Parada papagalilor

Furt intelectual // Ştafeta imitatorilor la nivel înalt. Oficiali din R. Moldova şi din România, de 9 mai, au rostit un mesaj de felicitare identic

„Bunăstarea şi prosperitatea nu se pot realiza într-o lume sfâşiată de războaie…”, au declarat premierul Vlad Filat, preşedintele Marian Lupu, primarul de Soroca, Victor Său, viceprimarul din Ploieşti, Cristian Dumitru, preşedintele raionului Căuşeni, Ion Ciontoloi etc., în mesajul de felicitare cu ocazia „Zilei Victoriei” şi Zilei Europei. Deşi nu recunosc, se pare că toţi oficialii au avut o sursă comună de inspiraţie. În ediţia din 9 mai 2006 a ziarului românesc „Ceahlăul” a fost publicat un articol, semnat de generalul Neculai Pruteanu, în care se spune în ce condiţii este posibilă „bunăstarea şi prosperitatea” în societate, conţinutul căruia este preluat an de an de mai multe site-uri  „.ro” şi  „.md”.

„Sunt cuvintele mele”, a declarat pentru JURNAL, viceprimarul Ploieştiului, Cristian Dumitru. Acesta, pe data de 9 mai 2011, a ieşit în faţa ploieştenilor pentru a le spune că „bunăstarea şi prosperitatea nu se pot realiza într-o lume sfâşiată de război”, cuvinte care pe semne încep să „prindă aripi”. La început, oficialul stătea pe poziţii şi susţinea cu fermitate că nu este consiliat şi, în scrierea speech-urilor sale, nu consultă internetul. Însă când i-am citit acelaşi fragment de discurs, descoperit într-un editorial publicat în buletinul informativ românesc „Europe Direct Mizil”, acesta a fost nevoit să recunoască că a tras cu ochiul. „Probabil m-am inspirat de undeva”, ne-a spus viceprimarul de Ploieşti.

În slujba ta, plagiatorule

În numărul trei, aprilie 2009, al buletinului informativ „În slujba ta, omule” al Centrului de informare „Europe Direct Mizil” din România, pe prima pagină apare editorialul „9 mai – o zi cu profunde semnificaţii în conştiinţa românilor”, fără a fi indicat autorul. Editorialul respectiv se încheie cu un mesaj identic celui pe care l-au rostit de 9 mai 2011 Lupu, Filat, Dumitru ş.a. „Nu pot să vă spun cine este autorul. La noi se lucrează în comun. Ar putea fi mai mulţi autori”, a încercat să explice Tiberiu Rânceanu, coordonatorul Centrului „Europe Direct Mizil” din jud. Prahova, România. Rânceanu nu exclude faptul că şi „autorii” editorialului ar fi putut prelua de undeva informaţia. Adevăr grăieşte omul.

Pe-gratis.com

Navigând puţin timp pe internet, am descoperit pe mai multe site-uri din România şi din R. Moldova mesaje de felicitare cu ocazia sărbătorii de 9 mai „aproape” identice. Diferenţa e de o singură cifră – câţi ani au trecut de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. „În acest an, la 9 Mai, popoarele lumii comemorează 64 de ani de la încheierea ostilităţilor celei mai sângeroase conflagraţii din istoria omenirii”, astfel începe eseul pe tema „A fost un război, dar ecoul lui şi acum este viu”, publicat pe site-ul pe-gratis.com. „În acest an, la 9 Mai, popoarele lumii comemorează 65 de ani de la încheierea ostilităţilor celei mai sângeroase conflagraţii din istoria omenirii” scrie pe site-ul oficial al Biroului Vamal Bălţi, mesaj publicat pe data 7 mai 2009. „În acest an, la 9 Mai, popoarele lumii comemorează 66 de ani de la încheierea ostilităţilor celei mai sângeroase conflagraţii din istoria omenirii”, fragment din discursul primarului din Soroca, Victor Său, care a încheiat – la fel ca Lupu, Filat şi alţii – cu „prosperitate şi bunăstare”.

Din prima muză (sursă)

Ziarul „Ceahlăul”, 9 mai 2006, rubrica Blitz: „În acest an, la 9 Mai, popoarele lumii comemorează 61 de ani de la încheierea ostilităţilor celei mai sângeroase conflagraţii din istoria omenirii… Sperăm că, până la urmă, raţiunea şi înţelepciunea vor triumfa. Omenirea se va convinge că bunăstarea şi prosperitatea nu se pot realiza într-o lume sfâşiată de războaie şi terorism”, gen. de brigadă Neculai Pruteanu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, filiala Judeţul Neamţ, România. Pesemne cuvintele generalului i-au inspirat pe mulţi de-a lungul anilor, inclusiv pe preşedintele şi premierul din R. Moldova.

Premierul nu este autorul discursurilor sale

Deşi s-a simţit incomodat, de 9 mai 2011, Lupu a ieşit în faţa chişinăuenilor şi a citit de pe foaie cuvintele pe care cu vreo  cinci minute înainte le rostise prim-ministrul Vlad Filat. „Am observat că se repetau vreo câteva cuvinte. Este un limbaj caracteristic şi nu e de mirare că mesajele par asemănătoare. Bineînţeles că se vor utiliza cuvintele specifice „grozăviile războiului”, „pace” şi altele”, a declarat pentru JURNAL Igor Volniţchi, consilier principal de stat, purtător de cuvânt al Guvernului Republicii Moldova. Spre deosebire de viceprimarul de Poieşti care îşi scrie singur discursurile, Volniţchi a recunoscut că la dispoziţia lui Filat sunt mai mulţi consilieri care pregătesc versiunea preliminară a textului. „Consilierii îmi trimit informaţia, eu o ajustez şi apoi o  prezint premierului”, a explicat Volniţchi procedura de scriere a discursurilor rostite ulterior de primul-ministru. Discursul pentru 9 mai 2011 a fost pregătit de Direcţia socială din cadrul Guvernului.

Prezentatorii emisiunii „Ora de râs” de la Jurnal TV i-au „ras” pe Filat şi Lupu care de 9 mai au avut un speech cu un fragment identic

Experiment. Dacă scrii pe google.com „Ziua Victoriei, Ziua Europei”, pe ecranul calculatorului apar mai multe site-uri pe care, dacă le accesezi, găseşti textul mesajului de felicitare, din care au repetat cuvânt cu cuvânt oficiali din R. Moldova şi România.

– Dle Cristian Dumitru, mesajul de 9 mai l-aţi scris dvs. sau aţi consultat internetul?

– Da! Da!

– Păi, l-aţi scris sau v-aţi inspirat de undeva?

– Sunt ideile mele. Eu l-am scris.

Pe coloană

Citate furate sau telepatie?

Vlad Filat, premierul R. Moldova (9 mai 2011): „Este evident că bunăstarea şi prosperitatea nu se pot realiza într-o lume sfâşiată de războaie şi terorism, că numai pacea şi înţelegerea pot asigura liniştea şi bunăstarea omenirii.”

 

Marian Lupu, preşedintele interimar al R. Moldova (9 mai 2011, după ce Filat şi-a rostit discursul): „Bunăstarea şi prosperitatea nu se pot realiza într-o lume sfâşiată de războaie.”

 

Victor Său, primarul or. Soroca (9 mai 2011): „Sperăm că, până la urmă, rațiunea şi înțelepciunea vor triumfa. Omenirea se va convinge că bunăstarea şi prosperitatea nu se pot realiza într-o lume sfâşiată de războaie şi terorism, că numai pacea şi înţelegerea asigură liniştea şi bunăstarea omenirii.”

 

Cristian Dumitru, viceprimarul Ploieştiului, România (9 mai 2011): „Sperăm că, până la urmă, raţiunea şi înţelepciunea să triumfe în această lume sfâşiată de război şi terorism, iar omenirea să se convingă că bunăstarea şi prosperitatea nu se pot realiza decât prin pace şi înţelegere.”

 

Ion Ciontoloi, preşedintele raionului Căuşeni (7 mai 2010, 9 mai 2011): „Sperăm că, până la urmă, raţiunea şi înţelepciunea vor triumfa. Omenirea se va convinge că bunăstarea şi prosperitatea nu se pot realiza într-o lume sfâşiată de războaie şi terorism, că numai pacea şi înţelegerea asigură liniştea şi bunăstarea omenirii.”

Pe-gratis.com, site de eseuri (mai 2010): „Sperăm că până la urmă raţiunea şi înţelepciunea vor triumfa, iar omenirea se va convinge că bunăstarea şi prosperitatea nu se pot realiza într-o lume sfâşiată de războaie şi terorism, că numai pacea şi înţelegerea domoleşte furia.”

Editorial (autor necunoscut) din Buletinul informativ „În slujba ta, omule!” al Centrului de informare „Europe Direct Mizil”, din România (mai 2009): „Bunăstarea şi prosperitatea nu se pot realiza într-o lume divizată sau sfâşiată de războaie şi terorism, că numai pacea şi buna înţelegere pot domoli furia.”

 

Preşedinte ANVR Filiala Jud. Neamţ, gen. de brigadă Neculai Pruteanu (mesajul de felicitare publicat în ziarul „Ceahlăul”, nr. din 9 mai 2006, rubrica BLITZ): „Sperăm că, până la urmă, raţiunea şi înţelepciunea vor triumfa. Omenirea se va convinge ca bunăstarea şi prosperitatea nu se pot realiza într-o lume sfâşiată de războaie şi terorism, că numai pacea şi înţelegerea domoleşte furia.”

Svetlana Panţa

The following two tabs change content below.