Pacea de la Olăneşti

Elevii de la gimnaziul rus din Olăneşti au sărbătorit împreună cu colegii lor de la Liceul „B.P. Hasdeu” începutul noului an şcolar, contrar aşteptărilor lui Klimenko

Planul subversiv al liderului comunităţii ruse, Valeriu Klimenko, legat de gimnaziul rus din Olăneşti, Ştefan-Vodă, a eşuat lamentabil. Elevii şi profesorii de la şcoala rusă au participat împreună cu colegii lor de la liceul „B.P. Hasdeu” la careul solemn de deschidere a anului şcolar. Klimenko a depus mari eforturi pentru a convinge profesorii şi părinţii că odraslele acestora ar trebui să înveţe într-o instituţie separată.

Liceul „B.P. Hasdeu” are o capacitate de 800 de locuri. Aici studiază doar 500 de elevi. În gimnaziul situat în imediata apropiere studiau 64 de copii şi instituţia înregistra un deficit bugetar anual de peste jumătate de milion de lei. Autorităţile raionale au luat decizia de a comasa cele două şcoli. Elevii de la gimnaziul rus şi profesorii au fost mutaţi la liceu unde, pentru ei, au fost create clase separate cu predare în limba rusă.

Protest pe 1 septembrie

Duminică, 1 septembrie, la Olăneşti a avut loc o acţiune de protest condusă de liderul comunităţii ruse, Valeri Klimenko. La marşul de protest au participat aproximativ 20 de copii însoţiţi de părinţi sau bunici. Aceştia s-au deplasat prin centrul satului, scandând lozinci prin care revendicau respectarea drepturilor minorităţii ruse la studii în limba maternă.

Directorul adjunct al Liceului „B.P. Hasdeu”, Maria Văcaru, s-a arătat nedumerită de această solicitare, deoarece copiilor li s-au creat toate condiţiile în acest sens. „Chiar dacă sunt câte 5–6 copii în clasă, li s-au oferit săli mai mari. S-a ţinut cont de aceasta şi de alte doleanţe ca să împăcăm spiritele. Astăzi, copiii care au fost transferaţi la noi au toate condiţiile pentru a beneficia de studii de calitate în limba maternă”, a spus ea.

Klimenko, ignorat

Victor Bagrin, fostul director al gimnaziului rus, ne spune că i s-a propus să participe la protestul lui Klimenko, dar consideră că nu există motive întemeiate pentru aceasta, şi a refuzat. „Înţelegem că nu putea fi evitată comasarea. În contextul noii formule de finanţare, nu ne-am fi descurcat cu numărul mic de elevi pe care îl avem. Am înaintat câteva condiţii la sfârşitul anului trecut: să existe clasă separată pentru copiii din clasa întâi în pofida numărului lor mic şi să ni se ofere săli mai mari. S-a ţinut cont de condiţiile noastre şi, respectiv, ne-am conformat cerinţelor impuse de reformă”, a spus el.

Profesorii de la liceu ne-au spus că mai există cadre didactice de la gimnaziul rus care, sub infuenţa lui Klimenko, încearcă să influenţeze părinţii elevilor care învaţă în clasele ruse să ceară redeschiderea gimnaziului, dar, până la urmă, speră că şi aceştia vor înţelege că este vorba de nişte provocări. Profesoara de franceză, Natalia Rudenco, a declarat anterior pentru JURNAL că profesorii de la fostul gimnaziu rus sunt consiliaţi de Klimenko şi Ambasada Federaţiei Ruse, care „ştiu legile”.

Toţi copiii cunosc româna

Natalia Postică, angajată a liceului din Olăneşti, originară din Ucraina, afirmă însă că toţi copiii care învaţă în rusă au părinţi (unul ori ambii) românofoni. Picii din clasa întâi vorbesc româna atunci când ajung pe băncile şcolii, deoarece în sat sunt numai două grădiniţe, ambele cu predare în limba română. Potrivit ei, dacă spiritele n-ar fi fost aţâţate de „oaspeţii” de la Chişinău, la Olăneşti ar fi fost linişte.

La careul de deschidere a noului an şcolar la Olăneşti au asistat şefa Direcţiei Învăţământ a Consiliului raional Ştefan-Vodă, Raisa Burduja, şi preşedintele raionului. „Ne bucurăm că au venit toţi copiii, cei mici au fost însoţiţi de părinţi, fapt ce arată că am reuşit să depăşim acest conflict”, a spus ea.

Conform datelor Ministerului Educaţiei, în RM vor funcţiona peste 1300 de instituţii de învăţământ preuniversitar, în care lucrează aproximativ 36 de mii de cadre didactice. Circa 35 de mii de copii au păşit pragul şcolilor pentru prima oară. Anul trecut, în cadrul reformei în învăţământ, au fost închise 57 instituţii şcolare. Anul acesta, până la 1 septembrie au fost închise 14 instituţii şcolare mici şi au fost reorganizate 42 de instituţii.

 Svetlana COROBCEANU

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu