Pacea și pumnii lui Tuleanțev

La Chișinău a avut loc o masă rotundă cu titlul „Fascismul, realitate a lumii contemporane” organizată pe 27 iunie de Liga Tineretului Rus, organizaţia comsomolistă din RM și alte structuri ruseşti. Titlul anunţa o conferință științifică în care urma să se dezbată problema fascismului la nivel global sau cel puţin european. Însă la această masă rotundă, în mare parte, s-a vorbit despre românism. În discursurile participanţilor la masa rotundă a fost criticat faptul că președintele Nicolae Timofti a declarat că vorbeşte limba română. Participanţii și-au arătat convingerea că dacă un oficial din Republica Moldova consideră că vorbește limba română, acesta ar contribui la propagarea fascismului.

Chiar și faptul că în Republica Moldova a fost creată Comisia Națională pentru Funcţionarea Limbilor, una dintre atribuţiile acesteia fiind examinarea calităţii limbajului public şi verificarea respectării legislaţiei lingvistice în toate domeniile publice, a fost considerat drept un pas spre propagarea în RM a fascismului. „Stimați colegi, cred că sunteţi la curent cu faptul că cei care sunt angajaţi să monitorizeze modul în care se vorbeşte limba română sunt militanţii proromâni Nicolae Dabija, Petru Bogatu şi alţi colegi de ai lor”, a exclamat indignată deputata comunistă Inna Șupac.

Unul dintre vorbitori, Igor Tuleanțev, preşedintele Ligii tineretului rus, care a venit la masa rotundă pentru a enumera ce a făcut organizaţia pe care o conduce în combaterea extremismului în RM, a spus că „pacea se obţine cu pumnii”. Iar când „anti-extremistul” a propus să se organizeze o contramanifestaţie pe data de 28 iunie în faţa ambasadei Federaţiei Ruse, în susţinerea acestei iniţiative a sărit Mihail Garbuz, preşedintele partidului „Patrioții Moldovei”, care a exclamat: „Tolko ne zabudte doma bitî!” („Să nu vă uitaţi bâtele acasă!”).

Un alt vorbitor, Evgheni Ciubara, a ţinut un discurs tipic totalitarist: „Opinia publică se formează la comandă. În acest context, cer să introducem în rezoluţia noastră un punct care să stipuleze că adevărul istoric trebuie controlat de către organele de stat, în primul rând în presă”.

Vadim VASILIU                         

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)