Parada de 9 mai de la Moscova, subiect de dispută

PIAŢA ROŞIE // Preşedintele interimar, Mihai Ghimpu va face parte din delegaţia oficială, în care vor intra şi patru veterani ai celui de-al doilea război mondial

Parada militară care va fi organizată la Moscova pe 9 mai, la care Rusia doreşte să participe soldaţi ai Armatei Naţionale a R. Moldova, i-a divizat pe liderii Alianţei pentru Integrare Europeană. Astfel, prim-ministrul Vlad Filat, prim-vicepreşedintele Parlamentului Serafim Urechean şi liderul Partidului Democrat din Republica Moldova, Marian Lupu, consideră că Moldova ar trebui să participe alături de forţele militare ruseşti şi ale altor ţări la serbarea a 65 de ani de la Victoria asupra fascismului. Iar ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, anunţa că militarii moldoveni nu pot să plece la Kremlin pentru că bugetul statului nu permite suportarea unor cheltuieli în valoare de 400.000 de lei.

Preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, a declarat că va face parte din delegaţia oficială, în care vor intra şi patru veterani ai celui de-al doilea război mondial.

Neînţelegerile privind participarea la parada de la Moscova au ajuns şi la nivelul Guvernului. În timpul şedinţei de miercuri a executivului, prim-ministrul Vlad Filat i-a cerut ministrului Apărării, Vitalie Marinuţa, să nu mai facă declaraţii pe acest subiect. Filat a declarat că vor fi găsite surse financiare, iar Armata Naţională (AN) trebuie să „mărşăluiască pe Piaţa Roşie, să tremure caldarâmul de acolo”.

Ministrul Apărării explică faptul că militarii moldoveni nu pot să participe la serbarea de la Moscova prin motive financiare şi tehnice. „Ruşii au schimbat regulile de joc în timpul jocului, iar din acest motiv noi nu putem să participăm”, a declarat ministrul Marinuţă, miercuri seara, în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră”, difuzată de postul de televiziune Jurnal TV.

„Federaţia Rusă a anunţat participarea Republicii Moldova la paradă pe 30 martie. Ne-au pus în situaţia să ne pregătim pentru acest eveniment într-o lună, ceea ce este imposibil”, a spus Marinuţa, care a precizat că armata rusă se pregăteşte de acest eveniment mai bine de trei luni.
„Decizia de a pleca la Moscova la paradă ca nişte umili dezamăgeşte o bună parte din alegători, care au văzut în venirea la guvernare a Alianţei pentru Integrare Europeană o schimbare a vectorului politic”, susţine Igor Munteanu, analist politic, directorul IDIS „Viitorul”.

Fostul consilier prezidenţial, Sergiu Mocanu, afirmă că, în cazul în care delegaţia ţării noastre se va deplasa la Moscova, preşedintele interimar ar trebui să plece cu un mesaj din partea Chişinăului, prin care să puncteze semnificaţia acestei prezenţe.

În acelaşi timp, unele partide politice, printre care Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM), s-au oferit să achite costurile pentru participarea trupelor moldoveneşti la această paradă.

Atât ministrul Apărării, cât şi analiştii Igor Munteanu şi Sergiu Mocanu nu sunt de acord ca partidele să colecteze bani pentru ca militarii noştri să participe la paradă. „Unde au fost comuniştii în ultimii opt ani? Am găsit Armata Naţională într-o situaţie deplorabilă”, spune Marinuţă. „Cred că organele fiscale ar trebui să se autosesizeze şi să vadă de unde au aceste partide bani”, afirmă Mocanu. În acelaşi timp, Munteanu spune că dacă partidele au bani pentru a trimite AN la Moscova, ar face mai bine dacă ar folosi aceste resurse financiare la achitarea sumelor pentru dosarele pierdute de ţara noastră la CEDO.

Munteanu mai crede că de această situaţie doreşte să profite la maxim Partidul Comuniştilor, care încearcă să-i determine pe liderii AIE să-şi toarne zoaie în cap. „Ceea ce lipseşte Alianţei este un secretariat, care să vină cu soluţii în aceste situaţii, ca aceasta să rămână unită”, a conchis Munteanu.

Marina LIŢA

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)