Panama Papers: Danemarca cumpără informaţiile scurse despre contribuabilii săi

guvernul danemarca

Guvernul danez a negociat sprijinul pentru această afacere controversată cu partidele parlamentare. Foto: theguardian.com

Danemarca este primul stat din lume care cumpără informaţiile firmei de avocaţi Mossack Fonseca (Panama Papers) şi intenţionează să investigheze dacă 500–600 de cetăţeni danezi, care folosesc offshore-urile, ar fi comis evaziuni fiscale, scrie theguardian.com.

Ministrul Finanţelor din Danemarca, Karsten Lauritzen, a declarat că va plăti 9 milioane de coroane pentru informaţie, ce provine de la firma panameză de avocatură Mossack Fonseca. Oficialul danez a afirmat că o sursă anonimă a abordat Guvernul Danez în decursul verii.

„Sursa a trimis iniţial un set de documente pe care guvernul le-a verificat. După verificare, s-a constatat că sunt autentice. Informaţiile sunt foarte utile. Noi suntem datori faţă de contribuabilii care îşi achită datoriile cu credinţă”, a declarat Lauritzen, admiţând că a fost iniţial „foarte circumspect”. El a adăugat: „Materialul conţine informaţie relevantă şi valabilă despre câteva sute de contribuabili danezi”.