Părinţi de dragul proiectului

Trei copiii din Chişinău au fost luaţi dintr-o şcoală-internat şi daţi în grija părinţilor lor biologici, fiind condamnaţi la un trai de calvar

o-CHILD-ABUSE-facebookDeşi acum patru ani, trei fraţi minori au fost luaţi din familia lor biologică şi instituţionalizaţi în Gimnaziul-internat nr. 2 din Chişinău pe motiv de neglijenţă şi abuz fizic, în 2012, prin intermediul factorilor de decizie, aceştia au fost reintegraţi în familia lor biologică, chiar dacă mama lor a fost decăzută din drepturile părinteşti şi tatăl lor nu-şi poate educa şi îngriji singur copiii.

Copiii locuiesc în condiţii precare într-o casă din sectorul Buiucani al capitalei. Dacă băieţii, în vârstă de 13 şi 14 ani, merg la şcoală şi dorm acasă, sora lor, 16 ani, lipseşte de la ore şi de acasă cu săptămânile. Pe adresa redacţiei JURNALULUI a venit un mesaj care relatează un caz ce contravine afirmaţiilor autorităţilor responsabile de respectarea drepturilor copilului: „La ședința Consiliului Național pentru Protecția Drepturilor Copilului din acest an s-a raportat o creștere a numărului de cazuri de violență față de copii. Acest lucru este explicat de aplicarea instrucţiunilor privind mecanismul intersectorial de cooperare pentru identificarea, evaluarea, asistenţa şi monitorizarea copiilor victime şi potenţiale victime ale violenţei, neglijării, exploatării şi traficului, aprobate prin Hotărârea de Guvern în luna aprilie curent.”

Conform unui raport al DMP DC în 2013, în municipiul Chişinău, au fost înregistrate 4586 de familii aflate în evidenţă care au 7812 copii. Specialiştii de la DMPDC au înregistrat 200 de cazuri în programe de prevenire a separării copilului de familie. Raportul pentru 2013 mai arată că reintegrarea în familia biologică sau extinsă a avut loc în 256 de cazuri.


„Adică doar cu rapoartele rămânem în cazul în care copiii sunt întorşi în familii unde mizeria şi violenţa sunt la ele acasă, unde mama e lipsită de drepturile de părinte, iar copiii sunt abuzați, devenind jucării sexuale pentru maturii care profită de lipsa de atitudine şi grija din partea tatălui şi a autorităţilor responsabile… Este cazul fraţilor Dadic, ce au fost întorşi, prin decizia unor funcţionari inculţi şi fără inimă, într-o familie cu părinţi mizerabili, lipsiţi de drept de părinte. Într-o casă fără condiţii elementare de trai. Soarta copiilor este sub semnul întrebării, sora lor mai mare, din cauza indiferenţei părinţilor şi autorităţilor, a luat-o pe un drum greşit… Probabil, la noi, trebuie să se ajungă la moarte de copil ca să se pornească carul din loc”, se indignează autorul mesajului.

Trai lângă o mamă decăzută din drepturile părinteşti

Am mers la Liceul Teoretic „Mihail Marinciuc” din Chişinău unde învaţă, în clasele VII şi VIII, trei copii de 13,14 şi 16 ani ai familiei Iurie Raiu şi Elena Dadic, ultima a fost decăzută din drepturile părinteşti pentru abuz de alcool (2008). Ei au fost înmatriculaţi aici în vara anului 2012, până atunci, au fost instruiţi la Gimnaziul-internat nr. 2 din Chişinău. Reintegrarea copiilor în familie a fost făcută cu sprijinul AO „Lumos Foundation Moldova”, care se află în relaţii de parteneriat cu Direcţia Municipală pentru Protecţia Drepturilor Copilului (DMPDC) şi cu Direcţia Generală Educaţie Tineret şi Sport (DGETS) a mun. Chişinău, care se ocupă de protecţia drepturilor copilului şi îi ajută pe copiii instituţionalizaţi să se reintegreze în familiile biologice sau extinse.

Reintegrare într-o cameră avariată

Potrivit sursei noastre, chiar de la început, reintegrarea acestor copii în familia biologică a fost una dificilă. Spaţiul locativ de care dispune familia Dadic, situat pe strada Ţarinei din Chişinău, este unul de circa 20 metri pătraţi, fără baie şi bucătărie. „Construcţia este într-o stare avariată”, ne-a informat sursa noastră. Şi tatăl copiilor, Iurie Raiu, ne-a spus că are probleme cu acoperişul, „curge apă în casă, mai ales când plouă”. Bărbatul nu are posibilitate să-l repare. Camera este mobilată doar cu paturi pentru părinţi şi cei patru copii. Al patrulea copil este un băiat care a învăţat nouă clase la Şcoala-internat din Visoca, Soroca, după care a revenit şi el în familie. Potrivit lui Iurie Raiu, băiatul cel mai mare lucrează la un atelier de reparaţii a maşinilor, „ajută la reparaţia maşinilor”, ne-a spus Iurie Raiu. Solicitat de JURNAL, directorul adjunct responsabil de activitatea educativă la liceul „Mihail Marinciuc”, Valeria Ioniţă, ne-a spus că problema legată de creşterea şi educaţia acestor trei copii a fost ridicată încă în 2013, deoarece minora de 16 ani absenta de la ore şi refuza să doarmă acasă.

Tatăl ei refuză să o caute

„Anul trecut, s-a reuşit, cu ajutorul corpului profesoral, Sectorului de poliţie Buiucani, DPDC Buiucani şi DGEDS şi a AO„Lumos”, să o ţină la şcoală pe fată pe tot parcursul zilei”, a afirmat Ioniţă. Aceasta ne-a declarat că instituţia pe care o reprezintă a făcut tot posibilul ca să ajute cei trei copii să se integreze în procesul de învăţământ. În acest an, minora s-a prezentat doar în primele zile de şcoală, apoi a început să nu vină la ore. „Iurie Raiu nu ştie unde este fiica lui şi nici nu o caută”, a mai spus Ioniţă. Pentru a soluţiona această problemă, liceul a făcut apel la diferite instituţii ce ţin de protecţia drepturilor copiilor. Conform datelor oferite de poliţie, minora a fost implicată în furturi, „pentru că este uşor de manipulat de către persoane mai în vârstă”. La 16 octombrie 2014, contactată telefonic de JURNAL, Valeria Ioniţă a declarat JURNALULUI că minora nu este la şcoală şi nici acasă, dar poliţiştii sunt în căutarea ei.

În aceeaşi zi, ofiţerul Inspectoratului de poliţie nr. 2 din sectorul Buiucani, Chişinău, Andrei Andronic, ne-a spus că oamenii legii sunt în căutarea fetei de două săptămâni. „Ea nu locuieşte cu părinţii săi şi nu a apărut acasă de la 29 septembrie curent. L-am chemat la sectorul de poliţie pe tatăl ei, Iurie Raiu, deoarece mama sa este decăzută din drepturile părinteşti. Tatăl fetei nu vrea să ştie de fiica lui şi nici nu o caută”, a afirmat ofiţerul de poliţie.

Ce este reintegrarea?

Reintegrarea este procesul de reîntoarcere a copilului în familia sa biologică sau extinsă care a fost separat anterior de familia sa prin plasamentul lui într-o instituţie specializată sau alte forme de protecţie alternative. Conform legislaţiei Republicii Moldova, plasamentul copilului într-o instituţie are caracter temporar, iar autorităţile competente trebuie să ia măsurile necesare pentru a asigura copilului o formă de protecţie de tip familial (tutelă, adopţie, asistenţă parentală profesională, casă de copii de tip familial), în cazul în care reintegrarea lui în familia biologică şi extinsă este imposibilă. ONG „Lumos” a fost constituită de J.K. Rowlin, celebra autoare a romanelor Harry Potter. Această organizaţie are drept obiective dezinstituționalizarea copiilor, reducerea mortalității infantile și educația incluzivă. Potrivit Georgette Mulheir, director executiv al „Lumos” din Marea Britanie, ong-ul respectiv a susţinut acest proiect financiar, până în 2011, inclusiv, cheltuind circa 3 mil. de lire sterline în R. Moldova. „Ştim că o ţară ca R. Moldova nu are resurse financiare suficiente”, a declarat aceasta într-un interviu acordat pentru radio „Europa Liberă” la 18 ianuarie 2011.

După mai multe ezitări de a răspunde la întrebările noastre, directoarea filialei AO „Lumos” din RM, Elena Malanciuc, a menţionat: „În 2012, AO ‘Lumos’ a fost implicată în acţiunea de a sprijini Chişinăul în reforma sistemului rezidenţial. Au fost evaluaţi din punct de vedere psihologic, al sănătăţii şi reuşitei şcolare copiii instituţionalizaţi, inclusiv fraţii Dadic. Când s-a făcut evaluarea, mama lor era la închisoare, iar tatăl nu recunoştea paternitatea, dar ţinea legătura cu cei patru copii. Unul dintre copii, cu retard mintal, se afla în instituţia rezidenţială din Visoca, Soroca, iar ceilalţi trei erau la Chişinău. Deoarece tatăl lor ţinea legătura cu ei şi şi-a recunoscut juridic paternitatea, copiii au fost reîntorşi în familie. La integrarea în familie a acestor copii, am oferit un ajutor financiar în valoare de 5700 de lei, pentru îmbrăcăminte şi rechizite şcolare”.

„Jumătate din R. Moldova, fără cameră de baie”

Potrivit Elenei Malanciuc, situaţia materială şi morală a acestei familii nu era atât de dramatică în comparaţie cu alte familii. Referindu-se la condiţiile de trai şi la igiena personală a copiilor, Antonina Comerzan, angajată a „Lumos”, ne-a spus că este o cameră cu paturi şi un coridor adaptat ca bucătărie şi curte, într-o „casă la sol”. Vorbind despre igiena precară a copiilor, angajatele de la „Lumos” au spus că şi „la sate nu sunt băi”.
Or, după angajatele acestei organizaţii, jumătate din cetăţenii din R. Moldova nu au cameră de baie. Şi deşi ele monitorizează familia Dadic de mai bine de un an, nu au putut să ne răspundă la întrebarea unde este minora. Ele susţin că situaţia s-a schimbat în ultimul timp şi că „este foarte critică, dar, în general, nu era rea”. Elena Malanciuc susţine că „se va face din nou o evaluare şi se va decide soarta acestor copii”. AO „Lumos” a susţinut reintegrarea în familii biologice şi extinse a mai multor copii. Reprezentantele organizaţiei afirmă că, „în general, reuşita reintegrării copiilor în familiile biologice şi extinse este de 90%. În 2013, AO „Lumos”, pentru îmbunătăţirea vieţii copiilor, a cheltuit circa 930 de mii de lire sterline.

Luaţi din familie pe motiv de neglijenţă şi abuz fizic

Rodica Coreţchi, coordonator de programe şi asistenţă psihologică de la Centrul Naţional de Prevenire a abuzului faţă de copii, i-a cunoscut pe fraţii Dadic în mai 2008. „Atunci minora avea pediculoză, era urât mirositoare. Tot atunci s-a depistat că şi băiatul mai mare fugise de acasă deoarece tatăl său îl bătuse cu un furtun. DPDC Buiucani a luat copiii din familie pe motiv de neglijenţă şi abuz fizic şi i-a plasat în Gimnaziul-internat nr. 2 în iunie 2008, ulterior, mama lor a fost decăzută din drepturile părinteşti. Acum am aflat că A. Dadic fuge de acasă şi copiii au fost reintegraţi în familia lor biologică, unde totul este bine. Pe de o parte, administraţia şcolii ne-a anunţat că copiii sunt prost alimentaţi şi neîngrijiţi, iar, pe de altă parte, AO „Lumos” ne-a asigurat că totul este bine. Trebuie de investigat cazul”, îşi dă cu părerea Rodica Coreţchi.

„Mama consuma alcool, iar tata aplica violenţa fizică”

Rodica Coreţchi a adăugat că, în 2008, copiilor le era mai bine la orfelinat decât în familie. „Eu am grijă de copii, mama lor le face mâncare în fiecare zi. Eu lucrez, primesc un salariu de 5000–6000 de lei. Ne este greu, dar avem ce mânca, deşi acum avem o problemă cu acoperişul”, a spus pentru JURNAL tatăl copiilor, Iurie Raiu. De la el am aflat că nu au baie. „Când ne spălăm la vecini, când acasă, în lighean”. Acesta a mai spus că nu are o relaţie bună cu fiică-sa, pentru că ea „s-a legat cu un bărbat, dar ceilalţi trei băieţi mă ascultă”, a conchis bărbatul în vârstă de 48 de ani. Iurie Raiu a confirmat că AO „Lumos” i-a susţinut la începutul reintegrării în familie cu îmbrăcăminte şi „cu o vorbă”. Solicitată de câteva ori să acorde răspunsuri la întrebările JURNALUI, şefa DPDC Buiucani, Tamara Lesnic-Răscoală, nu a putut oferi niciun răspuns despre cazul respectiv, motivând că e „foarte ocupată şi are oameni la uşă”.

Al doilea caz de reintegrare nereuşită

„Vă asigur că orice reintegrare în familie se examinează minuţios de grupe speciale de lucru. Specialişti din partea DGETS, DPDC Buiucani, AO „Lumos” sunt responsabili de implementarea acestui proiect. Decizia definitivă de reintegrare în familie a fost luată în cadrul şedinţei DPDC Buiucani „Copil în dificultate”, ne-a informat Svetlana Chifa, şefa DGPDC din mun. Chişinău. În ce priveşte aceşti copii, Svetlana Chifa a afirmat că reintegrarea s-a înfăptuit în urma investigaţiilor făcute şi a doleanţelor copiilor. „Ei voiau să fie lângă tatăl lor. Acum o săptămână, am aflat că fata are neînţelegeri cu tatăl său şi nu este acasă”, a opinat Svetlana Chifa. Zilele acestea, factorii de decizie vor hotărî ce se va întreprinde în cazul Dadic, în special al minorei în vârstă de 16 ani. „Este al doilea caz de reintegrare nereuşită a copiilor de la Gimnaziul-internat nr. 2 din Chişinău. Fetiţa este acum în spital. După externare, vom rezolva şi vom găsi pentru minora Dadic un loc într-un serviciu de plasament municipal”.

The following two tabs change content below.