Pâinea de duminică

1376443_488309377934420_149073267_nDoi tineri împart în weekend pâini celor săraci şi copiilor

Fără a avea conturi în bancă, vile luxoase şi salarii uriaşe, doi tineri din Chişinău vor să hrănească oamenii nevoiaşi. Chişinăuenii Maxim Magulceac şi Radu Palancean împart în weekend pâine celor săraci, numind acţiunea lor „O zi cu pâine”. Asociază pâinea cu liniştea, siguranţa şi succesul, şi nu o consideră doar un produs alimentar.

Deoarece au o soartă mai bună şi îşi pot câştiga pâinea singuri, Radu Palancean şi Maxim Magulceac din Chişinău şi-au dorit dintotdeauna să facă bine celor săraci. Tinerii, fondatori şi membri ai Asociaţiei Marketerilor din Republica Moldova, au iniţiat în septembrie curent acţiunea „O zi cu pâine”. Îi dezgustă indiferenţa societăţii faţă de oamenii care au nevoie de ajutor.

„De ce anume eu?”

„Ne gândeam cum să orientăm atenţia societăţii spre oamenii străzii. Am avut anumite temeri, nu ştiam cum vor reacţiona oamenii când le vom da câte o pâine”, spune Maxim. Radu, la rândul său, spune că atunci când împarte pâine, i se întipăreşte privirea oamenilor: „Nu sunt obişnuiţi cu asemenea gesturi. Atunci când le punem pâinea în mâini, parcă s-ar întreba: de ce anume mie îmi dăruiţi pâine?”.

1456523_511809482251076_1718752499_nBătrâna, bănuţii şi o pâine

Lui Maxim i-a rămas în memorie reacţia unei femei care a primit prima pâine dăruită de ei. „În timp ce noi cumpăram pâinea pe care ne propuneam s-o împărţim oamenilor, o bătrână număra preţ de mai multe minute nişte bănuţi… Atunci, am înţeles că modul în care vrem să susţinem oamenii este unul reuşit”, spune el.

În timp ce împărţeau pâine pe străzile Chişinăului, au întâlnit frecvent cazuri în care pâinea dăruită de ei era singurul aliment pentru unii. „Un bărbat mi-a spus că n-a mâncat de trei zile”, povesteşte Maxim. „Am fost educaţi să învăţăm, să lucrăm pentru a avea pâine pe masă. Pentru noi, pâinea se asociază cu liniştea, siguranţa şi succesul. E ceva mai mult decât un produs alimentar”, susţine Radu.

Au stabilit itinerare pe care merg să împartă pâine săracilor. Mai întâi, merg pe la biserici, pe la centre de plasament pentru copii şi îşi încheie acţiunea pe străzi.

Trebuie să te gândeşti cum să-i ajuţi pe oamenii

Se prezintă drept oameni simpli. „Muncim zi de zi. Am familie, copil. Lucrurile mici au efect mare. Dacă fiecare dintre noi ar face câte un lucru mic, ar ieşi un lucru mare. Prima barieră de care ne-am ciocnit a fost indiferenţa semenilor noştri”, spune Maxim.

„Am bătut la multe uşi. Am ales 100 de companii din Moldova care au bugete pentru acţiuni sociale. Ne-au sunat şi ne-au întrebat ce dorim. Spunându-le că avem nevoie doar de pâini, şi nu de bani, nu ne-au mai sunat”, explică Maxim Magulceac reacţia unor businessmeni.

La sfârşitul acestei săptămâni, câţiva voluntari din Chişinău îi vor ajuta pe Maxim şi Radu să împartă pâine celor săraci. Voluntarii vor fi împărţiţi în două grupe ca să reuşească să dăruiască pâine mai multor săraci din capitală. Pe viitor, îşi doresc să împartă pâine nu numai în capitală.

The following two tabs change content below.