Parchetul ucrainean o ameninţă cu arestarea pe Iulia Timoşenko // Post-scriptum

Parchetul general din Ucraina a ameninţat, miercuri, cu arestarea fostului premier Iulia Timoşenko, inculpată pentru abuzuri de putere, apreciind că aceasta îşi alocă prea mult timp pentru citirea dosarului şi întârzie astfel transferul documentelor la tribunal.

“Dacă va mai tergiversa procedura, vom lua măsuri în conformitate cu legea”, a avertizat judecătorul de instrucţie Serghei Gorbatiuk, citat de agenţia Interfax, în timp ce un apropiat al lui Timoşenko a fost deja arestat în decembrie din aceleaşi motive.

“Dacă o persoană care are mai multe diplome universitare şi a deţinut funcţia de premier are nevoie de patru ore pentru a citi cinci pagini (din dosar), conchidem că aceasta tergiversează intenţionat” procedura, a declarat un oficial din cadrul Parchetului, Oleksandr Kalifiţki.

Cei doi oficiali au apreciat însă că pentru moment nu există motive ca fostul premier, consemnat la domiciliu la Kiev din decembrie, să fie arestat.

Timoşenko a fost inculpată pentru abuz de putere în cadrul unei anchete privind folosirea inadecvată a 380 de milioane de euro primiţi de Kiev în schimbul vânzării cotelor sale de emisii de CO2, în perioada în care conducea Guvernul.

Fondurile ar fi fost folosite de Guvern pentru a acoperi necesităţile sistemului de pensii. Timoşenko, ce a deţinut funcţia de premier din februarie până în septembrie 2005, apoi din decembrie 2007 până la începutul lui 2010, respinge aceste acuzaţii pe care le consideră politice.

La sfârşitul lui decembrie, un fost ministru de Interne, Iuri Luţenko, apropiat al lui Timoşenko, a fost arestat după ce Parchetul a apreciat că întârzie să-şi citească dosarul. El a fost arestat preventiv. (mediafax.ro)