Până când se amână colapsul rutier?

În cadrul ședinței serviciilor primăriei Chișinău din 28 august, șeful Direcției transport și căi de comunicație, Adrian Boldurescu, a declarat că o parte din microbuzele urbane nu vor ieși pe rută dacă primăria nu va majora tariful pentru călătorie la 5 lei. O scrisoare cu acest mesaj a venit la direcție de la administratorii unor rute municipale de maxi-taxi.

Adrian Boldurescu a declarat că tariful nu este majorat din cauza că șoferii microbuzelor nu au onorat cerințele înaintate de către primărie. Potrivit șefului direcției, dacă șoferii de microbuze nu vor ieși la muncă, atât regia Transport Electric, cât și Parcul Urban de Autobuze vor suplini la maxim unitățile de transport.

Versiunea administratorilor de rute este că șoferii sunt needucați și nu respectă cerințele impuse de Primărie și, din cauza că tariful este mic, iar șoferii încearcă să nu rateze nicio ocazie de a câștiga măcar un leu în plus. „Dacă prețul carburantului ar fi fost măcar de 10 lei, noi am fi lucrat în continuare fără probleme, însă acum cuțitul ne-a ajuns la os. Noi nu vom face grevă pe 3 septembrie pentru a nu umbri prima zi de școală, însă acest fapt nu înseamnă că vom renunța pe viitor la asemenea proteste. Da, înțeleg că șoferii trebuie să respecte cerințele impuse de autoritățile locale și trebuie să fie sancționați în cazul în care nu le respectă, însă aceasta nu e o problemă economică, ci una de cultură. De unde să avem noi șoferi mai educați dacă majoritatea pleacă la Moscova, în Polonia să lucreze pentru bani mai buni?”, ne-a spus Vladimir, administrator a mai multe rute din Chișinău.

Contactat de JURNAL, Nicolae Seredneac, director C.P. „Auto-Prim”, administrator la mai multe rute din capitală, ne-a declarat că în curând problema majorării tarifelor pentru călătorii cu microbuzul va fi discutată și cu administratorii rutelor suburbane. Astfel este posibil ca atât rutele urbane, cât și cele interurbane să intre în grevă, ceea ce ar putea cauza un colaps rutier. Potrivit lui Nicolae Seredneac, administratorii rutelor urbane și interurbane își pun problema de a forma un sindicat comun al șoferilor de microbuze. Totodată, la 3 septembrie, microbuzele rutelor „Auto-Prim” vor circula. Însă, potrivit acestuia, dacă nu se va ajunge la o decizie avantajoasă pentru șoferii de microbuze, greva va deveni inevitabilă.

V. V.

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)