„Panihida” a cucerit Roma

CINEMATOGRAFIE // „Este posibil să realizezi filme bune şi în Republica Moldova, dar cu suport financiar din exterior”

Experienţa de viaţă şi curiozitatea sunt principalele surse de inspiraţie pentru peliculele pe care le realizează Ana-Felicia Scutelnicu, fiica regizorului moldovean Ion Scutelnicu. Deşi acum se află în Germania, şi-ar dori să se întoarcă înapoi în Moldova. Dar nu va renunţa niciodată la călătoriile ei. „Îmi place să şterg barierele geografice”, explică aceasta.

Între interviuri pentru presa din Germania şi pregătirile pentru a prinde avionul spre Berlin, unde locuieşte de zece ani, am prins-o pe Ana-Felicia Scutelnicu, regizoarea din Republica Moldova. Pelicula „Panihida”, pe care a regizat-o, a primit sâmbătă seara premiul „CinemaXXI” pentru scurtmetraj şi mediumetraj, la ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Film de la Roma. A ţinut capul de afiş al celor mai importante ştiri de la noi şi, cel puţin, din Europa. „Sunt surprinsă de atenţia pe care o am din partea presei. Nu cred că o merit pentru că sunt la început de cale. Nu-mi place acest cult al personalităţii deoarece mai am mult de lucru”, ne comunică aceasta.

„Tata mi-a fost alături”

În acelaşi timp, cei de acasă se bucură pentru succesul ei. „Am văzut aseară la ştiri. Cu Anişoara (aşa cum îi spun rudele), mai puţin am interacţionat. Mai mult cu tatăl ei, regizorul Ion Scutelnicu, pentru că am copilărit împreună. El mai rar vine acasă, la Ţarigrad, raionul Drochia, doar vara, vizitează casa părintească pe care nu au vândut-o”, relatează Eudochia Cioban, rudă cu Ana-Felicia.

Ideea filmului „Panihida”, care a cucerit juriul festivalului, vine dintr-o experienţă proprie. „Într-o zi călduroasă de august a anului 2007, am înmormântat-o pe bunica mea Ecaterina. Pot spune că pe perioada realizării filmului am simţit prezenţa bunicii şi am retrăit aceleaşi sentimente de acum şapte ani. Până la urmă, filmul este o reflecţie personală asupra vieţii şi morţii, şi a ce simte omul nostru ajuns faţă în faţă cu aceste două dimensiuni. Este o alegorie cinematografică, un extras de emoţie umană pură confruntată cu fenomenul morţii pe pământ. Panahida este o procesiune de înmormântare suprarealistă. Deci este foarte important pentru mine ca lumea să înţeleagă transformarea artistică prin care trece acest ritual în film”, explică tânăra regizoare.

Conexiune spirituală

Chiar dacă nu a reuşit să ajungă la Roma, tatăl realizatoarei i-a fost alături în timpul filmărilor care au avut la Orheiul Vechi. „Tatăl meu este extraordinar de respectuos şi sensibil cu mine ca regizor. Totdeauna mă ajută cu un sfat, dar niciodată n-o să-şi impună opinia. Prezenţa lui la filmările „Panihidei” a fost superbă. M-a susţinut enorm spiritual şi profesional, fapt pentru care îi mulţumesc”, comunică Anişoara.

Anume mediul cinematografic în care a crescut a făcut-o să înţeleagă, încă din copilărie, ce vrea să se facă atunci când va fi mare. „Mă simţeam fantastic pe platoul de filmare la tatăl meu cu toţi colegii lui frumoşi şi ingenioşi. Din păcate, mulţi dintre cineaştii din acele timpuri de la „Moldova Film” nu mai sunt printre noi şi au avut destine destul de tragice”, spune cu tristeţe tânăra.

Realizarea filmului nu a fost un proces uşor. „A fost greu să selectez actorii, să-i conving să colaboreze, dar efortul depus a meritat osteneala. În acelaşi timp, locul ales este unul deosebit. Nu am rude la Orhei, dar am simţit o conexiune spirituală şi estetică cu acest loc.

Sursa de inspiraţie este viaţa. „Toate aspectele ei şi mai ales curiozitatea pentru tot ce se întâmplă”, afirmă tânăra. Anume această curiozitate a dus-o până în Africa de Vest, unde, timp de patru ani, a făcut teatru. „Africa este o sursă de inspiraţie importantă şi puternică pentru mine. Sper ca, într-o bună zi, să fac filme şi acolo. Totuşi de acolo ne tragem toţi”, zâmbeşte tânăra regizoare.

Contacte noi

Participarea la Festivalul Internaţional de Film de la Roma nu este prima experienţă. Am câteva scurtmetraje şi am mers cu ele pe la festivaluri şi am şi câştigat câteva premii mai demult. „Am mai realizat scurtmetrajele „Ispita”, filmul documentar„Tiraspol-Berlin”, filmul de ficţiune „Între Ziduri”. Pelicula „Curtea din spate” a fost selecţionată pentru programul de filme germane la Festivalul de la Cannes, 2010, în secţiunea „Next Generation”, povesteşte aceasta.

Despre festivalul de la Roma spune că-i pare rău că nu a reuşit să vizioneze şi alte filme prezentate. „Am avut mult de lucru cu promovarea filmului şi cu crearea noilor contacte. Dar festivalul este extraordinar măcar pentru faptul că se află la Roma, unde istoria, antichitatea şi arta sunt la ele acasă de mii de ani. Ce mi-aş fi dorit mai mult decât o premieră într-o ambianţă atât de măreaţă?”, susţine creatoarea.

„Revin în Moldova”

Încă nu ştie când va prezenta filmul publicului moldovean. „Vom face tot posibilul în viitorul apropiat să apară şi acasă. Asta pentru că Moldova este pământul în care rădăcinile îmi sunt implantate adânc, acolo găsesc liniştea şi zbuciumul meu sufletesc. În fond însă, pot să mă simt acasă oriunde şi-mi place să şterg frontiere pe globul pământesc… libertatea mişcării şi a gândirii sunt fundamentale pentru mine. Da, mă gândesc în timpul apropiat să revin în Republica Moldova, dar voi avea nevoie mereu de călătoriile mele, deoarece sunt o persoană nomadă”, comunică aceasta.

În acelaşi timp, crede că este posibil să se realizeze filme bune şi la noi în ţară. „Bineînţeles, cu mult suport din exterior. Sper ca în viitorul apropiat s-o facem. Am multe idei şi dacă îmi va da Dumnezeu inspiraţie, sănătate, bani, noroc, le vom realiza pe toate”, conchide Ana-Felicia Scutelnicu.

Coproducţie Moldo-Germană

„Panihida” este o coproducţie Germania-Republica Moldova, cu o durată de 61 de minute. Acţiunea filmului este plasată într-un mic sat din Republica Moldova, în care o femeie în vârstă moare, lăsându-l în urma sa pe fiul Petru şi pe fiica acestuia, Anişoara. Filmul prezintă tradiţiile şi obiceiurile din satul respectiv. Din distribuţia filmului fac parte Valentin Aga, Anişoara Morari, Nina Rabuş.

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)