Panorama poeziei de azi

Cartea-Poeziei-2013 fotoPentru cine e curios să afle ce fel de poezie se scrie în ultima vreme prin părțile noastre, Uniunea Scriitorilor din Moldova pune la dispoziție Cartea Poeziei 2013. E vorba de o panoramă la zi a celor mai recente texte poetice, apărute fie în cărți tipărite pe parcursul anului precedent, fie în cicluri de versuri publicate prin reviste, dar și texte oferite de autori direct de pe masa de scris. În acest sens, e o bună ocazie pentru poeți de a se citi între ei, de a-și evalua propria creație într-un context care, așa sau altfel, presupune și competiție.

Apărut la Editura „Lumina”, volumul Cartea Poeziei 2013 a beneficiat de sprijinul financiar al Ministerului Culturii din R. Moldova, avându-i în calitate de antologişti pe Grigore Chiper și Nicolae Popa, coperta fiind ilustrată cu o lucrare a pictoriței Elena Bontea. De altfel, Grigore Chiper, prezent și în calitate de prefațator, ține să facă și câteva precizări: „Compartimentarea a reprezentat soluția de compromis pentru a ilustra poezia ca aer suprem de independență și a sublinia ideea că autorii sunt aflați sub imperiul unor evenimente exterioare, care au de multe ori rol modelator. (…) O secțiune este consacrată poeților care au dispărut în anul intrat sub obiectiv (Aureliu Busuioc, Anatol Ciocanu, Valeria Grosu, Dumitru Matcovschi – n.a.). Este o formă de omagiu, de condoleanță și amintire vie, ținând cont de proximitatea tristei despărțiri. Ultimul compartiment este rezervat oaspeților sărbătorii Primăvara Europeană a Poeților. Este și dorința prefațatorului primei ediții (Cartea Poeziei 2011), Arcadie Suceveanu, președintele USM, de a vedea această serie pusă sub incidența directă a acestei sărbători unice pentru toți poeții”.

Amintim că această ediție a Cărții Poeziei continuă o tradiție „reînnodată acum doi ani”, vorba prefațatorului, după o absență mult prea îndelungată, de a edita anual producția poeților de expresie românească, și nu numai, între copertele unei antologii.

I.N.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)