Păpuşile prind viaţă în mâinile ei

CREATIVITATE// Jucăriile sunt întrebate pentru designul lor şi mirosul plăcut pe care-l emană

Pentru Natalia Znaicenko în vârstă de 27 de ani perioada copilăriei n-a luat sfârşit. Şi acum se joacă cu păpuşile, le ţine zilnic în mâini, pentru că tot ea le meştereşte. Toată camera ei de lucru este împânzită de păpuşi de autor, de colecţie, talisman, Tilda – tehnica designerului norvegian Tone Finnanger, care bucură şi ochii celor care le cumpără.

Victoria POPA

Talentul său şi l-a descoperit în copilărie, când mama îi aducea de peste hotare câte o păpuşă, majoritatea fiind păpuşi Barbie. Şi acum păstrează cu sfinţenie cele peste treizeci de păpuşi adunate în anii copilăriei. Deoarece acestea erau numai fetiţe, creatoarea păpuşilor le tundea părul unora din ele, transformându-le în băieţei. „Pe poliţele din camera mea păpuşile Barbie erau aranjate perechi – fetiţă şi băiat”, mărturiseşte ea. Pe la vârsta de cinci ani a început să deseneze hăinuţe pentru păpuşi, majoritatea fiind rochii de prinţese. În primii ani de şcoală, lucrările sale erau expuse la orice expoziţie, unde ocupa mereu locuri de frunte, deşi niciodată n-a frecventat cursuri de pictură.

Plante de iasomie, rozmarin, roiniţă

„Totul vine din interior. Am început să cos păpuşi pe la 10 ani, după ce bunica m-a învăţat să mânuiesc acul şi aţa. Astfel, din pânza dată de bunica am început să cos păpuşile schiţate pe foaie”, îşi aminteşte Natalia de cea care i-a fost şi mamă în perioada copilăriei. Păpuşile meşterite de ea sunt din stofe naturale – bumbac, in, fiind îmbibate cu miros de cafea, scorţişoară, vanilie şi căptuşite cu levănţică, pelin, iasomie, rozmarin, roiniţă, petale de trandafir care, datorită parfumului lor, îţi influenţează pozitiv starea de spirit. Potrivit ei, două din cele mai frumoase femei din istoria universală – Cleopatra şi Nefertiti, foloseau plantele frumos mirositoare pentru recăpătarea bunei dispoziţii şi pentru relaxare. În interior creatoarea pune câte un bileţel pe care scrie rugăciunea „Tatăl nostru”. Rugăciunea având menirea de a ocroti fiecare cumpărător.

Păpuşile Tilda

„M-am îndrăgostit de modelul norvegian de păpuşi Tilda văzute pe Internet. Prin culorile fine, calde şi faptul că n-au gură. Când te uiţi la ele, chiar dacă nu eşti prea bine dispus, zâmbetul îţi apare pe buze”, afirmă ea. Tehnica norvegiană de păpuşi „Tilda” reprezintă oameni, animale cu forme durdulii, care au pe faţă, în loc de nas şi ochi, nişte puncte colorate, gura lipsindu-le.

Îşi decorează, după bunul plac, creaţiile cu accesorii – nasturi, dantelă, furnitură. Stilate şi spilcuite, păpuşile sunt atrăgătoare prin designul vestimentar. „Niciodată nu lucrez fără dispoziţie. Orice păpuşă trebuie meşterită când eşti bine dispusă”, îşi destăinuie secretul păpuşăreasa.

Jucării cu chip de om

La vârsta de douăzeci de ani, a avut un progres vizibil, atunci a început a confecţiona păpuşi de autor care ajungeau şi la înălţimea de un metru, având trăsături exacte faciale, asemănătoare cu cele ale fiinţei umane. Îi mulţumeşte Domnului pentru darul pe care-l are, şi nu uită să facă asta şi în timpul lucrului cu păpuşile. „Vorbesc cu ele şi, puţin câte puţin, păpuşile parcă prind viaţă. O rugăciune spusă în timpul lucrului te ajută la meşterirea unei jucării reuşite ce emană căldură şi bunătate. Confecţionarea unei jucării îi ia Nataliei de la nouă ore până la şapte zile, în funcţie de modelul ales. Materia primă o cumpără din Chişinău sau de peste hotare, cel mai des din România, unde există o mare diversitate de accesorii şi stofă.

Muncă de păpuşar

Creatoarea face păpuşi la comandă. De obicei, clienţii preferă păpuşile-portret care să semene cu apropiaţii lor. Meşteriţa urmăreşte expresiile faciale, culoarea părului, a ochilor, portul, vestimentaţia persoanei, care urmează să fie întruchipate de viitoarea păpuşă. În colecţiile Nataliei un loc aparte îl au păpuşile-talisman, care sunt atârnate în camerele copiilor, antreurile caselor, având menirea de a proteja stăpânii. Mulţi clienţi comandă şi păpuşi cu chip de înger, cumpărate pentru a proteja de ochi răi. O păpuşă confecţionată de Natalia costă între 150 şi 700 de lei. În timpul discuţiei, Natalia spune că, în afară de păpuşi, meşteriţa pictează pocale pentru ceremonii, felicitări cu anumite ocazii, sipeţele, amenajează săli pentru nunţi, botezuri şi zile de naştere.

„În artă nu pot fi reguli stricte”

A încercat de mai multe ori să meargă la cursuri de croitorie, pictură ca să obţină şi o diplomă în domeniul artelor, dar nu i-a reuşit niciodată să le încheie. De vină sunt dascălii care încearcă în timpul orelor teoretice şi practice să impună anumite reguli în crearea păpuşilor. „În artă nu pot exista reguli stricte, în artă te manifeşti neîngrădit”, mărturiseşte Natalia. Iar cursurile o încorsetau.
Nu poate spune câţi bani cheltuie pentru confecţionarea unei păpuşi pentru că fiecare exemplar este unicat şi diferă ca design. Câştigul din vânzări îl reinvesteşte în materia primă. Primele păpuşi le-a dăruit apropiaţilor. Are gânduri bune şi pentru viitor.

Visuri pentru viitor

Vrea să-şi deschidă un magazin specializat pentru păpuşile confecţionate de ea. În prezent, le vinde la expoziţii şi târguri sau printre clienţii săi care-i aduc alţi clienţi. Meşteriţa mărturiseşte că moldovenii apreciază puţin lucrul manual, ceea ce nu poate spune despre străinii care i-au cunoscut creaţia. „Clienţii străini sunt gata să plătească pentru o păpuşă mai mult decât cer eu”.

The following two tabs change content below.