Parcurs european: Filat-Filip

PDM a ignorat revendicările societăţii civile şi a înjghebat un guvern din miniştri asupra cărora planează suspiciuni de corupţie

DSC_0651f.nadea roscovanu

Chişinăul clocoteşte de trei zile. În urma ştirii despre învestirea guvernului Pavel Filip, Platforma Civică „Demnitate şi Adevăr”, PSRM şi Partidul Nostru au cerut aderenţilor lor să se adune în faţa Parlamentului, fără însemnele partidelor, pentru a protesta împotriva acordării votului de încredere cabinetului de miniştri condus de democratul Pavel Filip. Votul fulger al deputaţilor a enervat protestatarii, aceştia au spart uşa legislativului şi au agresat unii deputaţi care au decis să înfrunte mulţimea (Mihai Ghimpu). Protestul celor trei partide a continuat ieri, revendicând instituirea unui guvern tehnocrat şi anticipate.

Ignorând opinia societăţii civile privind instituirea unui guvern tehnocrat, PDM a decis să învestească miercuri seară guvernul Pavel Filip alcătuit din mai mulţi membri asupra cărora planează suspiciuni de corupţie. Pentru a evita protestele, Biroul Permanent al Parlamentului a decis să convoace în două ore şedinţa şi să învestească guvernul.

Fapte incompatibile cu democraţia

Odată convocaţi, deputaţii au procedat la audierea programului de guvernare. Deputaţii socialişti însă au blocat tribuna centrală, provocând altercaţii cu deputaţii democraţi. Pentru a evita violenţele, Marian Lupu, preşedintele PD, a solicitat punerea imediată la vot a învestirii cabinetului Filip, şedinţa durând 30 de minute! Profesorul de drept constituţional, Nicolae Osmochescu, a refuzat să aprecieze evenimentele care au precedat învestirea, spunând plictisit că faptele care au avut loc nu au nimic în comun cu democraţia.

Maniera în care a fost votat guvernul a enervat protestatarii din faţa legislativului, manifestaţia culminând cu spargerea edificiului parlamentului şi agresarea unor deputaţi. În contextul violenţelor din faţa parlamentului, la ora 22:00, membrii guvernului învestit au depus jurământul. Acest fapt nu a făcut altceva decât să înteţească protestele de joi dimineaţă, autorităţile invitând la dialog protestatarii.

DSC_0653f.nadea roscovanu

Politicienii îşi pun cenuşă pe cap

Solicitaţi să-şi dea cu părerea despre situaţia creată, unii deputaţi au recunoscut că criza a explodat în urma rapidităţii cu care a fost învestit guvernul Filip. Liberal-democratul Iurie Ţap a îndemnat guvernarea şi protestatarii să rămână în cadrul legal, „am în vedere în primul rând guvernarea”, a specificat el. „Până la urmă, dacă protestele iau amploare, acestea denotă caracterul nelegitim al puterii”, ne-a declarat Ţap, informându-ne că PLDM a adoptat o declaraţie în care face apel către părţi să respecte Constituţia.

Iurie Ţap ne-a mai spus că PLDM se află în proces de restructurare, în ce priveşte relaţia dintre deputaţii care au votat guvernul Filip şi restul partidului, nu există un dialog instituţionalizat. „Ei au fost invitaţi astăzi la şedinţa fracţiunii, doar Valeriu Ghileţchi s-a prezentat”, a spus Ţap. Acesta ne-a mai spus că a auzit că a existat o comunicare între Vlad Filat şi unii deputaţi.

Un alt deputat liberal-democrat Valeriu Ghileţchi, care a votat guvernul, ne-a declarat că are totuşi mari rezerve faţă de majoritatea democrată. „Cu toate astea, în opinia mea, cele mai grave pentru noi în acest moment sunt alegerile anticipate”, a opinat Ghileţchi. Acesta a sugerat drept soluţie pentru ieşirea din criză acordarea unei şanse actualului guvern şi, în cazul unui eşec al acestuia, să fie anunţate anticipatele.
Valeriu Munteanu, ministrul liberal al Mediului în noul guvern, a menţionat următoarele pe Facebook: „Fără îndoială, cetățenii noștri au motive întemeiate să fie supărați pe toată clasa politică, inclusiv pe noi, și au dreptate în mare măsură, dar, credeți-mă, nu am putut și nu vom putea niciodată să dăm Republica Moldova pe mâna rușilor”.

DSC_0658f.nadea roscovanu

Cancerul corupţiei ne-a înghiţit

Comentând situaţia politică de la Chişinău, observatorul politic Oazu Nantoi ne-a declarat că nu vede altă soluţie pentru criza actuală decât alegerile anticipate. „Cancerul corupţiei a ajuns prea departe în acest stat. O mostră a acestui fenomen o reprezintă chiar majoritatea celor 57 de deputaţi, o majoritate creată prin corupere şi şantaj. Eu cred că trebuie să se insiste pe organizarea alegerilor anticipate”, a afirmat observatorul.

„Însă înainte de asta, să cerem demiterea guvernului Filip, dl preşedinte să îl desemneze încă o dată pe dl Sturza. În cazul în care acest guvern va fi votat, am în vedere un guvern de tranziţie, până la organizarea alegerilor anticipate în toamna lui 2016, trebuie să insistăm ca şeful statului nou ales să nu fie un alt as din mâneca lui Plahotniuc. Să fie un candidat trecut prin testul comunicării cu societatea civilă şi cu cetăţenii. Să avem un preşedinte cunoscut şi respectat, activ, şi nu unul care a stat în umbră, ca să nu spun tufari, timp de patru ani de zile”, a menţionat el.

12510426_982116621925657_5719450075305385770_n

Guvernul Pavel Filip

Pavel Filip, premier,
Octavian Calmîc, vicepremier, ministru al Economiei,
Andrei Galbur, vicepremier, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene,
Gheorghe Balan, vicepremier pentru Reintegrare,
Gheorghe Brega, vicepremier pe probleme sociale,
Valeriu Munteanu, ministru al Mediului,
Alexandru Jizdan, ministru al Afacerilor Interne,
Octavian Armaşu, ministru Finanţelor,
Vladimir Cebotari, ministru al Justiţiei,
Eduard Grama, ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare,
Iurie Chirinciuc, Ministrul Transportului şi Infrastructurii Drumului,
Vasile Bîtcă, ministrul Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale,
Corina Fusu, ministru al Educaţiei,
Anatol Şalaru, ministru al Apărării,
Ruxanda Glavan, ministru al Sănătăţii,
Stela Grigoraş, ministru al Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei,
Monica Babuc, ministru al Culturii,
Victor Zubcu, ministru al Tineretului şi Sportului,
Vasile Botnari, ministru al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor,
Gheorghe Duca, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Irina Vlah, başcan al UTA Gagauz-Yeri.