„Panama Papers”: Putin, Poroşenko şi Cameron, implicaţi în scheme de evaziune fiscală

troica

O anchetă realizată de peste 100 de ziare a dezvăluit duminică averi în paradisele fiscale a peste 140 de responsabili politici sau personalităţi de prim-plan. Dintre aceştia fac parte în primul rând cercul apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, implicat în fraude bancare, scrie lefigaro.fr.

În urma unei anchete care ar fi durat aproape un an, ziarul Le Monde, asociat cu alte 106 redacţii din 76 de ţări, coordonaţi de Consorţiumul internaţional al jurnaliştilor de investigaţie (ICIJ) din Washington, precum ziarul german Süddeutsche Zeitung, au dezvăluit duminică o nouă listă de proprietari de conturi off-shore. Jurnaliştii au avut acces la 11,5 milioane de documente privind numele a numeroase personalităţi legate de conturile off-shore.

La originea acestor dezvăluiri se află arhivele unui cabinet de avocaţi din Panama, Mossack Fonseca, specializat în perfectarea documentelor pentru societăţile offshore de la finele anilor 70. Aceste acte ar fi permis la peste 300 de jurnalişti să stabilească listele exacte. Documentele „Panamapapers” arată că mii de persoane anonime, zeci de şefi de stat, miliardari celebri, nume mari din lumea sportului şi celebrităţi care ar fi recurs la aceleaşi scheme pentru a-şi ascunde activele.

„Este o crimă, un delict”, a declarat pentru AFP Ramon Fonseca Mora, directorul şi unul dintre cei doi fondatori ai Mossack Fonseca, după publicarea arhivelor sale. „Acesta este un atac împotriva Panamei, deoarece mai multe ţări nu apreciază faptul că noi nu suntem foarte competitivi pentru a atrage întreprinderile străine”, a adăugat bărbatul de 64 de ani. „Există două maniere de vedea lumea: prima este să fii competitiv şi a doua să institui impozite”, a declarat el, adăugând că „există un război între ţările deschise ca Panama şi cele care taxează din ce în ce mai mult întreprinderile şi cetăţenii lor”.

12 de stat din care 6 în activitate

Printre persoanele verificate de ICIJ, se găsesc şase şefi de stat în exerciţiu ca preşedintele argentinian Mauricio Macri, premierul islandez Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, preşedintele ucrainean Petro Poroshenko, preşedintele Emiratelor Arabe Unite, Khalifa bin Zayed bin Sultan Al Nahyanet, regele Arabiei Saudite, Salman bin Abdulaziz bin Abdulrahman Al Saud, precum şi mai mulţi lideri britanici şi funcţionari de stat chinezi. Site-ul echipei de jurnalişti propune pentru fiecare dintre ei o fişă explicativă pentru raţiunile prezenţei lor în această listă.

Asociaţi ai lui Vladimir Putin ar fi deturnat de asemenea până la 2 miliarde de dolari cu ajutorul băncilor şi societăţilor paravan, efectuând transferuri care ar fi atins 200 milioane de dolari într-o singură dată, după ICIJ. Le Monde, care a participat la această anchetă, relevă rolul jucat de violoncelistul profesionist Serghei Roldughin, naşul de botez al uneia dintre fiicele preşedintelui rus, Maria.

Şapte societăţi aflate în paradisele fiscale îi sunt legate acestuia, toate sunt girate indirect de banca „Bank Rosia”, un cabinet de avocaţi din Elveţia servind drept paravan. „Asociaţii lui Putin au falsificat plăţi, documente şi au obţinut influenţă ocultă asupra unor instituţii mass-media şi a unor întreprinderi din industria automobilelor din Rusia”, precizează consorţiumul pe pagina sa web.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)