Părinţii nu mai pot suporta corupţia din şcoli şi grădiniţe // VIDEO

277906-bribe

„Este strigător la cer faptul că guvernanții au condiții de lux la serviciu și acasă, în timp ce copiii noştri nu le este asigurat barem minimul necesar în instituţiile de învăţământ publice”, se menţionează într-un comunicat de presă emis de către Grupul părinţilor solidari.

Lipsa de reacţie a autorităţilor la reclamaţiile privind plăţile ilegale, care se percep lunar în şcoli şi grădiniţe, mai mulţi părinţi au organizat o conferinţă de presă în cadrul căreia au prezentat dovezi clare privind ilegalităţile comise de către administraţiile instituţiilor de învăţământ.

Corupția și colectările de taxe au un caracter sistemic și sunt prezente practic în toate grădinițele și școlile din municipiul Chișinău. Valoarea sumelor solicitate diferă de la o instituție la altă de cinci-şase ori. Deşi mai mulți părinți au alertat Direcția generală educație, tineret și sport, presa și Centrul Naţional Anticorupţie despre existența unui sistem bine organizat de colectare a taxelor ilegale, prezentând și probe foto, audio, video, până în acest moment, autoritățile nu au luat atitudine faţă de acest fenomen.

Cea mai gravă situaţie este în mun. Chişinău

Potrivit părinţilor organizatori ai conferinţei de presă, reprezentanții Direcţiei generale de educaţie susțin în mod tacit corupţia în mediul cadrelor didactice. „Din cauza implicării directe în colectările de bani de la părinţi, pedagogii au pierdut respectul pe care l-au avut odinioară. În acelaşi timp, părinţii s-au pomenit drept un instrument de obţinere a veniturilor. Această situaţie durează de 20 de ani şi continuă să se agraveze. Cea mai gravă situaţie este în mun. Chişinău. În raioane, colectările de bani nu au o asemenea amploare, potrivit părinţilor, sumele percepute variază între 20 şi 25 de lei lunar”, au menţionat reprezentanţii Grupului părinţilor solidari.

„Este strigător la cer faptul că guvernanții au condiții de lux la serviciu, acasă, în deplasări, delegații oficiale, în timp ce copiilor noştri nu le este asigurat barem minimul necesar. Părinții sunt obligaţi să colecteze bani pentru produse igienice, apă potabilă, materiale didactice, jucării, lenjerie, reparații, terenuri de joacă, serviciile instalatorilor și electricienilor etc.”, au adăugat aceştia.

Părinţi solicită:

elaborarea și implementarea strategiilor anticorupție, cu impact real, care să nu se limiteze doar la semnarea unui ordin de interzicere a colectărilor; evaluarea necesităților reale ale instituțiilor de învățământ și asigurarea finanţării adecvate a acestora; stabilirea unui mecanism transparent de sancționare a persoanelor implicate în cazuri de corupție și acte conexe fenomenului de corupție; mediatizarea largă a cazurilor de colectări ilicite depistate și a măsurilor aplicate în raport cu persoanele implicate.