PAGINA BUNĂ // „Dincolo de vorbe contează faptele”

Copiii părintelui Nicolae petrec matineele de sfintele sărbători la biserică.

Preotul Nicolae Creţu e convins că Biserica are un rol important în educaţia creştină a tinerei generaţii

În fiecare duminică, după încheierea Sfintei Liturghii, 30 de copii – preşcolari şi elevi la clasele primare, însoţiţi de părinţi, frecventează şcoala duminicală din cadrul Bisericii Ortodoxe „Sf. Ierarh Grigorie Palama” din Chişinău, iniţiată şi condusă de preotul slujitor Nicolae Creţu. Părinţii copiilor consideră că şcoala duminicală este un pilon spiritual extraordinar pentru viitorul copiilor.

După liturghie, copiii ascultă vorbele înţelepte ale părintelui Nicolae, care este şi profesor la Liceul Teoretic „Ion Creangă” din Chişinău, unde predă religia pentru elevii de la ciclul primar. Potrivit preotului, interesul copiilor pentru religie îi face mai înţelegători, mai ascultători şi mai buni unii faţă de alţii.

Nu întotdeauna maturii au posibilitatea de a le oferi o educaţie creştină odraslelor lor, de aceea biserica are un rol important în acest sens.

„Avem potenţial, dar nu-l fructificăm”

„Pentru unii biserica este interesantă într-o anumită perioadă de vârstă. De aceea, când copiii sunt mici, trebuie aduşi la biserică pentru că, în adolescenţă, în multe cazuri, interesul faţă de biserică dispare”, explică preotul, precizând că înţelegerea profundă a vieţii bisericeşti, a slujbelor, a semnificaţiei simbolurilor creştine ş.a. se formează încă din fragedă copilărie. „Când le lipseşte această educaţie, oamenii maturi, acumulând alte cunoştinţe, consideră că biserica nu are informaţia care i-ar mulţumi sufleteşte, mulţi căzând pradă unor curente religioase sau filozofice distructive”, spune părintele Nicolae Creţu. Referindu-se la importanţa educaţiei creştine, preotul Nicolae subliniază că „de multe ori spunem şi nu întotdeauna facem lucruri concrete pentru a cultiva dragostea faţă de religie, biserică. Noi avem potenţial, dar nu-l fructificăm. Aşa că, decât să vorbim doar teoretic, am ales să trecem la fapte”, explică preotul necesitatea şcolii duminicale pentru copii.

„O tânără generaţie se formează în biserică”

Astfel au apărut şi orele de religie în biserică, după slujbele de duminică, pentru copiii mai mici şi mai mari de şapte ani. La lecţii poate veni orice copil, unde, timp de 45 de minute, ascultă poveţele părintelui Nicolae. „O tânără generaţie se formează în biserică”, afirmă preotul. Preotul se străduie ca fiecare lecţie de religie să fie inedită prin materialul adus la cunoştinţa copiilor, acesta fiind bine structurat conform particularităţilor de gândire la preşcolari şi şcolari şi metodologiei creştine predate la clasele primare. Îi sunt de ajutor şi imaginile, planşele folosite. Astfel, copiii învaţă – prin poezii, filme, rugăciuni – lucruri frumoase şi bune, fiind mai aproape de Dumnezeu. Ca să memorizeze mai uşor informaţia, părintele Nicolae le dă copiilor şi temă pentru acasă – completarea, împreună cu părinţii, a fişelor cu informaţie auzită la lecţie. Preotul le-a sugerat ca fiecare foaie de la ora de religie să fie păstrată într-o mapă, aşa încât, la sfârşitul anului, fiecare copil să aibă propria carte. Fiecare lecţie se încheie cu o mică gustare (biscuiţi, suc etc.), ca o formă de comuniune şi ca o mică răsplată pentru efortul depus la oră, după care toţi merg fericiţi acasă.

„Avem copii talentaţi”

Deşi nu pot sta mult locului, micuţii merg acasă impresionaţi de cele auzite, cântate, îngânând melodiile religioase şi în timpul jocului, afirmă Ana Costaş din Chişinău, care, împreună cu fetiţa ei, Alexandra, în vârstă de şase ani, frecventează orele de religie. „Consider că şcoala duminicală e una din cele mai binevenite forme de studiu, pentru că deseori copiii noştri sunt plini de informaţie, dar uităm de valorile principale. Cred că este o temelie extraordinară pentru viaţa ce urmează”. Îşi făcea griji că copiii nu vor rezista fără a mânca, dar ei rezistă şi mai bine ca maturii. „Am şi eu o cultură religioasă de acasă şi, frecventând şcoala duminicală împreună cu fiica, mă conving că este o şcoală cu un program bine stabilit, unde copiii învaţă noţiuni fundamentale din Biblie, Evanghelie, axându-se pe cele mai importante momente, inclusiv Decalogul”, spune mama sigură că fetiţa ei e sinceră în tot ce face.

„Veneau la biserică de când erau în burta mamei”

Şi pentru copiii Alionei V. din Chişinău, Ioana şi Mihai, în vârstă de şase şi, respectiv, nouă ani, biserica a devenit a doua casă. Copiii au fost aici botezaţi „venind la biserică de când erau în burtă”, spune o mămică zâmbind larg. „Sufletul îmi este încălzit cu multe cuvinte calde, frumoase, care îmi ajung pentru o săptămână întreagă”, mărturiseşte femeia, care nu lipseşte duminicile de la liturghii.

Ana Costaş, profesoară de matematică la UTM, afirmă că preotul Nicolae Creţu este un om şi un slujitor al bisericii deosebit, făcând totul cu dăruire de sine. „Are un nivel de inteligenţă extraordinar. E un părinte care îşi încheie propovăduirea cu citate din Lucian Blaga sau alţi scriitori români, de învăţătură pentru toată lumea ce-l ascultă”. Părintele speră că, de la 1 septembrie 2013, şcoala duminicală va avea mai mulţi elevi. „Este datoria mea de preot şi învăţător. Într-o zi ne va răsplăti Dumnezeu pentru lucrurile bune şi frumoase”, conchide el.

În săptămâna luminată, preotul Nicolae a pregătit un program pascal din poezii şi cântece pe versuri de George Coşbuc, Vasile Militaru, Valeriu Gafencu ş.a., recitate şi cântate de copii, pe care le-a imprimat pe un CD, destinat elevilor şcolii duminicale şi părinţilor acestora, ca un cadou de Paşti. La sfârşitul lunii mai, copiii vor merge în vacanţă şi vor reveni la orele şcolii duminicale începând cu 1 septembrie 2013.

Originar din localitatea Sălcuţa, raionul Căuşeni, părintele Nicolae spune că în copilăria sa a mers la şcoala duminicală, unde l-a avut profesor pe prot. Grigore Jelihovschi, experienţă care l-a impresionat. A fost crescut şi educat în familie de preot. Preotul Nicolae Creţu slujeşte la Paraclisul Sf. Ierarh Grigore Palama din campusul UTM. Este licenţiat al Facultăţii de Teologie a Universităţii Valahia din Târgovişte. A absolvii studiile de masterat şi doctorat în domeniu la Universitatea din Bucureşti.

Victoria Popa

 

The following two tabs change content below.