Până când și până unde // Cum își imaginează deputații din Blocul ACUM și cei din PSRM funcționarea pe viitor a acestei coaliții

JURNAL de Chișinău a solicitat deputați ai Blocului Politic ACUM și din PSRM să răspundă la întrebarea: „Până unde va ajunge coaliția dintre Blocul Politic ACUM și PSRM?”. Având în vedere diferența de programe, viziuni privind edificarea unui stat, precum și opțiunile lor geopolitice, această alianță se ține, de fapt, doar pe coalizarea împotriva unei singure persoane, Vladimir Plahotniuc, și ar putea să se destrame în orice moment. Cei mai mulți dintre deputați au evitat să răspundă, unii au vorbit în eufemisme, iar alții ne-au suspectat că am fi pus gând rău acestui parteneriat. De fapt, singurul scop pe care îl urmărim e să aflăm cum își imaginează deputaţii viitorul acestui parteneriat.

Oazu Nantoi, deputat al fracțiunii PAS, Blocul ACUM: „Până unde va dicta responsabilitatea”

„Până unde? Până unde va dicta responsabilitatea în fața alegătorilor și în fața cetățenilor Republicii Moldova.”

Vasile Bolea, deputat din fracțiunea PSRM: „Nu sunt prezicător”

„Nu sunt prezicător ca să răspund la această întrebare.”

Alexandru Slusari, deputat din fracțiunea ACUM, PLATFORMA DA:

„Fără curățarea sistemului justiției, nu putem merge la alegeri anticipate”

„Rezolvăm mai multe probleme ce țin de dezoligarhizarea țării, dar această dezoligarhizare nu poate fi realizată fără reforme profunde în justiție. Mă refer aici la reforma sistemului judiciar, a Procuraturii și Centrului Național Anticorupție etc. În plus, trebuie curățat sistemul de la nivelul central până la nivelul regional, toate instituțiile unde s-au adăpostit reprezentanții mafiei. Cât va dura acest proces, la ora actuală, eu nu pot să estimez exact. Vedem cât de tare se opun tentaculele mafiei, care lucrează în regim autonom, chiar și fără server. E posibil să reușim în jumătate de an, într-un an… Este foarte greu de spus acum. În paralel, trebuie să rezolvăm problemele sociale, să îmbunătățim situația social-economică, să avem grijă de creșterea pensiilor, salariilor, să protejăm agricultorii autohtoni… Dacă noi trecem cu brio de această dezoligarhizare, cu reforme profunde în justiție, putem să analizăm dacă este loc pentru mai bine sau să mergem la alegeri anticipate. Dar suntem convinși că, fără curățarea sistemului justiției, nu putem merge la alegeri anticipate. Aceasta este o sinucidere pentru țară și pentru toate forțele politice.”

Dan Perciun, deputat în fracțiunea PAS, Blocul ACUM:

„Această alianță ar putea să dureze patru ani de zile”

„Până când colegii de alianță vor încerca să blocheze procesul de reformare. Dacă va fi susținere și disponibilitate din partea cealaltă să avansăm în acest proces, să mergem până la capăt, astfel încât să ajungem să avem o justiție funcțională, această alianță ar putea să dureze patru ani de zile. În opinia mea, acesta va fi testul real pentru această colaborare, în măsura în care vom găsi susținere pentru măsuri drastice de reformare.”

Igor Munteanu, deputat în fracțiunea PLATFORMA DA, Blocul ACUM:

„Nu este o alianță, ci un corp politic provizoriu, avem sarcini tactice de rezolvat, să repunem în normalitate instituțiile statului”

„În primul rând, nu este o alianță, ci un corp politic provizoriu. Alianța se face din comunitatea de scopuri. Noi încă nu am ajuns la etapa în care să existe o comunitate de scopuri pe termen lung. Noi avem sarcini tactice de rezolvat, sarcini legate de readucerea instituțiilor statului într-o condiție de normalitate. Mă refer la justiție, la puterea executivă și la stat funcțional. La baza acestui corp politic a stat intenția de a repune în normalitate instituțiile statului. Aceste sarcini nu au fost realizate. Suntem la mijlocul unei tranziții politice. Această tranziție are suișuri și coborâșuri. Problemele identificate pe parcurs sunt rezolvate de la caz la caz. Obiectivul de lungă durată nu este strict politic, ci maniera în care vor funcționa instituțiile statului peste un an sau peste un an şi jumătate. Și atunci, probabil, fiecare din aceste partide va spune: sarcina noastră s-a încheiat. Mai departe vom merge pe cont propriu.”

Ion Tăbârță, comentator politic:

„Cât stafia lui Plahotniuc va bântui această coaliție, ea va exista”

„Acest parteneriat ar putea să dureze până la disputa pentru Primăria municipiului Chișinău, până la alegerile prezidențiale, care ar putea să fie o nouă dispută între Maia Sandu și Igor Dodon, sau până la sfârșitul mandatului. Natura lucrurilor e de așa manieră încât această coaliție poate să se termine în orice moment. Liantul acestei coaliții este Partidul Democrat, în mod special dl Plahotniuc. Acum se desfășoară acest proces de dezoligarhizare, proces care este înțeles diferit. Componentele Blocului ACUM consideră această dezoligarhizare drept democratizare – stat de drept, europenizare, în timp ce PSRM vede acest proces drept o substituire a puterii dlui Plahotniuc cu cea a dlui Dodon. Aici este marea problemă. Și cât stafia lui Plahotniuc va bântui această coaliție, ea va exista. Când PSRM va fi sigur că Plahotniuc nu mai are nicio șansă de revenire, cel mai probabil, această coaliție va înceta să existe.”

Sondaj realizat de Ilie Gulca        

The following two tabs change content below.