Paella şi tortellini de Ziua Europei

UE // Marcată pe 7 mai la Chişinău, sărbătoarea Europei a avut mai mult o tentă informativă şi culinară decât politică sau culturală

Un „orăşel european” a răsărit sâmbătă, 7 mai, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, cu prilejul Zilei Europei. Evenimentul a fost organizat de către Delegaţia UE în Republica Moldova în parteneriat cu Primăria Municipiului Chişinău, cu sprijinul companiei moldo-germane „Sudzucker Moldova”.

Corturi albastre în Piaţa Marii Adunări Naţionale

„Orăşelul” era format din corturi albastre, câte unul pentru fiecare țară europeană. La inaugurarea Zilei Europei au luat cuvântul premierul Vlad Filat, viceprimarul de Chișinău Nistor Grozavu și Miroslav Lajčák, directorul executiv pentru Rusia, Europa de Est şi Balcanii de Vest în cadrul Serviciului European pentru Acţiune Externă, negociator-şef al UE, precum şi oficiali moldoveni, reprezentanţi ai misiunilor diplomatice ale statelor UE acreditate în RM. În alocuţiunea sa Miroslav Lajčák a menţionat: „Moldova este o țară europeană. Această sărbătoare este şi sărbătoarea Dumneavoastră. Deci permiteţi-mi să vă urez La mulţi ani, Moldova!”.


Cu tigaia lor, spaniolii au părut exotici

Ţările europene care şi-au instalat corturi, au improvizat bucătării mobile, au împărţit pliante, broşuri, hărţi turistice. Pentru chișinăueni, un interes sporit au prezentat acele ţări care ofereau gratis porţii de mâncare tradiţională. Exotici, din punct de vedere culinar, au părut spaniolii. Aceștia au instalat o tigaie enormă în care se pregătea paella – o mâncare spaniolă cu orez şi carne de pui. „Am vrut să aducem în Moldova o sărbătoare spaniolă. O astfel de tigaie este indispensabilă la festivităţile din Spania, atunci când oamenii se adună şi fac o paella imensă, pentru ca fiecare să poată gusta mâncarea. Moldova este o
ţară latină, oamenii de aici au un spirit specific latinilor, de aceea această ţară trebuie să fie în Uniunea Europeană”, ne-a spus un reprezentant al delegaţiei spaniole. Pe lângă bucatele tradiţionale, spaniolii au difuzat muzică, şi-au prezentat costumele tradiţionale şi vederi din Spania proiectate pe un ecran.

 

Dintre cele mai solicitate corturi erau şi cele ale ambasadelor Italiei, Poloniei, Germaniei, Franţei. Italienii le propuneau vizitatorilor porţii de tortellini – colţunaşi cu umplutură de carne, polonezii au preparat cârnaţi şi ghiveci, germanii ne-au ospătat cu bere şi cârnăciori bavarezi, francezii au oferit croasanţi. Deşi farfurii şi pahare de plastic erau foarte multe, doar polonezii au demonstrat un spirit ecologic, instalând în faţa cortului lor un tomberon mobil pentru deşeuri.

 

Lecţii de limbi europene în aer liber
Oaspeţii „orăşelului european” au mai avut ocazia să participe la tombole, să capete informaţii detaliate despre proiectele economice şi sociale pe care le implementează UE în Republica Moldova, despre oferte turistice, să înveţe cuvinte şi fraze în limbile spaniolă, franceză, portugheză. Muzica bună era şi ea indispensabilă spiritului sărbătorii. Bunăoară, Fanfara de la Chetriş a cântat cu virtuozitate sârbe româneşti şi melodii din repertoriul lui Goran Bregovic. Iar la finalul sărbătorii, publicul a avut şansa de a asculta un concert al trupei Brainstorm din Letonia.

În UE, Ziua Europei este marcată pe 9 mai, însă autorităţile de la Chişinău au decis să o sărbătorească la 7 mai pentru a nu „ştirbi” din ceea ce este serbat oficial drept „Ziua Victoriei”, ţinută la 9 mai. Zilele Europei vor continua la Bălţi, pe 14 mai, în piaţa Vasile Alecsandri, unde va fi instalat un „orăşel european” similar.

 

Vadim Vasiliu