Părinţii le sunt recunoscători medicilor care le-au operat copilul cu o bormaşină industrială

Liliana Bădărău, mama unui copil operat cu sfredelul de şantier: „De ar fi un panou enorm, aş scrie pe el cu litere mari: MULŢUMESC!”

Astăzi ar putea fi anunţate rezultatele evaluării efectuate de o comisie specială din cadrul Direcţiei municipale sănătate în cazul Spitalului pentru copii „Valentin Ignatenco”. În filmele difuzate de media apar câţiva medici care operează cu instrumente folosite în construcţii. Totodată, părinţii copiilor operaţi susţin că nu sunt deranjaţi deloc.

„Nu am nicio obiecţie faţă de medici. Mă închin în faţa lor pentru măiestria de care au dat dovadă. Mi-au pus copilul pe picioare”, a declarat pentru JURNAL Liliana Bădărău, mama unui băiat de 16 ani care, acum două săptămâni, a fost operat cu bormaşina de medicul traumatolog de la spitalul „V. Ignatenco”, Nicolae Curcă.

Adrian Bădărău, un tânăr de 16 ani din Chişinău, spune că a aflat că a fost operat cu bormaşina industrială abia după ce a văzut imaginile video de la spital. Băiatul se plimba împreună cu prietenii săi cu bicicletele când, la un moment dat, i-a cedat frâna şi s-a lovit puternic de o altă bicicletă. Când şi-a revenit era deja la spitalul „V. Ignatenco”.

„M-a sunat un coleg de-al lui şi mi-a spus că Adrian a căzut, s-a lovit la cap şi şi-a pierdut cunoştinţa”, îşi aminteşte Liliana Bădărău, mama adolescentului. Când a aflat că fiul are mâna frântă, femeia a solicitat ca anume traumatologul Nicolae Curcă să-i opereze copilul.

„Este pentru a doua oară când Adrian îşi rupe mâna. Prima dată am apelat la alţi medici. Nu vreau să-i numesc, dar ei i-au fixat mâna incorect. Medicul Nicolae Curcă a trebuit să-i frângă mâna din nou şi să-i aranjeze oasele corect. Când copilul meu şi-a rupt mâna a doua oară, am rugat să fie operat de acelaşi medic, deoarece ştiu că este un specialist bun”, ne povesteşte mama băiatului.

Adrian a menţionat că nu s-a speriat când a văzut imaginile video în care medicii de la „Ignatenco” operează cu bormaşina. „Mi s-a părut cam ciudat că între instrumentele medicale să fie şi un cleşte ruginit. E foarte periculos, dar bormaşina nu m-a stresat”, spune Adrian.

Părinţii băiatului s-au arătat mulţumiţi de atitudinea medicilor faţă de copilul lor. „Aş vrea să-i mulţumesc şi doamnei neurolog Marina Rainova. După ce s-a lovit la cap, fiul meu şi-a pierdut vederea la ochiul stâng. Graţie tratamentului, acum îşi revine. Le mulţumesc şi medicilor Anatol Crihan şi Vera Lupaşco”, spune emoţionată Liliana Bădărău.

Femeia nu şi-a imaginat că intervenţiile chirurgicale se fac cu asemenea instrumente, însă pentru un părinte, spune ea, contează profesionalismul medicilor şi rezultatul.

Reglări de conturi

Pentru a evita orice speculaţii, JURNAL relevă că spre familia Bădărău ne-a direcţionat directorul spitalului „V. Ignatenco” , Nicolae Starciuc, cel care îl acuză pe traumatologul Nicolae Curcă pentru că a folosit secvenţele video pentru a discredita instituţia medicală.

Dincolo de scandalul care a luat amploare în urma difuzării filmelor din sala de operaţie, imagini „şocante” ce au făcut înconjurul lumii, am încercat să aflăm originea conflictului dintre Starciuc şi fraţii Curcă (Anatol şi Nicolae, ambii traumatologi la spitalul „V. Ignatenco”).

„De când am venit la conducerea instituţiei (2003), ei aveau în gând să devină posesori ai acestui spital”, spune directorul spitalului. Potrivit acestuia, Nicolae Curcă ar fi luat bani de la părinţii copiilor pe care urma să-i opereze. În acest sens, a depus şi o sesizare la procuratură, însă ancheta n-a stabilit că medicul traumatolog ar fi corupt. Acum un an, Curcă a găsit în propriul birou o cameră ascunsă instalată în spatele unui tablou de pe perete. Medicul este sigur că este o făcătură a directorului.

Starciuc neagă acuzaţiile. Mai mult, potrivit acestuia, Curcă ar fi înscenat singur această situaţie pentru a atrage atenţia asupra persoanei sale.

Apogeul conflictului dintre director şi echipa de traumatologi au fost imaginile video care, la începutul săptămânii, au fost trimise pe adresa mai multor instituţii mass-media din R. Moldova. În filme, trei la număr, apar medicii chirurgi traumatologi de la spitalul „V. Ignatenco” care operează copii cu instrumente utilizate în construcţii.

Nu s-a lăsat aşteptată nici reacţia premierului Iurie Leancă ce l-a trimis pe ministrul Sănătăţii, Adrei Usatâi, să inspecteze instituţia medicală. Usatâi l-a numit iniţial pe medicul care foloseşte bormaşina un diletant, apoi a spus că acest instrument n-a fost găsit în instituţia medicală vizată. Însă aceasta poate fi folosită la efectuarea intervenţiilor chirurgicale, pentru ca, într-un sfârşit, să aflăm de la traumatologi că bormaşina era la balanţa spitalului.

Declaraţiile confuze ale ministrului l-au nemulţumit pe premier. „În loc să stingem focul prin luarea unor decizii imediate, subiectul a luat amploare în presa internaţională. Toți arată bormașina și cleștele, care nu-și au locul într-o sală de operație”, a menţionat Leancă.

„Nu aveţi cu ce opera, nu operaţi”

Pe de altă parte, Nicolae Starciuc a declarat pentru JURNAL că spitalul este dotat cu trei bormaşini medicale achiziţionate acum un an. Însă traumatologii refuză să le utilizeze, la mijloc fiind un conflict interpersonal, care a divizat personalul medical al instituţiei în două tabere.

„Când ni le-a prezentat anul trecut, i-am spus că ele nu sunt bune. Nu au viteza de rotaţie necesară pentru a sfredeli osul. Despre lipsa de echipament vorbim în fiecare an. În 2009, când s-a sistat activitatea secţiei noastre, am depus o petiţie la minister şi a venit o comisie. Atunci, printre problemele discutate, au fost cele legate de echipament. O persoană din comisia respectivă a spus: ‘Nu aveţi cu ce opera, nu operaţi, dar dacă în spitalul vostru este miros de vopsea, atunci în acest spital se face ceva’. Deci lucrăm cu ce avem, în caz contrar, putem fi traşi la răspundere pentru neacordarea serviciilor medicale”, a menţionat Nicolae Curcă.

Traumatologul a recunoscut pentru JURNAL că n-a ţinut în viaţă un burghiu performant, însă este sigur că va putea opera cu un asemenea instrument şi nu are nevoie de o instruire specială.

„Starea extraordinară” de la „Ignatenco”

Urmează să aflăm ce va decide comisia specială formată la începutul săptămânii pentru a estima situaţia de la Spitalul „V. Ignatenco”. Cert este că medicii vizaţi în această anchetă au refuzat să se prezinte în faţa comisiei, deoarece nu au încredere în competenţele membrilor acesteia. „Sunt nişte lingăi de-ai lui Starciuc”, s-a lansat în acuzaţii Curcă.

„E foarte ruşinos cu ce lucrăm, însă nu putem scăpa de această ruşine până nu vom fi dotaţi cu echipament nou. Ruşinea noastră este domnul Starciuc. Dacă nu va înţelege Ministerul Sănătăţii acest lucru, situaţia nu se va schimba”, a conchis Curcă.

Starciuc, directorul excelent

Starciuc nu are de gând să demisioneze. „Ei vor să plec, iar bormaşina pe care au adus-o de acasă a fost un pretext. Nu va fi aşa ceva, pentru că şefi ca mine nu pot fi găsiţi aşa de uşor. Am studii în domeniul construcţiei, comerţului, economiei, medicinei, managementului. Am absolvit facultatea de drept. Pot spune că am adus spitalul într-o stare excelentă”, a replicat directorul spitalului pentru copii „V. Ignatenco”.

 

Svetlana Panţa

 

The following two tabs change content below.