Pantofii lui Untură

Vizitele mele dese din ultima vreme pe şantierul bulevardului central din Capitală, pentru a scrie despre mersul lucrărilor de renovare a drumurilor din Chișinău din bani împrumutați, au demonstrat că muncitoriii nu sunt supravegheaţi de către inginerii responsabili ai companiei internaționale de consultanță „Egis International”, angajată special pentru asta. Nici dimineața, nici la prânz, nici seara, nu am văzut acolo vreun individ care, în virtutea obligaţiilor de serviciu, să supravegheze calitatea lucrărilor. Chiar Valentin Șvaga, inginer al antreprenorului SC Delta ACM-93, mi-a spus că aceștia vin doar „din când în când”.

Ca să aflu mai multe despre calitatea materialelor de construcție și despre mersul lucrărilor, la sugestia lui Oleg Poiată, șef al Direcției generale transport public și căi de comunicație a Primăriei Chișinău, am apelat la Pavel Untură, inginer rezident “Egis International”, care anterior, când era Gamrețki șef, mi-a spus că vorbește doar în prezența șefului de direcție.

Acum, că are voie de la șefu’, Pavel Untură, care e plătit din bani publici, cu câte 180 de euro pe zi, pentru a supraveghea lucrările în cauză, tot nu vrea să comunice cu presa. Mi-a tăiat-o sec: „Eu nu răspund la nicio întrebare!”. Untură n-a acceptat să ne întâlnim pentru a discuta. Știam ce salariu are, de aceea în timpul discuției mi-am permis să-l „măsor” din cap până-n picioare pe acest funcționar care câştigă pe zi cât un muncitor pe lună. Nu, nu îmbrăcămintea sa de brand mi-a atras atenţia, ci încălțămintea – era nou-nouță! Pantofii lui, de un maroniu deschis, nu aveau nicio zgârietură şi luceau de parc-ar fi fost daţi cu untură – aşa arată doar încălțămintea proaspăt scoasă din cutie. Mi-am zis că acești pantofi de o eleganţă impecabilă nu au călcat niciodată pe caldarâmul devastat al bd. Ştefan cel Mare.

Managerul de proiect adjunct, Pavel Untură, pe parcursul efectuării proiectului, a ridicat un salariu în valoare de 72.000 de euro. Acest salariu este achitat pentru 400 de zile de muncă pe care trebuia să le lucreze pe teren.