercat să ajungă la inima actorului, povestindu-şi peripeţiile din tinereţe prin diferite reviste şi sperând în zadar că Arnold va reacţiona în vreun fel. „În fine, ne-am întâlnit recent cu Arnold la Frankfurt, a fost foarte bucuros să mă revadă după 44 de ani”, ne-a spus Roger.

Cine este Roger Field, prietenul lui Arnold?

Britanicul Roger Field s-a născut pe 31 iulie 1945. Este inventator, chitarist şi designer. Are la activ mai bine de 100 de invenţii brevetate şi a apărut în patru enciclopedii „Who′s Who”. Cea mai mare realizare a sa este „Foldaxe”, chitara care se pliază şi, la nevoie, poate fi depozitată chiar şi sub scaunul din avion.
Multe vedete au apreciat invenţia lui Roger: Frank Zappa, Carlos Santana, Ella Fitzgerald, Ray Charles, Al di Meola, Eric Clapton, Johnny Cash, Paco de Lucia, Cliff Richards, Hank Marvin, Slash, Woody Allen şi chiar celebrul magician David Copperfield, căruia Field i-a spus că e o chitară magică, din moment ce tensiunea aplicată coardelor rămâne constantă atunci când chitara e pliată sau nu.

Printre fericiţii posesori ai invenţiei lui Field se numără James Burton (chitaristul lui Elvis, de după Scotty Moore), Albert Lee şi Chet Atkins, care are trei bucăţi, probabil în onoarea pariului pierdut cândva. Toate sunt de foarte mare calitate. „Pot produce în continuare. O chitară „Foldaxe” trebuie făcută cu multă grijă şi pasiune”, spune Roger Field, inventatorul magician care a uimit lumea rock-ului.