Panglica negru-oranj, semn al discordiei şi al separatismului

PL cere interzicerea utilizării panglicii „Sfântul Gheorghe”, PSRM îşi rezervă dreptul de a o promova, iar observatorii participanţi la o dezbatere publică pe marginea acestui subiect îndeamnă la o atitudine responsabilă

panglica sf. gheorghe

Dacă iniţiativa liberalilor va fi votată de Parlament, cei care vor purta această panglică vor fi sancţionaţi cu amenzi între 2000 şi 5000 de lei. Liberalii sunt de părere că utilizarea pe teritoriul Republicii Moldova, în scopuri culturale, sociale și politice a panglicii „Sfântul Gheorghe”, simbol promovat de către separatişti, reprezintă un pericol iminent pentru integritatea Republicii Moldova.

Ieri, 6 aprilie, la Chişinău a fost organizată o dezbatere publică referitoare la semnificaţia acestui simbol. Prezent la conferinţă, socialistul Vlad Bătrîncea a accentuat că panglica „Sfântul Gheorghe” este „o manifestaţie sezonieră” şi că „nu trebuie interzisă”. Bătrîncea a cerut, în numele formaţiunii pe care o reprezintă, dreptul de a „promova anumite ideologii, un anumit punct de vedere istoric, politic”. „Pentru absoluta majoritate a populaţiei noastre, panglica „Sf. Gheorghe” simbolizează victoria comună a popoarelor frăţeşti. Să nu politizăm excesiv această problemă. Noi ne rezervăm dreptul de a promova panglica. Cerem un dialog civilizat, fără interziceri. Dacă va fi interzisă, o vom apăra”, a afirmat acesta. În replică, liberalul Valeriu Munteanu a accentuat: „Manifestaţie sezonieră? Nu e vorba de o apariţie sezonieră, gândacii de colorado trăiesc tot anul”, a replicat liberalul, precizând că, în opinia sa şi a colegilor săi de partid, panglica reprezintă „un simbol străin şi creează premise şi condiţii de separatism pe teritoriul R. Moldova”.

PL-ul va insista să fie interzisă

Munteanu a mai specificat că fracţiunea Partidului Liberal va cere în Parlament interzicerea panglicii „Sfântul Gheorghe”, deoarece aceasta a devenit „un simbol al fărădelegii, haosului, instabilităţii și al sutelor de victime omorâte de separatiştii ucraineni”. În acest context, utilizarea pe teritoriul Republicii Moldova, în scopuri culturale, sociale și politice, a panglicii „Sfântului Gheorghe” reprezintă un pericol iminent pentru integritatea Republicii Moldova. În acest context, Parlamentul Republicii Moldova are mandat politic pentru a interzice sau chiar a institui sancțiuni legale pentru utilizarea anumitor simboluri prin care se promovează anumite acțiuni extremiste.

Panglica „Sfântul Gheorghe” reprezintă un element simbolic militar rusesc, constând dintr-o panglică bicoloră negru-oranj. Aceasta este atașată la Ordinul „Sfântul Gheorghe”, Crucea „Sfântul Gheorghe” și Medalia „Sfântul Gheorghe”. Panglica își are originile în perioada Imperiului Rus, fiind un element adițional la cele trei distincții cu care erau decorați militarii ruși.

Istoricul Octavian Ţîcu a declarat în cadrul dezbaterii publice de ieri că acest simbol este o „proiecţie imperială prin definiţie”. „În raport cu această perioadă, avem trei perioade clasice şi distincte – este una de până la Primul Război Mondial, când panglica este parte constituantă a simbolisticii militare ruse. În 1917, această panglică era reprezentativă pentru trei distincţii în imperiul rus – Ordinul „Sf. Gheorghe”, Medalia „Sf. Gheorghe” şi Crucea „Sf. Gheorghe”. Din 1917 şi până în 1992, ea a fost interzisă. Este adevărat că a făcut parte din Ordinul Victoriei asupra Germaniei naziste, care are componentă de lentă anexată ordinului, dar aceasta nu are nimic de a face cu simbolistica ce a câştigat cel de-al Doilea Război Mondial sau „marele război pentru apărarea patriei”, pentru că simbolistica era determinată de seceră şi ciocan, de drapelul roşu şi de tot panteonul pe care îl avea Uniunea Sovietică în acel moment, ca stat totalitar condus de un partid unic”.

„Este un simbol inventat recent de Federaţia Rusă”

Octavian Ţîcu e de părerea că „cei care au pierdut războiul în perioada aceasta fie că au fost eliminaţi din naratoriul acestei societăţi, fie nu au avut posibilitatea de a-şi impune un anumit punct de vedere asupra unei viziuni alternative. Iar planurile educaţionale sovietice – şi arhivele ne vorbesc despre acest lucru – au început să inoculeze, începând cu 1944, ideea victoriei sovieticilor în război. Şi ea nu are nicio tangenţă cu această panglică, care e o invenţie din 2005, la 60 de ani de la victoria în ‘marele război pentru apărarea patriei’”.

„În opinia istoricilor ruşi, a opoziţiei şi a oamenilor de curaj din Rusia, panglica a fost pusă în circulaţie, în primul rând, pentru a face o conexiune între trecutul Rusiei de altădată şi noua Rusie, în condiţiile în care trecutul sovietic era unul compromis şi nu oferea suport constituţional şi statal pentru noua putere. În al doilea rând, pentru că această panglică omitea culoarea roşie, asociată cu partidul comunist al lui Ziuganov, favorizând partidul comunist într-o cursă electorală, deci, a fost o chestiune de politică internă a Federaţiei Ruse şi a regimului Putin. În al treilea rând, comportă în sine dorinţa noului regim de a crea un simbol de ataşament faţă de „marele război pentru apărarea patriei”. E un liant simbolic care cimentează unitatea spaţiului istoric”, a punctat istoricul Ţîcu.

Igor Boţan „Acest simbol nu trebuie interzis”

Directorul executiv ADEPT, Igor Boţan, a declarat, în cadrul dezbaterilor de ieri că panglică semnifică dacă eşti cu Europa sau cu Rusia şi ea nu trebuie interzisă. „Acest simbol nu trebuie interzis, ci trebuie să înţelegem motivele de ce el este promovat şi de ce se întâmplă astfel de lucruri în societate pentru a acţiona mai departe. Nu le poţi interzice oamenilor să-şi agaţe această panglică şi astfel să-şi manifeste dorinţa ca Republica Moldova să fie aproape de Federaţia Rusă. Persoanele care poartă acest simbol sunt adepţii refacerii marii Rusii şi că Moldova să fie alături de Federaţia Rusia. Cei care văd pericol în aceasta au avut şase ani la dispoziţie să aducă Republica Moldova în albia normalităţii. Dacă ne supărăm pe aceste simboluri, înseamnă că ne supărăm pe noi înşine”, remarcă acesta.
Şi istoricul Sergiu Ostaf consideră că intervenţiile în sensul interzicerii unui simbol creează anumite pericole. Expertul e de părere că partidele ar trebui să includă explicaţii clare pentru societate că, în anumite state, acest simbol este utilizat ca unul separatist, dar la noi are altă semnificaţie, fără a stârni focare de separatism. „E o problemă de utilizare în confruntarea acestui simbol cu alte elemente simbolistice. Ca o soluţie de consolidare a societăţii ar fi utilizarea comună a două simboluri – panglica şi un simbol al Republicii Moldova”, explică expertul.

Joi, 2 aprilie, la şedinţa legislativului socialiştii au purtat panglica „Sfântului Gheorghe”, fapt remarcat şi comentat de către Mihai Ghimpu. „Vreau să atrag atenţia că PSRM, cu „gheorghievskaia lenta” a lor, profanează însemnele de stat”, s-a revoltat Ghimpu. La care Vlad Bătrîncea, deputat PSRM, i-a amintit că şi liberalii au purtat panglica. „Dacă pretindeţi că sunteţi liberal, respectaţi dreptul oamenilor la alegere şi nu uitaţi că şi nepotul Dvs. s-a plimbat cu ‚gheorghievskaia lenta’ prin centrul Chişinăului”, a menţionat acesta.

PLDM: „Încă nu există un asemenea proiect înregistrat”

Liberal-democraţii se arată mai rezervaţi faţă de interzicerea panglicii. „Pe agenda Parlamentului încă nu există un asemenea proiect înregistrat. Sunt deocamdată doar declaraţii. Ne vom expune poziţia după ce va fi înregistrat proiectul”, a declarat pentru JURNAL de Chişinău vicepreşedintele PLDM, Valeriu Streleţ.
Am încercat să aflăm şi opinia preşedintelui Nicolae Timofti, însă purtătorul său de cuvânt, Vlad Ţurcanu, ne-a comunicat că şeful de stat nu comentează iniţiativele legislative.

Panglica „Sfântul Gheorghe”, simbol al separatiştilor din estul Ucrainei

În Ucraina, panglica „Sfântul Gheorghe” a fost interzisă. Aceasta a devenit un simbol al separatiștilor proruși, iar autoritățile ucrainene au decis să sărbătorească de 9 mai așa-numita „Zi a Victoriei” prin simbolul unui mac roşu stilizat, ce aminteşte o rană provocată de un glonte.

De menţionat că panglica bicoloră „Sfântul Gheorghe” a fost interzisă şi în Kazahstan, iar autorităţile de la Astana au transmis un avertisment oficial Ambasadei Rusiei pentru a nu folosi în cadrul serbărilor cu prilejul zilei de 9 mai panglica negru-oranj. În timpul manifestărilor de pe 9 mai, Kazahstanul va utiliza o fâşie roşie, simbol al Armatei sovietice, şi una turcoaz, culoarea naţională a kazahilor. În 2014, Belarusul a interzis utilizarea pe teritoriul său a panglicii bicolore.

The following two tabs change content below.