Pâine şi sare la trapa avionului

Chiar dacă e un gest aproape protocolar pentru oficiali de rang înalt şi staruri, de întâmpinarea cu pâine şi sare la trapa avionului pot beneficia şi simplii muritori. Însă dacă în cazul demnitarilor acest serviciu este achitat de către administraţia Aeroportului Chişinău sau organizatori, persoanele care doresc să-şi impresioneze oaspeţii trebuie să achite o taxă de 1 200 de lei. În acelaşi timp, unele persoane susţin că cea mai mare surpriză pentru ele e să strângă la piept persoanele dragi.

Ne-am fălit întotdeauna cu ospitalitatea noastră, iar obiceiul întâmpinării diplomaţilor străini cu pâine şi sare e şi astăzi foarte apreciat. Dar ceea ce era înainte accesibil doar demnitarilor devine disponibil şi oamenilor de rând, care îşi aşteaptă cu dor rudele plecate peste hotare sau cu multă căldură oaspeţii din ţări străine. Este un mod de a spune: „Bine aţi venit acasă!” sau „V-am aşteptat cu drag!”.

Gazdele

„Ideea de a introduce acest serviciu pentru pasagerii Aeroportului Internaţional Chişinău a apărut în 2011, când a şi fost implementat. Apăreau solicitări de a întâmpina în stil moldovenesc, diverse oficialităţi, staruri sau chiar membrii echipajelor, când aveau loc lansări de curse noi. Aşa a fost lansat serviciul de întâmpinare a oaspeţilor cu pâine şi sare. Scopul nostru este de a transforma călătoria într-o experienţă plăcută”, spune Adriana Doruc, manager Relaţii cu Publicul, din cadrul Aeroportului Internaţional Chişinău.

Astfel, din vara anului 2011, orice doritor poate să-şi întâmpine rudele sau partenerii de afaceri cu pâine, sare şi un păhăruţ de vin chiar la scara avionului. Adevărat este că acest serviciu costă. Cei care au beneficiat de el spun însă că a meritat.

Angela şi Constantin îşi amintesc cu plăcere de momentul în care şi-au surprins prietenii. „Ne gândeam să-i impresionăm şi pot să spun că am reuşit. Atunci când i-am văzut în sala de sosiri, nu erau obosiţi, ci veseli. Până şi fetiţa lor micuţă, care a fost mai capricioasă pe perioada zborului, zâmbea cu cei trei dinţişori ai ei”, spune Constantin. „Bucuria celor dragi nu are preţ”, replică bărbatul, când îl întrebăm dacă a meritat să dai banii pentru acest serviciu.

Oaspeţii sunt întâmpinaţi de regulă, de către angajaţii Sălii VIP a Aeroportului Chişinău, care, pentru 15 minute schimbă uniforma de lucru pe costumele naţionale, pentru a le zice pasagerilor: „Bine aţi venit!””, spune Adriana Doruc.

Momente de neuitat

Prietenii Angelei şi ai lui Constantin au fost întâmpinaţi de Ion şi Victoria, doi angajaţi ai Aeroportului Chişinău. „Nu e prima dată când sunt în acest „rol” şi e unul plăcut”, ne spune tânărul. Îmbrăcaţi în costume naţionale, colacul şi sarea fiind aranjate frumos pe prosop, iar vinul turnat în pahare de lut, cei doi trec prin toate procedurile controlului de securitate în Aeroport. După care sunt duşi în locul unde va fi parcat avionul. Odată coborâtă scara, îi caută cu privirea pe cei cărora trebuie să le spună: „Bine aţi venit!”.

„Nu mă aşteptam. E prima dată când suntem întâmpinaţi aşa”, susţine bărbatul care s-a bucurat din plina de surpriza pregătită. „E bun şi vinul, şi colacul. Până şi fetiţei îi place”, îşi aminteşte femeia. Au avut un singur regret: „Nu aveam pregătit un aparat de fotografiat, ca să imortalizăm momentul”, spune bărbatul.

Un singur regret

„Preţul este de 1 200 de lei, iar dacă persoana care solicită acest serviciu vrea să întâmpine personal pe cineva drag chiar la coborârea din aeronavă, trebuie să mai scoată 1 200 de lei. Pentru nerezidenţi ai Republicii Moldova – 78 euro sau 108 dolari”, explică Adriana Doruc.

„Colacul este copt de bucătăresele Aeroportului. În funcţie de ora aterizării avionului, uneori poate fi servit chiar fierbinte. Unii oaspeţi aleg să ia colacul acasă, alţii după ce gustă din el, îl lasă”, ne spune angajata Aeroportului. „Vinul servit e cumpărat de la companiile vinicole moldoveneşti”, continuă aceasta.

În română, rusă şi chiar turcă

Adriana Doruc susţine că cererile pot fi primite cu 48 de ore până la aterizarea aeronavei. „De regulă, persoanele apelează cu o zi – două până la sosirea oaspeţilor. Cel mai des, acest serviciu a fost rezervat pentru cursele din Moscova, Kiev, Bucureşti şi Istanbul”, comunică angajata Aeroportului.

Întrebată în ce limbă sunt salutaţi oaspeţii, aceasta spune că depinde de la caz la caz. „În română, engleză, rusă, poate fi şi în turcă. Angajaţii noştri învaţă formule de salut chiar și în limbile pe care nu le cunosc”, spune veselă Doruc.

În acelaşi timp, în sala de aşteptare, zeci de persoane se plimbă dintr-un colţ în altul, în aşteptarea rudelor, prietenilor, a persoanei iubite. Întrebaţi cum îşi vor întâmpina oaspeţii, cei mai mulţi arată la buchetul de flori. „Acasă avem şi vinişor, şi zeamă, şi plăcinte. Aici numai un buchet de flori, îmbrăţişări şi sărutări”, spune Elena, care-şi aşteaptă iubitul din Italia. Mă lasă singură, pentru că acesta şi-a făcut apariţia.

Persoanele dragi, cea mai mare surpriză

„E frumos să întâmpini pe cineva drag cu pâine şi sare atunci când coboară din avion, dar e cam scump”, ne spune Eugen, care urmăreşte cu ochii oamenii care ies. „Vine mama din Italia. Nimic deosebit nu facem la Aeroport. Acasă în schimb s-au adunat în jurul mesei neamurile şi vecinii. Nu cred că este mai mare bucurie pentru mama”, ne aruncă tânărul ultimele cuvinte şi aleargă spre femeia care lasă genţile mari jos şi deschide braţele larg pentru a-şi îmbrăţişa copilul.

„Poate e frumos să ieşi din avion şi să stea cineva cu un colac şi un pahar de vin. Adevărul e că, atunci când nu i-ai văzut pe cei dragi un an de zile, abia aştepţi să-i îmbrăţişezi. Cea mai frumoasă surpriză pentru noi este să-i vedem pe cei dragi, iar restul atunci nu mai contează”, ne spune Ana, care-şi urmează soţul şi gemenii.

Din vara anului 2011, orice doritor poate să-şi întâmpine rudele cu pâine, sare şi un păhăruţ de vin chiar la trapa avionului. Adevărul e că acest serviciu costă. Preţul este de 1 200 de lei, iar dacă persoana vrea să întâmpine personal pe cineva drag, la coborârea din aeronavă, trebuie să mai plătească 1 200 de lei.

Marina LIŢA

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)