Papa Benedict al XVI-lea deplânge „confruntarea” dintre credinţă şi modernism în Europa

Papa Benedict al XVI-lea a afirmat sâmbătă că actuala „confruntare” dintre credinţă şi modernism este foarte intensă în Spania şi a cerut Europei să îşi revigoreze rădăcinile creştine.

Denunţând riscul unei reveniri la atitudinile „agresive” împotriva clerului înregistrate în anii ’30 în Spania, suveranul pontif a făcut apel la „o apropiere, şi nu o confruntare, între credinţă şi laicitate”.

Papa Benedict al XVI-lea a ajuns sâmbătă la Santiago de Compostella, în prima escală a unei vizite de două zile în Spania, fiind întâmpinat de prinţul moştenitor Felipe şi de prinţesa Letizia.

„Chem Spania şi Europa să îşi construiască prezentul şi să-şi proiecteze viitorul plecând de la adevărurile autentice ale omului”, a spus suveranul pontif. El a citat o declaraţie făcută în 1982 în Spania de papa Ioan Paul al II-lea care „a cerut Vechiului Continent să dea o nouă vigoare rădăcinilor sale creştine”.

Spania şi Europa „nu trebuie să se preocupe numai de necesităţile materiale ale oamenilor, ci şi de necesităţile morale şi sociale, spirituale şi religioase”, a afirmat pontificul.

Suveranul pontif a reamintit apariţia în anii ’30, înaintea Războiului Civil şi a perioadei franchiste, a unor curente puternice de susţinere a laicităţii şi de contestare a clerului. „Spania a cunoscut, în anii ’30, naşterea unui anticlericalism şi a unei mişcări de secularizare şi laicizare puternice şi agresive”, a spus acesta.

Papa Benedict al XVI-lea nu a făcut însă nicio referire la reformele sociale promovate în ultimii ani de guvernul socialist spaniol care a legalizat căsătoriile homosexuale (2005) şi a extins cadrul legal care permite întreruperile de sarcină (februarie 2010). (mediafax.ro)