Papuc şi Botnari, scoşi basma curată

7 APRILIE // Ordinele către poliţişti au venit din partea lui Valentin Zubic, şeful statului major

Doisprezece martori au depus mărturii săptămâna aceasta în instanţa de judecată în dosarul intentat împotriva ex-ministrului de Interne, Gheorghe Papuc, şi a fostului comisar al capitalei, Vladimir Botnari, învinuiţi de neglijenţă în serviciu, soldată cu urmări grave, inclusiv cu moartea lui Valeriu Boboc. Potrivit procurorilor, în total, în cadrul acestui dosar, vor fi invitate să depună mărturii peste 40 de persoane. În mod surprinzător însă toţi cei care s-au prezentat până acum n-au făcut decât să-i scoată basma curată pe Botnari şi Papuc.

Dacă, în cadrul urmăririi penale, cei 12 au spus şi unele lucruri care afectau cumva interesele celor doi, în instanţă aceştia au declarat altceva, dând vina pe o neatenţie din partea lor sau a procurorilor produsă în timpul anchetei. S-a arătat nedumerit până şi avocatul lui Vladimir Botnari, Gheorghe Avornic: „Mie mi-i ruşine. Aceştia toţi sunt martori ai apărării, nu martori ai acuzării! Am o părere foarte proastă despre acest proces”, a spus el. De cealaltă parte, Valeriu Pleşca, unul din avocaţii lui Valeriu Boboc, a declarat că lui Botnari şi Papuc li se incriminează că ar fi comis neglijenţă în serviciu soldată cu moartea unei persoane. Deşi, conform învinuirii, există o parte vătămată, aceasta, deşi avocaţii au depus cerere, nu a fost admisă în dosarul respectiv.

Comisarii: „Protestatarii n-au fost torturaţi”

Patru comisari şi un vicecomisar au fost invitaţi să depună mărturii marţi în faţa judecătorilor, după ce luni patru vicecomisari din acea perioadă au depus mărturii afirmând că au acţionat la indicaţiile conducătorilor de comisariate. Este vorba de Pavel Voicu, fost comisar de Botanica, în prezent comisar de Cimişlia, Serghei Paiu, fost comisar al CP Râşcani, în prezent comisar de Botanica, Grigore Pulişca, comisar al CP Centru, Corneliu Groza, comisar de Ciocana, şi Leonid Bitirescu, vicecomisar de Ciocana. Cei patru comisari au declarat printre altele că la comisariatele de poliţie unde au activat n-au avut loc acţiuni de maltratare a tinerilor. Serghei Paiu, fost comisar al CP Râşcani, a declarat chiar că în cadrul acestui comisariat nu au fost aduse persoane reţinute.

Conform raportului Comisiei Nagacevschi însă, în acest comisariat au fost aduşi 110 protestatari, fapt care poate fi probat atât prin registrele de atunci, cât şi prin rapoartele organizaţiilor non-guvernamentale şi ale celor elaborate de comisarii europeni care au întreprins vizite la faţa locului în acea perioadă. Avocatul Victor Panţâru a comentat că declaraţiile celor patru comisari sunt ilare. Din acestea nu este clar unde au fost bătuţi tinerii, or, cazurile de tortură au fost semnalate nu doar de experţi naţionali, ci şi de cei străini care au vizitat în acea perioadă R.Moldova. Comisarii au mai declarat în instanţă că nu au primit ordine direct de la Botnari sau Papuc, ci de la şeful statului major, Valentin Zubic.

Ţinem să amintim că Valentin Zubic a fost audiat de procurori şi recunoscut în calitate de bănuit de neglijenţă în serviciu soldată cu urmări grave, în dosarul legat de 7 aprilie, abia la 3 septembrie, curent. Anterior, ministrul Papuc spunea că Zubic a fost cel care a coordonat acţiunile poliţiei din PMAN din noaptea de 7 spre 8 aprilie. Dacă va fi găsit vinovat, el riscă o pedeapsă de până la şapte ani de închisoare.

Gumeniţă: „N-am fost martor la acţiuni ilegale

În calitate de martor în dosarul intentat împotriva lui Papuc şi Botnari a fost audiat şi fostul şef al poliţiei municipale, Iacob Gumeniţă. Acesta a declarat printre altele că nu ar fi fost martor la anumite acţiuni ilegale produse în noaptea de 7 spre 8 aprilie în PMAN. “Când mă întorceam de pe str. Puşkin în PMAN, persoanele erau deja reţinute. N-am fost martor la acţiuni ilegale. Nu cunosc cazuri de maltratare a persoanelor în comisariate de poliţie”, a spus Gumeniţă.

Amintim că una dintre persoanele care apare atât în imaginile video, date publicităţii de preşedintele interimar Mihai Ghimpu, cât şi în imaginile făcute publice de Procuratura Generală, este anume Gumeniţă. În imagini se vede că reţinerea tinerilor are loc pe str. Puşkin, lângă magazinul „Gemenii”. Gumeniţă a fost surprins când a aplicat cel puţin 2-3 lovituri cu pumnii în protestatari, care erau siliţi să urce în pick-up-ul poliţiei. Tot el este cel care apare în imagini lovind cu piciorul în tinerii răniţi din PMAN.

Nu au văzut nimic

Printre martorii care au trecut prin sala de judecată săptămâna aceasta se numără şi conducerea Academiei de Poliţie „Ştefan cel Mare”. Prorectorul Ghenadie Chiriţa a declarat că, la 7 aprilie, ora 13.00, a primit ordin de la conducerea instituţiei să se deplaseze împreună cu 200 de cursanţi şi câţiva ofiţeri în spatele sediului Parlamentului. Aici efectivul a fost prezentat şefului statului major, Valentin Zubic. Peste 20 de minute, au primit ordinul să se deplaseze în spatele clădirii Guvernului. „În timpul altercaţiilor de la miezul nopţii, eram în incinta şi în spatele Guvernului. Am văzut cum opreau tinerii maşini, loveau şoferi, după aceea a intervenit poliţia”, a relatat Chiriţa. „Aţi fost martor la intervenţia în forţă a poliţiştilor, aţi observat dacă tinerii erau bătuţi cu picioarele?”, a întrebat judecătorul. „N-am observat aşa ceva”, a fost răspunsul prorectorului.

Rectorul Academiei de poliţie, Simion Carp, a declarat la rândul său că a primit indicaţii de la Valentin Zubic de a se deplasa cu un grup de cursanţi în spatele Parlamentului. O parte din aceştia au plecat în spatele sediului Guvernului, iar 127 de cursanţi au rămas alături de el să păzească intrarea din spate a Preşedinţiei. Între orele 15 şi 16, au primit indicaţia de a se deplasa prin sediul Preşedinţiei şi apoi, printr-un coridor, în mulţime, spre sediul Guvernului. „Aceasta a fost condiţia că, dacă ne retragem, violenţele vor încetini”, a explicat Carp de ce n-au părăsit locul prin spatele clădirii. În altercaţiile din faţa sediului Preşedinţiei, potrivit lui, în acea zi s-au ales cu leziuni uşoare trei cursanţi şi un ofiţer. Carp s-a aflat în incinta sediului Guvernului până după miezul nopţii. „Am auzit împuşcături, ţipete noaptea târziu, dar nu am putut să analizez clar ce se întâmplă afară”. Întrebat de jurnalişti dacă nu a fost curios să se apropie de geam pentru a vedea ce se întâmplă afară, acesta a declarat că ar fi fost periculos să plece „de pe poziţii”.

„Ştiţi cât trăieşte un martor?”

Valeriu Pleşca, avocatul lui Victor Boboc, e de părere că statul a comis o gafă neadmiţând participarea părţii vătămate în dosarul intentat împotriva ex-ministrului de Interne, Gheorghe Papuc, şi a fostului comisar al capitalei, Vladimir Botnari. Ca rezultat, în instanţă apar doar mărturiile colaboratorilor de poliţie, care, evident, nu vor spune cine le-a dat ordine, în special dacă acestea au avut un caracter mai puţin legal.

În acelaşi timp, potrivit lui, unul din martorii care au văzut cum a fost ucis Boboc este sunat permanent şi ameninţat: „Ştiţi cât trăieşte un martor, martorul nu trăieşte mult timp!”, i se spune acestuia la telefon.

Svetlana Corobceanu

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu