Pacificatorii

ARMATA // Decizia de a trimite militari moldoveni în Afganistan urmează a fi luată de parlament

Fostul preşedinte a Republicii Moldova acuză actuala guvernare că va trimite militari în Afganistan, în schimbul creditului nerambursabil de 262 milioane de dolari, oferit de către Statele Unite ale Americii. În replică, primul ministru Vlad Filat a declarat că nu executivul ia această decizie, ci Parlamentul. Ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, susţine că vor fi trimişi doar militarii care activează în bază de contract şi aceştia nu vor participa la operaţiuni militare, ci doar la cele de menţinere a păcii. Preşedintele Uniunii republicane a veteranilor războiului din Afganistan, Mihail Mocan, nu este de acord cu decizia de a trimite militari moldoveni într-o regiune instabilă, care ar putea pune în pericol viaţa soldaţilor.

Fostul preşedinte comunist, Vladimir Voronin, acuză actuala guvernare, şi în special Guvernul Filat, că s-a angajat să trimită militari moldoveni în Irak, în schimbul a 262 milioane de dolari. „Nu piere lumea fără credite. Viaţa unui om este mai preţioasă decât nişte milioane de dolari”, susţine Voronin, care a amintit de războiul purtat de Uniunea Sovietică în Afganistan, în urma căruia au murit câteva sute de militari moldoveni. Acesta a afirmat că oficialii americani şantajează guvernarea actuală, aşa cum l-au şantajat în perioada mandatului său prezidenţial pentru a trimite militari în Irak în schimbul unor ajutoare acordate prin intermediul programelor americane destinate ţărilor sărace.

Republica Moldova a trimis în vara lui 2003 în Irak şase detaşamente de militari, adică peste 100 de genişti, instruiţi în Statele Unite. Militarii moldoveni au dezamorsat 400 mii de dispozitive explozibile. Niciun moldovean nu a murit în cadrul acestor operaţiuni, însă unul a fost rănit. La sfârşitul lui 2008, Republica Moldova şi-a retras contingentul militar din Irak la solicitarea autorităţilor irakiene.

Hotărârea va fi luată de Parlament

În replică, premierul moldovean a declarat că nu Guvernul hotărăşte dacă vor fi trimise trupe militare în Afganistan sau altă ţară. “Acest lucru este făcut printr-o hotărâre a Parlamentului. Aşa s-a procedat şi anterior, când militari din Republica Moldova au participat la misiuni de pacificare în Irak”, a explicat Filat într-un interviu acordat agenţiei Moldpres.
Primul ministru a subliniat că trebuie făcută o distincţie clară între acţiunile militare şi misiunile de pace. “Republica Moldova participă doar la acţiuni de pace, şi nicidecum la acţiuni militare. Datorită geniştilor noştri, au fost salvate mai multe vieţi omeneşti, lucru apreciat inclusiv pe plan internaţional”, a afirmat Filat.
Acest lucru a fost confirmat şi de actualul ministru al Apărării, Vitalie Marinuţa, care a menţionat că speculaţiile care s-au făcut cu referire la Afganistan sunt asociate cu perioada sovietică, când scopul acţiunilor militare nu era susţinut de comunitatea internaţională şi servea doar interesele unui stat totalitar, iar tinerii implicaţi în aceste acţiuni erau trimişi fără voia lor.

„Doar în bază de contract”

Acesta a menţionat că în cazul în care se va ajunge la o decizie politică în acest sens, vor fi detaşaţi în operaţiuni militare de menţinere a păcii numai militari care îndeplinesc serviciul militar în bază de contract, adică profesionişti. „Subliniez că în operaţiunile de menţinere a păcii vor fi trimise doar persoanele care îşi exprimă benevol dorinţa de a merge în aceste ţări”, a comunicat Marinuţa. Acesta a mai adăugat că militarii nu vor participa la acţiuni de luptă.
Preşedintele Uniunii republicane a veteranilor războiului din Afganistan, Mihail Mocan, a declarat pentru site-ul Omega că misiunea din Afganistan este mai periculoasă ca cea care s-a desfăşurat în Irak. „Sunt sigur că oamenii pot să moară în timpul acestor operaţiuni şi vor muri, deoarece acolo nu va fi o misiune de deminare ca în Irak, unde oamenii erau echipaţi cu haine speciale pentru a minimaliza riscurile“, susţine Mocan.

La războiul din Afganistan, din perioada 1979 – 1989, au participat mii de militari moldoveni din armata sovietică, iar 301 persoane şi-au pierdut viaţa. Până în prezent, se consideră dispăruţi fără urmă cinci soldaţi moldoveni, care au participat la luptele din Afganistan.

Riscurile misiunii

În altă ordine de idei, Stanislav Secrieru, doctor în ştiinţe politice, a declarat pentru portalul Unimedia că, prin trimiterea contingentului de militari în Afganistan, Republica Moldova se desprinde de trecutul istoric şi se îndreaptă spre integrarea europeană. „Spre deosebire de anii de desfăşurare a războiului, când tinerii plecau în mod obligatoriu în această regiune, de această dată decizia va fi produsul unui proces democratic şi transparent, va fi luată de Parlament, care va confirma controlul civil asupra sectorului de securitate, așa cum se întâmplă în democrațiile consolidate”, susţine Secrieru.

Expertul politic a mai menţionat că R. Moldova nu este prima ţară fost sovietică care va trimite contingent militar în Afganistan. „Armenia, aliat cu Rusia în cadrul Organizaţiei Tratatului Colectiv de Securitate, a trimis 40 de militari în Afganistan. Georgia a trimis şi ea soldaţi în misiuni de menţinere a păcii”, comunică analistul.

Acesta a mai menţionat că Moldova, în trecut, a furnizat cinci elicoptere pentru a sprijini eforturile umanitare ale misiunii ONU în Afganistan, contribuție apreciată de NATO și ONU. „Riscurile în cadrul misiunii nu le vor depăși pe cele înfruntate în Irak, la începutul anului 2003, atunci când primul militar din Moldova a pășit în această țară”, susţine Secrieru.

În acest context, Secrieru susţine că aspiraţiile europene ale R. Moldova nu se realizează exclusiv în domeniul economic sau prin preluarea standardelor europene în legislația Moldovei. „Desfășurarea militarilor în Afganistan va contribui la realizarea strategiei de securitate a UE, iar acest sprijin indirect va reprezenta un pas dintr-o serie de măsuri complexe pe termen lung care țintesc integrarea Europeană a Moldovei”, a conchis Stanislav Secrieru.

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)