Panica accentuează căderea leului

Cererea la valutele de referinţă creşte pentru că oamenii vor să-şi consolideze economiile

f6c92137f0250ae7c1afefca83525cfe

Căderea cu 50% a rublei a diminuat valoarea remitenţelor trimise acasă de către muncitorii străini din Rusia. Acest fapt îi descurajează pe aceştia să stea pe teritoriul statului rus pentru a-şi câştiga salariile pentru ei înşişi şi familiile lor. Chiar şi în asemenea condiţii, autorităţile ruse au înăsprit condiţiile de obţinere a permisului de muncă pentru gastarbeiteri. Aceşti factori, în ansamblu, generează panică printre moldoveni, care accelerează căderea valutei naţionale în raport cu cele de referinţă.

Satul Colibabovca, raionul Leova, este una dintre localităţile cu cei mai mulţi locuitori plecaţi la muncă în Federaţia Rusă. Şefa oficiului poştal din această localitate ne-a spus că are un fiu care lucrează de cinci ani în Federaţia Rusă. „Mi-a spus şi la telefon că rubla scade, şi la televizor am văzut ce se întâmplă. Lucrează în construcţii, o muncă grea. Pentru 400–500 de dolari, nu va putea să rămână acolo. Mâncarea s-a scumpit, gazda o achită în euro. Situaţia aceasta ne afectează. Mai stă acolo să vadă ce se întâmplă mai departe, dacă nu se schimbă nimic, se întoarce acasă”, ne-a spus femeia. Mulţi dintre aceşti tineri se consideră norocoşi că au jumătate din salariile pe care le aveau odinioară. Ei îşi dau seama că, mai devreme sau mai târziu, vor fi obligaţi să se întoarcă acasă.

Reguli noi de obţinerea permiselor de muncă

Totodată, Serviciul Federal pentru Migrațiune din Rusia a anunțat că, de la 15 ianuarie, va emite permise de tip nou pentru imigranți, care le vor asigura acestora dreptul de a munci pentru persoanele fizice sau juridice. Primele permise vor fi eliberate de către Centrul unic migrațional din regiunea Moscovei, unde străinii vor avea posibilitatea să treacă examenul medical, dactiloscopia, dar și să susțină teste la limba, istoria și legislația rusă. Pe fundalul acestei persecuţii declanşate de către autorităţile ruse în interiorul statului rus, continuă să crească numărul moldovenilor întorşi la intrarea pe teritoriul statului rus. Potrivit Serviciului de presă al Poliţiei de Frontieră a R. Moldova, de la începutul lui 2015, 130 de moldoveni au avut interdicţie de a intra pe teritoriul statului rus şi şapte au fost deportaţi. Amintim că, în 2014, 2028 de moldoveni au fost întorși de autoritățile ruse la graniță, alți 408 au fost deportați.

BNM nu a reuşit să stabilizeze leul

În contextul căderii rublei, leul se devalorizează în raport cu valutele de referinţă. Potrivit economistului Ion Tornea, expert în cadrul IDIS „Viitorul”, căderea leului se explică pe de o parte prin factori obiectivi, însă, pe de altă parte, tendinţa este accelerată de factori subiectivi, precum agitaţia, pierderea încrederii în valuta naţională. „Există o cerere sporită care nu poate fi satisfăcută, situaţie alimentată de factorul psihologic. Cererea la valutele de referinţă creşte pentru că oamenii vor să-şi consolideze economiile”, a menţionat economistul.

Acesta a opinat că Banca Naţională nu a folosit toate instrumentele pe care le are la dispoziţie pentru a stabiliza situaţia. „BNM a încercat să oprească tendinţa de devalorizare prin intervenţii pe piaţa valutară, dar nu i-a reuşit. Până la urmă, leul nu s-a stabilizat. Şi atunci, bănuiesc, a decis să nu-şi mai cheltuiască rezervele. Totodată, lipsa de acţiune din partea BNM este determinată şi de lipsa guvernului. Nu au cu cine se consulta. Prin urmare, avem o piaţă liberă unde preţul se stabileşte liber”, a mai spus expertul.

The following two tabs change content below.
Ilie Gulca

Ilie Gulca

Ilie Gulca

Ultimele articole de Ilie Gulca (vezi toate)