Palatul de Cultură din Ungheni este bântuit?!

palatul ungheni

Foto: expresul.com

„Oamenii spun că bântuie ceva pe aici. Eu nu am simțit niciodată…”, spune Vasile Iucal, directorul Muzeului de Istorie și Etnografie din Ungheni. După o scurtă pauză, face o remarcă: „Poate și este ceva…”. Vorba e că muzeul respectiv se află în incinta Palatului de Cultură, construit, prin anii 70 ai secolului trecut, pe locul unui fost cimitir. Așa le-a venit autorităților sovietice de atunci: și-au pus scopul să demoleze cimitirul și să construiască, pe acel loc, un palat de cultură fastuos. Zis și făcut. S-a întâmplat prin anii 70-80, scrie expresul.com.

„Autoritățile de atunci erau anticreștine. Pentru ele nu a contat credința și bunătatea. Ele doreau să le arate europenilor că, la intrarea în fostul imperiu sovietic, aici, la hotar, există ceva deosebit și au cocoțat acest palat pe deal ca atunci când urmau să treacă trenurile din România, să vadă cât de bine trăim”, povestește istoricul.

Oseminte încă ies la suprafață

Oamenii care au putut să mute osemintele rudelor au făcut-o. Mulți însă nu au reușit. Fără pic de milă, cu buldozerul, osemintele rămase au fost mânate la vale, spre Prut. „Și astăzi mai putem observa cum ies oase din pământ. Sunt ale celor care fuseseră cândva înmormântați aici. Chiar și arheologii pe care îi găzduim când vin să facă săpături spun că nu este curat aici, se simte ceva în aer. E trist, dar asta e realitatea”, povestește Vasile Iucal.

Primarul orașului Ungheni, Alexandru Ambros, are însă o altă versiune despre acest subiect. „Nu mai este construit Palatul de cultură chiar pe locul fostului cimitir. Afirmă că e pe cimitir doar lumea care nu știe. Personal l-am întrebat pe Leonid Barsucovschi, fostul arhitect al orașului Ungheni, și mi-a zis că edificiul a fost înălțat la 30-40 de metri de marginea cimitirului”, a declarat el pentru „Expresul”.

Niciun gest creștinesc?

O fi construit pe locul fostului cimitir sau alături, nu mai contează. Timpul nu-l mai întorci înapoi. Dar câte ceva mai poate fi făcut. „Deocamdată, nu a fost înălțat niciun monument în memoria acestui fapt macabru din istoria orașului. Este regretabil”, afirmă Vasile Iucal. Este adevărat, a fost instalată, cu vreo zece ani în urmă, o piatră comemorativă în preajmă, șlefuită de câțiva sculptori în cadrul unei tabere de sculptură, organizată la Ungheni. „Am crezut că din ea va crește ceva, dar ce să crească? Unde nu pui, nu crește. Sperăm ca, într-o bună zi, să se facă ceva în amintirea celor, osemintele cărora au fost strămutate din locul lor de odihnă”, a opinat directorul muzeului, subliniind că ar fi bine ca măcar Palatul de cultură să fie sfințit.

„Poate că trebuie sensibilizată comunitatea locală, ca, împreună, să facem ceva. Or, Ungheniul, ca nimeni altul în Republica Moldova, a fost afectat de epoca totalitar-comunistă. S-a surpat tot, dar, mai ales, arhitectura. Până și natura a fost modificată, fiind plantați copaci străini mediului nostru, doar ca să semnalizeze intrarea într-o altă lume”, povestește Vasile Iucal.

Dar să revenim la Palatul de cultură. Deși are mai bine de 40 de ani, nu a fost sfințit niciodată. Am discutat cu unul dintre cei mai logevivi angajați de aici, Nina Pricladova, coregrafa ansmablului de dansuri ”Struguraș”. A confirmat că edificul nu a fost sfințit, chiar dacă s-a discutat despre aceasta în repetate rînduri.

„Au mai fost inițiative, s-a vorbit despre asta, dar nu s-a făcut nimic. Chiar recent, am vorbit din nou despre o eventuală sfințire a clădirii, dar știm că, de obicei, acest ritual creștinesc se face după o reparație. Sperăm că, în curând, se va rezolva ceva în acest sens”, a spus ea.

La ora actuală, Palatul de cultură din Ungheni nu are un director. Este deja a doua oară, în ultimii patru ani, când această instituție este condusă de un director interimar, ceea ce înseamnă, de fapt, că nimeni nu va purcede la acțiuni energice și decizii curajoase.

Referindu-se la o eventuală sfințire a acestei instituții de cultură, foarte importantă pentru oraș, primarul Alexandru Ambros a spus că ar fi o inițiativă bună, dar ”nimeni nu a venit vreodată cu o asemenea idee”.

Expresul. com

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)