Pâinea „socială” se termină la ora 7.14

În timp ce administraţia SA „Franzeluţa” anunţă că nu va mai produce pâine ieftină pentru că nu e solicitată, la magazinul de pe strada Armenească pensionarii fac coadă de la 5 dimineaţa

În fiecare dimineață, zeci de pensionari formează cozi la magazinul „Franzeluța” de pe strada Armenească pentru a cumpăra pâine de 1,50 lei. Chiar dacă ocupă rând dis-de-dimineață, cumpărătorul nu are garanția că va reuși să cumpere franzela pentru care a venit. Cei mai matinali prind un loc la rândul din fața magazinului cu două ore înaintea deschiderii. Pâinea socială se epuizează în 15 minute.

Vadim VASILIU

La 06:30 dimineaţa, în centrul Chișinăului, observăm o scenă decupată parcă din epoca sovietică. Un grup de aproximativ 50 de oameni se îmbulzesc în fața unui magazin certându-se și ghiontindu-se pentru un loc mai în față. Cineva se indignează văzând cum o doamnă își face loc mai aproape de ușa magazinului, aceasta argumentează că are un loc rezervat în față. Alții se indignează de noile reguli de vânzare a pâinii stabilite acum o lună – câte două franzele de persoană.

Unui domn nu-i place că a venit mai devreme și era pe locul cinci, dar a ajuns al zecelea după ce cineva din față a băgat în rând câteva rude. Aceștia sunt probabil unii dintre cei mai matinali chișinăueni – consumatorii de pâine socială, cei care numără bănuții pentru a cumpăra franzela de 1,50 lei. Se întâmplă în fața magazinului central „Franzeluța” de pe strada Armenească din Chişinău

Doar câte două franzele de persoană

Nicolae ne spune că a venit la 06:00 dimineața ca să prindă un loc la rând. Când a venit, era al zecelea. Bărbatul spune că și în diminețile cu temperaturi de –20 de grade oamenii vin cu noaptea în cap pentru a face coadă la pâine. Venind după 06:30, rândul e deja mare şi riști să nu mai prinzi franzela pentru care ai venit. Culmea e că pâinea „Codru”, cea mai solicitată, se vinde și ambalată în celofan și este cu 60 de bani mai scumpă decât cea neambalată. Probabil, „Franzeluța” produce cele mai scumpe sacoșe din Republica Moldova!

„De o lună, dau numai câte două pâini, dar și așa se termină repede. În Centru aduc pâine ieftină numai la acest magazin. Omul cumpără cât este. Pâinea de patru lei a dispărut, cea de patru și douăzeci, neagră, avea 500 g, iar acum are 450. Iar domnul director a spus la radio că pâinea nu s-a scumpit și că lumea refuză să mai cumpere pâine socială. Ne dau ori două negre „Codru”, ori două „Chișinău”, ori câte una de ambele feluri”, ne spune Nicolae. Bărbatul zice că franzelele pe care le cumpără îi ajung pentru două zile. „Cum să nu numărăm bănuții, dacă am o „bursă” de 950 de lei? – glumește Nicolae. – Numai pentru încălzire trebuie să plătesc 1200 de lei”.

„Dumneata după ce fel de pâine ai venit?”

La 07:00 se deschid ușile și gloata năvălește în magazinul lustruit și mirosind a pâine proaspătă. În îmbulzeală, unii își pierd rândul și caută energic cu privirile persoana după care se orientaseră mai devreme. Se formează două cozi – una care iese din magazinul aglomerat e cea la franzelele ieftine și alta, din doi-trei cumpărători, la pâinea la preț comercial. „Dumneata după ce fel de pâine ai venit? Dacă vrei mai scumpă, este un rând mai mic”, spune o doamnă unui client ce abia a intrat. Hala cu mezeluri și delicatese din cărnuri de vizavi, la care nu este niciun cumpărător la această oră matinală, prin comparație, pare deosebit de pustie și inutilă. Cei de la capătul cozii se uită îngrijorați, peste capete, la tejgheaua cu pâine, sperând că vor reuși și ei să facă rost de „Codru”.

Unii cumpărători au venit cu membrii de familie pentru a lua mai mult de două franzele. După ce își iau pâinea mult dorită, unii mai trag o privire lungă spre vitrina cu mezeluri și ies în grabă. În doar 15 minute, cele şase lăzi cu pâine neambalată și cele şase lăzi cu pâine ambalată se epuizează, iar rândul se rărește considerabil, apoi dispare. Mai apare câte un om și întreabă de franzela „Codru”, însă 7:20 este o oră prea târzie pentru a mai cumpăra pâine socială.

Ambalată sau neambalată?

O doamnă pe nume Svetlana îmi spune că a venit la 06:30, a ocupat loc în rând, dar tot n-a reușit să cumpere pâinea pe care a vrut-o: „Se spune că lumea nu vrea să cumpere pâine ieftină, dar uitați-vă ce rând este!”.

Un bărbat care se prezintă Vasile ne spune că primii oameni încep a veni la magazin pe la 5:00. Se întâmplă și pe ger și pe ploaie. „Am luat două franzele și mi-au spus că pe urmă n-o să mai fie din astea, chipurile, nu se vinde. Dacă e împachetată, pâinea e mai scumpă cu 60–70 de bani”, ne spune Vasile. Pâinea „Chișinău” e mai scumpă cu 70 de bani și costă doi lei şi douăzeci de bani, iar „Codru” e mai scumpă cu 60 și costă doi lei şi zece bani.

Sortimentul de la „Franzeluța”

Menționăm că SA „Franzeluța” a emis recent un comunicat de presă prin care informează că prețul la pâinea socială „Chișinău” și „Codru” a rămas neschimbat și este de 1,50 lei. Cei de la „Franzeluța” au specificat că produc în continuare noi feluri de pâine. Comunicatul a fost emis după ce în presă a apărut informația că S.A. „Franzeluța” nu mai comercializează produse ieftine pentru că acestea nu sunt solicitate.

Aceste acțiuni le-ar fi întreprins după efectuarea unui sondaj printre consumatori care ar fi relevat că pâinea ieftină nu este solicitată. Dar, probabil, Victor Cojocaru, directorul fabricii, al cărui acționar majoritar este statul, nu merge la 6 dimineața la pâine ca să vadă câți sunt cei care vor să cumpere pâine ieftină. Pe site-ul oficial al SA „Franzeluța” sunt prezentate 29 de sortimente de pâine, din care doar două sunt la preț social. Pe lângă pâine, combinatul produce un sortiment larg de chifle, rulade, torturi, prăjituri, paste făinoase, biscuiți, covrigi ș.a.

 

 

 

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)