Panică şi incertitudine la Paris

Prim-ministrul Franţei, Manuel Valls, a prezentat proiectul de lege privind prelungirea stării de urgenţă în Franţa la trei luni

paris2

„Era ora 4:42 şi, de 15 minute, se auzeau împuşcături, nu înţelegeam ce se întâmplă. În stradă nu era nimeni, se auzeau numai focuri de armă. Am sunat la poliție şi mi s-a spus să nu ieșim afără”, ne povesteşte Diana Fildan, o moldoveancă stabilită de zece ani în orăşelul Saint-Denis.

După atentatele de vineri, 13 noiembrie, soldate cu 132 de morţi şi 350 de răniţi, miercuri, 18 noiembrie, locuitorii orăşelului Saint-Denis au fost treziţi de focuri de armă. Poliţia a organizat două operaţiuni la Saint-Denis în cadrul anchetei privind atentatele din 13 noiembrie, în urma cărora au fost reţinute şapte persoane, potrivit unei surse din poliţie, citată de agenţia de presă AFP. Presupuşii jihadişti arestaţi intenţionau să comită un atentat în cartierul financiar La Défense, potrivit publicaţiei „L’Hebdo”. Procurorii din Paris au confirmat până acum doar moartea unei persoane, o femeie care s-a aruncat în aer. Presupusul organizator al atentatelor de vineri de la Paris, Abdelhamid Abaaoud, nu figurează printre persoanele arestate. Localnicii au fost avertizaţi să rămână în case şi departe de ferestre. Unii au fost evacuaţi şi duşi într-un adăpost temporar, la primărie. Transportul spre Saint-Denis a fost anulat, iar şcolile din suburbie nu au activat.

POZA la CIUBOTARU atentate_franta_69384394c2

Teroarea a pus stăpânire pe întreaga Europă

„În faţa grădiniţelor au crescut, peste noapte, garduri din metal. Fără explicaţii, dar părinţii au înţeles cel mai bine. Tot mai mulţi bunici vin să înlocuiască bonele. Tot mai mulţi părinţi ajung de la serviciu mai devreme. Tot mai multe garduri”, scria joi dimineaţa pe o reţea de socializare Tatiana Ţîbuleac, de la Paris. Marţi seara, două zboruri Air France din SUA cu destinaţia Paris au fost redirecţionate după ameninţări anonime precum că la bordul avioanelor ar fi bombe.

Tot marţi a fost anulat şi meciul amical de fotbal din Hanovra dintre Germania şi Olanda. Măsura a fost luată la solicitarea autorităţilor germane din cauza unei alerte cu bombă, care s-a dovedit a fi falsă. Tot la Hanovra a fost amânat un concert pop, unde trebuia să se adune circa 14.000 de spectatori. Miercuri, poliţia din Danemarca a ridicat nivelul de alertă pentru riscuri teroriste la cea de a doua, cea mai ridicată treaptă după atentatele de la Paris. Prim-ministrul Manuel Valls a prezentat proiectul de lege privind prelungirea stării de urgenţă în Franţa la trei luni. În atentatele din 13 noiembrie de la Paris, teroriştii musulmani au folosit sistemul de chat al PlayStation 4, acesta fiind mult mai greu de interceptat decât WhatsApp. PS4 folosește un sistem de voice chat avansat, iar codificarea transmisiei este oferită chiar de SONY

Impresii de la Paris

marina ungureanu

Marina Ungureanu:
„Ne este frică, deşi locuim la 20 de km de Paris. Miercuri, ne-am trezit cu împuşcături, nu ştiam ce să facem, mă rugam să nu se trezească copiii. Ne gândim să revenim acasă, dar ne temem să pornim la drum în asemenea condiţii.”

liuda castean

Ludmila Kastean:
„Atmosfera e foarte încordată aici. Mai ales miercuri, după ce s-au auzit din nou împuşcături. Am fost prin oraş şi mă uitam prin gări, metrou, aici e foarte puţină lume, când, de obicei, gările sunt pline. Îmi este frică să ies până la magazin, oare ce va mai fi?”

alina vd.

Alina Vdovicenco:
„Acum parcă e linişte, dar nu ştii de unde şi la ce să te mai aştepţi. Lumea e speriată, toţi evităm pe cât posibil locurile publice şi aglomerate, unele chiar sunt închise, multe evenimente s-au anulat. Purtăm doliu pentru cei care au suferit.”

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)