Pariul JURNALULUI: Ghiceşte baciul şi-ţi dăm oaia!

La întrebarea JURNALULUI cine va fi următorul preşedinte al Republicii Moldova au răspuns de această dată analiştii politici. Unii au declarat că vom avea alegeri anticipate, în timp ce alţii – că preşedinte va fi Vlad Filat sau o candidatură apolitică.

Filat sau o persoană apolitică

Expertul politic Vasile Croitoru ne-a comunicat că premierul Vlad Filat ar putea fi ales şef al statului. „Asta în cazul în care nu vor fi alegeri anticipate”, a adăugat Croitoru. „S-ar putea să se meargă pe a doua variantă, alegerea unui candidat de compromis. Ar putea fi o persoană care nu va face parte dintr-un partid, dar numele acestuia este cunoscut. Acesta poate fi Nicolae Chirtoacă, Ion Sturza sau Natalia Gherman”, a opinat expertul.

Întrebat ce va face cu oaia în cazul în care va câştiga pariul, acesta a menţionat că mioara pe care ne propunem să o dăm câştigătorului este un cadou simbolic reuşit, un simbol al poporului nostru. „Trebuie să nu ajungi oaie. Dar dacă voi câştiga, o voi da unui centru social care are mai multe animale”, a menţionat Croitoru.

Plahotniuc, contracandidatul lui Filat

Analistul politic Viorel Ciubotaru ne-a spus că este greu de răspuns la această întrebare, deoarece sunt mai multe necunoscute. „Prima din ele priveşte procedura de alegere a şefului statului, care încă rămâne necunoscută. Pe de altă parte, nu există soluţie de ieşire din această criză, deoarece comuniştii nu vor afaceri comune cu Alianţa pentru Integrare Europeană, iar AIE nu are suficiente certitudini pentru a continua alianţa”, este de părere Ciubotaru.

Totuşi acesta a menţionat că una dintre candidaturi poate fi Vlad Filat pentru că pe moment are în mâinile sale cea mai mare parte a puterii. În condiţiile actuale, este unul din cei mai buni candidaţi.

„Mai este şi liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, un candidat formal. De menţionat că cei doi nu sunt rivali. Principalul contracandidat al lui Filat este Vlad Plahotniuc. Dacă acesta va dispărea din atenţia publică, premierul îl va vota pe Marian Lupu în calitate de preşedinte”, a opinat analistul.

Acesta a menţionat de asemenea că Plahotniuc este oaia care trebuie sacrificată pentru alegerea şefului statului.

Alegeri anticipate

Expertul IDIS „Viitorul” Corneliu Ciurea este de părere că nu vom avea în timpul apropiat un preşedinte. „Vor fi organizate alegeri anticipate”, a opinat analistul.

Amintim că vineri, 2 septembrie, am lansat pariul „Ghiceşte baciul şi-ţi dăm oaia!”, prin intermediul căruia ne-am propus să întrebăm cititorii cine va fi, după părerea lor, următorul şef de stat. Persoana care va ghici preşedintele se va alege cu o oaie de rasă autohtonă. În cazul în care mai multe persoane vor ghici preşedintele RM, vom organiza o tragere la sorţi.

În paralel, înainte de aflarea rezultatului oficial, vom face şi noi o „tragere” internă – numele tuturor candidaţilor propuşi de cititori vor fi scrise pe tot atâtea boluri, mioriţa noastră urmând să aleagă şi ea un nume. Oricum, oaia va reveni celui care va ghici cine va fi preşedintele RM.

Pariul continuă. Prin urmare, dragi cititori, aşteptăm ofertele Dvs.! Miza paşte pe deal!

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)