Pahod na Sibir

Val-Butnaru

Știați că cei mai mari autori de idei năstrușnice pot fi găsiți doar la Chișinău? De altfel ca și cei mai importanți deținători de recorduri stupide. Dar și cei mai mari cascadori ai râsului. Cum vi se pare ideea demolării cinematografului „Gaudeamus”, recent renovat, în scopul nobil al căutării mormintelor lui Bernardazzi şi Schmidt? Morminte? Am auzit bine? Ne întrebăm însă de ce n-ar căuta și petrol, de-un par igzamplu? Sau diamante, ca în Republica Sud-Africană? Nu-i așa că ar exista mai multe șanse? Auzi, să demoleze un cinematograf pentru a căuta oseminte!

Un alt cascador al râsului recunoaște că frecventează corul mixt de bărbați și fete de pe lângă Garajul municipal nr.1 și că, amestecând votcă cu bere, îi place să cânte „Za Sibiri i za Kavkaz”. Cântecul nu-i de vină că s-a născut în Rusia, iar Unirea aici îi „nipriciom”, a concluzionat filosofic primarul-catastrofă. O fi, nu cutezăm să contrazicem tenorul dramatic municipal, dar ne întrebăm dacă Zina Carabina, bunăoară, ar fi fost primarul Chișinăului și, respectând tradiția, ar fi frecventat respectivul cor de pe lângă respectivul Garaj, ar fi cântat și ea „Treceți batalioane române Carpații”? La urma urmei, cântecul nu-i de vină că s-a născut în România! Rugăm să trimiteți răspunsurile corecte pe adresa Tantii Liuda.

Un alt mare comic de 200 de centimetri pătrați a reușit să adune 30.000 de semnături în doar trei ore! În comparație cu asemenea performanțe Cartea Recordurilor e doar un ghid inocent pentru începătorii timizi. Dar cu asta nu se termină evoluția fascinantă a prestidigitatorilor! Comisia Electorală Centrală a inventat o metodă originală de reducere a săptămânii la doar cinci zile. Fără sâmbete și duminici. Exemplificăm. Să zicem că azi e sâmbătă, zi liberă, și candidații nu pot fi înregistrați, dar CEC-ul declară că azi e zi de luni și, hopa!, îl înregistrează pe marele comic de 200 de cm2 pe prima poziție în buletinul de vot!

Tanti Liuda, o altă candidată la fotoliul de președinte, ne îndeamnă să o votăm, deoarece după asta ea va pune în Parlament problema Unirii. În sfârșit, s-a găsit măcar cineva care își asumă curajul lichidării unei nedreptăți istorice! Adevărat însă e și faptul că nu ne putem dumiri de ce Tanti Liuda, în cei şase ani de aflare în Parlament, nu și-a asumat acest curaj? Nu cumva și dumneaei frecventează corul mixt de bărbați și fete de pe lângă Garajul municipal nr.1?

Dar cea mai haioasă întâmplare s-a întâmplat cu o profesoară din Step-Soci care și-a permis să-l critice public pe comicul de 200 de cm pătrați. După critică și răsplată – doamna s-a trezit cu lumina deconectată la poarta casei. În această situație, am fi înclinați să-i dăm dreptate primăriei din localitate. În timp ce CEC-ul a anulat din calendar ziua de sâmbătă pentru a-l favoriza pe dumnealui, o profesoară să-și permită să-l critice chiar pe dumnealui?

În încheiere, să vorbim despre un alt record absolut mondial. În acest an școlar, din 355 de licee, au fost deschise clase de-a zecea doar în 175. În acest an școlar, în clase de-a zecea au mers cu 3.000 de copii mai puțin decât anul trecut. Atât, cu 3.000 mai puțin!

Iată ce trebuie să cânte cei care frecventează corul Garajului municipal! Dar nu face nimic! Continuați să urlați „za Sibiri i za Kavcaz”. La anul, vor fi cu 3.000 de liceeni mai puțini în comparație cu anul acesta.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)