Paradă fastuoasă de Ziua Independenţei

PREMIERĂ // Prima paradă cu tehnică militară de la formarea Republicii Moldova

La parada militară din 27 august curent, 378 de militari vor fi echipaţi în uniformă de paradă şi 640 – în uniformă de instrucţiune. Suma totală cheltuită pentru echiparea militarilor este 2.438.013 lei. La paradă vor participa nouă formaţiuni militare. Organizarea paradei va costa 9 milioane de lei.   

Vadim VASILIU

În octombrie 2010 a fost emis un decret prezidenţial prin care se dispunea modificarea ţinutei soldaţilor şi ofiţerilor din Armata Naţională. După acel decret, unele modele de uniformă au fost modernizate, iar altele înlocuite.

Uniformă de gală după modelul ostaşilor lui Alexandru Ioan Cuza 

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Alexandru Josan, a spus pentru JURNAL că la proiectarea modelelor de uniformă de gală pentru ofiţeri s-a ţinut cont de trecutul istoric al ţării noastre. Astfel, uniforma de gală a fost modelată după uniforma pe care o purtau ofiţerii din timpul lui Alexandru Ioan Cuza, domnitorul Principatelor Unite ale Moldovei şi Ţării Româneşti. „Toate uniformele sunt cusute pentru fiecare militar în parte. Ne-am condus de modelele altor ţări. Dar am încercat să implementăm ceva specific pentru Ministerul Apărării din R. Moldova: însemnele, culoarea verde închisă a uniformei etc.”, a declarat maiorul Sergiu Merlan, şeful Direcţiei Achiziţii Publice din cadrul Ministerului Apărării.

Prima paradă cu tehnică militară

Colonelul Ion Covali, şeful Direcţiei Armament, a relatat pentru JURNAL că la paradă vor participa 65 de unităţi de tehnică militară, din care 14 unităţi de tehnică blindată, 37 de unităţi auto şi 14 unităţi de artilerie. Pe moment, toată tehnica este la întreţinere, trecând printr-un proces de reparaţie. Pentru ca în prima decadă a lunii august să fie organizată o repetiţie generală în care să fie antrenată şi tehnica. Unităţile de tehnică datează din anii 1980–1995 şi sunt funcţionale pe câmpul de muncă.

În fruntea paradei va fi o maşină decapotabilă de model Gaz 24. La inaugurarea paradei vor participa două cabriolete: în unul va fi ministrul Apărării, iar în altul comandantul suprem al armatei. După ce va primi raportul, ministrul va saluta efectivul şi va raporta preşedintelui Republicii Moldova. Cabrioletul din fruntea paradei datează din anii 1980. „Maşinile acestea au fost concepute special pentru inaugurarea paradelor. Fiecare din republicile sovietice avea astfel de maşini.

Efectivul tehnic va forma trei coloane: infanterie, artilerie şi coloana cu sisteme de rachete”, a declarat colonelul Ion Covali.

Noul pas de defilare

În ianuarie 2011, Andrei Bulban, maior, comandant al Companiei „Garda de onoare”, a primit ordinul să  implementeze un nou pas de defilare pentru parada de independenţă a Republicii Molova. Ordinul a fost emis personal de comandantul Armatei Naţionale. Creând un grup de militari experţi, format din subofiţeri, Andrei Bulban a elaborat un pas de defilare nou, conceput astfel ca militarul să depună mai puţin efort fizic la executarea elementelor de defilare. Au fost implementate unele elemente din armatele europene. În crearea noului pas de defilare s-a ţinut cont de modelele britanic, francez şi român.

Maiorul Andrei Bulban a mai menţionat: „Mişcarea mâinii este identică pentru toată armatele europene. Am creat un grup mixt format din soldaţi ai Gărzii de Onoare împreună cu care am aplicat toate elementele propuse. Această schimbare a fost benefică pentru armată, deoarece instruirea acestui tip de pas se face într-un interval de timp mult mai scurt. Soldaţii prind mai repede mişcările, rămânând mai mult timp pentru instruirea militară”.

Generalul Ion Costaş, ex-ministru al MAI şi MA (1990-1992), fost locţiitor comandant al Armatei 14 pentru aviaţie, despre noul pas de defilare: „Simpleţea a devenit un standard internaţional. În armatele ţărilor dezvoltate, militarii sunt pregătiţi foarte bine, dar execută exclusiv elemente ale pregătirii de luptă, iar pasul de defilare este negat, ca şi „ordonarea patului în timp cronometrat”. În SUA, Marea Britanie, Franţa au înţeles demult că soldatul trebuie instruit să poată lupta, dar nu să defileze pe platou câte cinci ore şi să monteze şi să demonteze arma la viteză. Se consideră ca a defila frumos e misiunea companiei gărzii de onoare”.

 

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)