Părinţi criminali

Comisariatul de Poliţie Ungheni a deschis o anchetă de serviciu în cazul omorului bătrânei de la Cornova

bataie-1413878727

Trei minori din Cornova, Ungheni, cu vârste de 15 şi 13 ani, au ucis o bătrână de 80 de ani, pentru o mână de nuci, şi au încercat să îi dea foc pentru a ascunde urmele crimei. Până şi procurorul raionului a rămas oripilat de crimă: „E îngrozitor să auzi din gura unui copil cum a încercat să incendieze cadavrul şi acesta nu lua foc. Adolescenţii se amuzau când povesteau ce au făcut”, a relevat el.

Valentina Popa, pensionara petrecută zilele acestea pe ultimul drum, a lucrat bucătăreasă. O bătrână liniştită, mărunţică la trup, care, în pofida vârstei înaintate, continua să lucreze. Maria Popa, cumnata ei, ne-a spus că femeia nu a avut copii. Mergea regulat la biserică. „În această toamnă, s-a oferit să ne ajute să strângem roada de pe deal, strugurii, popuşoii. Ne-am întâlnit ultima oară la biserică. Era credincioasă ca orice bătrână la această vârstă. A lăsat în urma ei uşile deschise, funcţiona televizorul. Îşi pregătise patul pentru culcare”, ne-a povestit femeia. Valentina Popa a lăsat în urmă o casă cu lucrurile bine orânduite.

Era în jurul orei 22.00 când a ieşit să vadă de ce latră câinele. Se pare că l-a recunoscut pe făptaş. Minorul de 15 ani, Constantin S., nu era la prima escapadă în ograda sa. În cadrul anchetei acesta a recunoscut că a venit să-i fure nucile pe care bătrâna le strânsese cu o zi mai devreme. A fost lovită cu un obiect metalic. Ulterior, adolescentul i-a chemat în ajutor pe camarazii săi, alţi doi minori, de 13 ani, şi au dus trupul neînsufleţit al femeii la marginea unei păduri şi i-au dat foc.

Bătrâna a fost terorizată

Primarul de Cornova, Ştefan Roşca, ne-a declarat că atât bătrâna, cât şi familiile minorilor i-au trecut anterior pragul. Valentina Popa i s-a plâns că este terorizată, cineva i-a spart geamurile, i-a omorât câinele şi i l-a aruncat în prag. L-au informat pe poliţistul de sector, Mihai Puiu, dar nimeni nu a fost tras la răspundere pentru aceste fapte. Potrivit primarului, Ludmila, mama băiatului, a fost chemată la Comisia pentru minori din cadrul primăriei.

„Am fost şocaţi de modul în care i se adresa fiul său. Acesta ţipa, era arogant, o numea cu vorbe urâte: ‚Ştiu ce puică eşti’. Au venit în satul nostru din Dereneu. Locuieşte în concubinaj cu un bărbat de la noi. Sunt o familie vulnerabilă, beau. Beneficiază de indemnizaţia socială de 1.500 de lei. Nu mor de foame. Cred că e nevoie de o schimbare în legislaţie. Astfel de părinţi trebuie să lucreze cel puţin câteva ore pe zi în folosul comunităţii, să facă ordine în cimitir ori în curtea bisericii pentru aceşti bani. Să aibă o responsabilitate faţă de comunitate, să li se cultive, inclusiv prin muncă, responsabilitatea faţă de copii”, a opinat primarul. Întrebat de ce nu au fost decăzuţi din drepturile părinteşti, Ştefan Roşca ne-a spus că, pentru el, un astfel de proces este foarte dificil şi că, pe durata celor două mandate ale sale, a semnat doar două dosare de acest fel.

Poliţia nu a reacţionat

Şi rudele femeii ne-au informat că bătrâna s-a plâns la poliţie, dar nimeni nu a reacţionat. „Era speriată după ce i-au ucis câinele, apoi i-au turnat benzină în polobocul cu vin, i-au spart geamurile”, ne-a spus Maria Popa. Actualul poliţist de sector care lucrează de câteva luni în acest sat, Iurie Grigore, ne-a declarat că nu a primit nicio plângere pe numele acestor minori din partea victimei, Valentina Popa. Fostul poliţist de sector, Mihail Puiu, astăzi poliţist de sector la Condrăteşti, acelaşi raion, imediat ce a aflat că suntem de la presă, a cerut să-i telefonăm mai târziu, motivând că e ocupat, apoi nu a mai răspuns.

Chiar dacă au existat apeluri de ajutor de la locuitorii din sat, responsabilii de la Comisariatul de Poliţie Ungheni ne-au declarat că „nu au recepţionat nicio plângere”. Inspectorul Biroului Siguranţă Copii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Ungheni ne-a informat că cei trei minori, inclusiv Constantin S., nu sunt în evidenţa acestei instituţii.

A fost iniţiată o anchetă de serviciu

Solicitat de JURNAL de Chişinău, comisarul raionului Igor Vrănescu ne-a informat că a fost iniţiată o anchetă de serviciu în acest caz, în cadrul căreia, sunt investigate acţiunile angajaţilor delegaţi la Cornova. Dacă se va stabili că aceştia nu au acţionat profesionist, vor fi sancţionaţi. Ancheta, potrivit comisarului, a fost iniţiată în ziua în care a fost documentată crima.

„Credem că sunt de vină în primul rând părinţii. În cazul dat, când au fost reţinuţi şi escortaţi minorii la comisariat, părinţii lor îşi făceau griji, nu de faptul că aceştia sunt suspectaţi că au omorât un om, în cazul dat, o bătrână, ci cu ce transport se vor întoarce acasă”.

La întrebarea de ce copiii nu sunt luaţi din astfel de familii şi nu este iniţiată procedura de decădere din drepturile părinteşti, comisarul ne-a răspuns că pe moment poliţia se confruntă cu problema plasării copiilor orfani în familii. Cu atât mai gravă ar fi această problemă cu cât la ei s-ar adăuga copiii cu părinţi.

Riscă ani grei de închisoare

Minorul de 15 ani a fost reţinut, iar ceilalți de 13 ani sunt cercetați în libertate. Cazul a fost transmis în gestiunea Procuraturii Generale. Băiatul de 15 ani, dacă va fi găsit vinovat, s-ar putea alege cu 20 de ani de închisoare pentru omor cu deosebită cruzime.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu