Parastas de un an pentru cei decedaţi „La Soacra”

Cinci persoane au grade de invaliditate din cauza arsurilor grave

Alina şi Andrei Iarîn

„Copiii noştri nu mai sunt, dar Alina Iarîn se plimbă prin piaţă şi face cumpărături. Asta se numeşte arest la domiciliu. Cum au putut instanţele de judecată să le dea o asemenea pedeapsă după ce au murit patru oameni. Au rămas copii orfani. Patru ani de puşcărie pentru patru morţi. Iese că un an de închisoare este comparat cu viaţa unui om. Fata mea este în mormânt. Nepotul meu, de patru ani, creşte fără mamă”, este mărturisirea lui Eugen Oprea, tatăl a două victime în cazul „La Soacra”.

Victoria Popa

Angajaţii cafenelei au relatat că deflagraţia s-a produs din cauza neglijenţei administratorilor localului, care utilizau ilegal buteliile şi care ştiau despre scurgerile de gaz din încăpere. Mai mult, buteliile de gaz erau schimbate de către cele trei angajate care lucrau ca bucătari-şefi. Condiţia principală a patronilor la angajare era ca bucătarul-şef să schimbe butelia de gaz.

1.000 de lei a primit familia Ştirbate zilele trecute drept ajutor de la Primăria Chişinău pentru moartea fiicei lor de 25 de ani.

După mai multe procese de judecată, prima sentință în acest caz a fost pronunțată în mai 2016. Administratoarea localului, Alina Iarîn, a fost găsită vinovată de încălcarea regulilor de securitate și protecție a muncii. A fost condamnată la patru ani și o lună de închisoare cu ispășirea pedepsei în penitenciar de tip deschis.

Instanţa l-a condamnat recent pe cel de-al doilea administrator al localului, Andrei Iarîn, și pe funcționarul Sergiu Popel la câte șase ani de închisoare. Acesta din urmă, şef al Detaşamentului de Salvatori şi Pompieri Centru, a luat mită 1.000 de lei pentru a ascunde ilegalităţile din cafenea.

Vasile Toma, angajat al Centrului Municipal de Sănătate Publică, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, în timp ce funcţionara Ludmila Boşcalean a fost achitată. Iar pretorul sectorului Centru, Oleg Poiată, demis de consilieri, a fost restabilit în funcţie.

Procurorii au contestat sentinţa

„Procurorii consideră că instanţa de judecată a stabilit o pedeapsă blândă în cazul directoarei cafenelei şi al reprezentantului Direcţiei Situaţii Excepţionale. Totodată, în opinia procurorilor, instanţa nu a emis o calificare corectă acţiunilor reprezentantului Centrului Naţional de Sănătate publică mun. Chişinău atunci când acesta a recalificat acţiunile funcţionarului din depăşirea atribuţiilor de serviciu în neglijenţă în serviciu”, au declarat reprezentanții acuzării într-un comunicat de presă.

Anterior, procurorii au susținut că pentru administratorii localului, învinuiţi de încălcarea regulilor de protecţie a muncii şi de încălcarea regulilor de securitate în întreprinderile supuse pericolului exploziei, legislaţia prevede până la zece ani închisoare. De asemenea, procurorii consideră că instanţa a dispus incorect achitarea reprezentantului Direcţiei generale comerţ şi prestări servicii populaţiei a Consiliului municipal Chişinău în ce priveşte depăşirea atribuţiilor de serviciu. Apelul a fost adresat Curţii de Apel Chişinău.

Un copil mort şi altul invalid

Eugen şi Maria Oprea din Antoneşti, Ştefan-Vodă, şi-au pierdut fiica în urma deflagraţiei de la Soacra. Aceasta a lăsat în urma sa un copil de trei ani, iar feciorul, Sergiu Oprea, 22 de ani, are gradul doi de invaliditate din cauza arsurilor grave la cap şi mâini. Eugen Oprea nu este de acord cu sentinţa pe care au primit-o administratorii localului şi funcţionarii de la Primăria Chişinău. „Copiii noştri nu mai sunt, dar Alina Iarîn se plimbă prin piaţă şi face cumpărături. Asta se numeşte arest la domiciliu. Cum au putut instanţele să le dea o asemenea pedeapsă după ce au murit patru oameni. Au rămas copii orfani. Patru ani de puşcărie pentru patru morţi. Iese că un an de închisoare este comparat cu viaţa unui om. Fata mea este în mormânt. Nepotul meu, de patru ani, creşte fără mamă. Săptămâna viitoare vom face o pomană şi îi ridicăm la biserică de un an de zile. O vom pomeni toată viaţa. Asta este soarta părinţilor care îşi îngroapă copiii. Administratorii localului trebuie să răspundă pentru faptele lor ca şi funcţionarii care nu au făcut niciun control în cafenea ori s-au făcut că plouă”, susţine bărbatul.

Invalizi din cauza arsurilor la mâini

Sergiu Oprea, una dintre victimele în cazul „La Soacra”, ne-a spus că a suferit trei intervenţii chirurgicale pe parcursul anului, şi anume de transplant de piele. I s-a făcut transplant de piele de pe picioare pe mâini şi pe faţă. A avut o intervenţie la cap, de reconstrucţie, pentru a acoperi partea care a avut arsuri. „Nu-mi creşte păr. Şi în decembrie am avut nişte intervenţii la cap, de curăţare a pielii. Mai grav e că nu pot face nimic cu mâinile mele. Sunt sensibile la căldură şi frig şi nu le pot strânge în pumn, nu le pot dezdoia, mă dor. Mi-a fost acordat gradul doi de invaliditate”, ne-a mărturisit cu voce stinsă tânărul.

La şedinţa operativă de luni, 9 ianuarie 2017, funcţionarii Primăriei Chişinău în frunte cu Dorin Chirtoacă nici nu şi-au amintit de tragicul incident, care a luat viaţa a patru oameni, iar alţii au rămas cu grade de invaliditate pe viaţă. Edilul capitalei a spus anterior că vina pentru această tragedie o poartă administratorii localului.

A lucrat înainte la construcţii, la reparaţia faţadelor. El ne-a povestit că ruda lor, Mariana Voina, femeia angajată ca bucătar-şef, care schimba buteliile cu gaz, suferă şi mai mult din cauza durerilor la mâini. „Nu poate face nimic nici ea. Nici măcar să-şi poarte de grijă”, ne-a relatat Oprea. Mariana Voina are o viaţă de calvar, femeia creşte singură doi copii.

Moartea Nicoletei Ştirbate din Ochiul Alb, Drochia, în vârstă de 25 de ani, a nenorocit întreaga sa familie. Sora decedatei, Maria Ştirbate, în vârstă de 17 ani, ne-a spus că decesul surorii sale i-a distrus părinţii. „La noi în casă nu se mai râde ca pe timpuri. Îi vom ridica la biserică şi îi vom face praznic la 30 ianuarie, când a decedat”, ne-a spus Maria Ştirbate. Familia ei consideră că este prea blândă pedeapsa aplicată foştilor administratori. Familia Ştirbate a primit zilele trecute drept ajutor de la Primăria Chişinău 1.000 de lei.

Potrivit chirurgului-combustiolog de la Centrul Republican de Leziuni Termice din Chişinău, Vadim Anisei, mai mulţi pacienţi, după incidentul de „La Soacra”, au venit periodic, pe parcursul anului, la spital unde au avut de suportat operaţii de reconstrucţie a funcţiilor degetelor: „Toţi cei şapte pacienţi. Câţiva dintre ei nu au mai revenit. Nu mai aveau nevoie de tratament conservativ. Am avut săptămâna trecută un pacient care a suferit arsuri grave la mâini şi la cap. E vorba de Sergiu Oprea. El are grad de invaliditate”.

The following two tabs change content below.