„Pace pentru Ucraina!”

10696295_915847051762870_2193434342777851304_nZeci de reprezentanţi a 25 de organizaţii obşteşti din Republica Moldova au manifestat ieri, 8 septembrie 2014, pentru integritatea teritorială a Ucrainei

Înarmaţi cu drapelul Ucrainei, purtând la piept panglici din aceleaşi culori, scandând: „Jos mâinile de pe Ucraina!”, „Rusia, du-te acasă!”, „Nu agresiunii ruse!”, „Nu există drepturi în zonele de conflict!”, zeci de reprezentanţi ai societăţii civile au organizat o acţiune de protest împotriva agresiunilor din partea Federaţiei Ruse şi au cerut respectarea cu stricteţe a drepturilor omului în regiunile de conflict şi în toată Ucraina. Manifestanţii au mers până la sediul Ambasadei Rusiei din Republica Moldova, unde au cerut stoparea finanţării teroriştilor din Ucraina. Acţiunea a fost organizată la iniţiativa Platformei Naţionale a Forumului Societăţii Civile a Parteneriatului Estic.

„Ne-am adunat aici pentru că pericolul care planează asupra Ucrainei planează şi asupra noastră. Şi nu este vorba doar de integritate teritorială, ci de respectarea drepturilor unui popor de a-şi alege viitorul, de a merge acolo unde vrea, de a-şi construi societatea pe care vrea s-o construiască. Ceea ce se întâmplă azi în estul Ucrainei este şi un pericol pentru noi. Suntem aici şi pentru a ne declara solidaritatea cu cetăţenii Ucrainei, care vor să-şi construiască un viitor bazat pe principii europene universale: respectul drepturilor omului, respectul minorităţilor, stat de drept, presă independentă, justiţie independentă”, a comunicat mulţimii directorul executiv al Institutului de Politici Publice (IPP), Arcadie Barbăroşie.

Lilia Caraşciuc, facilitatorul Platformei Naţionale a Forumului Societăţii Civile a Parteneriatului Estic, aprindea lumânări în memoria celor circa 2000 de persoane decedate în conflictul din Ucraina. Ea a spus că: „este o iniţiativă de a susţine poporul ucrainean în lupta pentru independenţa sa. Vrem să ne solidarizăm cu această ţară şi astfel ne exprimăm atitudinea. Azi comemorăm şi acele persoane care şi-au dat viaţa pentru independenţa teritorială a Ucrainei, pentru parcursul său european. Exprimăm un semn de protest Ambasadei Rusiei de la Chişinău care promovează o politică de cotropire a ţării vecine”.

Republica Moldova şi Ucraina, victime ale Federaţiei Ruse

Oazu Nantoi a venit la protest în faţa sediului Ambasadei Ucrainei la Chişinău din mai multe motive pe care le-a fundamentat în felul următor: „În anul 1992, jertfa agresiunii din partea Federaţiei Ruse a fost R. Moldova, în anul 2014, Ucraina este jertfa agresiunii din partea Rusiei. Ca să rezistăm, trebuie să căutăm posibilităţi de a comunica între noi, cei din RM şi cei din Ucraina. Totodată, trebuie să demonstrăm în primul rând societăţii noastre că nu suntem indiferenţi”. Comentatorul politic a venit la protest şi pentru faptul că s-a născut în Ucraina, unde are rude.

„Când a început escaladarea situaţiei, pentru mine a fost clar că Rusia a început un război informaţional, iar acum suntem martorii încercărilor regimului Putin de a crea ceea ce se numeşte „Ruskii mir” care sfidează suveranitatea ţărilor, drepturile omului şi impune fascismul rusesc sub paravanul apărării drepturilor rusofonilor. Regimul lui Putin are o atitudine absolut paranoidală în raport cu implementarea standardelor Uniunii Europene şi extinderea Alianţei Nord Atlantice. Prin urmare, trebuie să demonstrăm că suntem cetăţeni ai RM şi că nu suntem indiferenţi. Fiecare trebuie să-şi facă datoria. Am înţeles că trebuie să fiu aici!”

Lupta împotriva agresiunii ruse

Printre manifestanţi era şi Olga Nicolenco, medic, comentator politic. Femeia a pregătit nişte simboluri care reprezintă drapelul Ucrainei: „Am venit la această manifestaţie ca să-mi exprim protestul personal faţă de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei. Consider că este de datoria fiecărui cetăţean de la noi de a se solidariza cu Ucraina, de a arăta că nu ne este indiferent. Mai ales că RM poate cădea şi ea pradă agresiunii ruseşti. Să arătăm Ambasadei Ucrainei o susţinere din partea cetăţenilor din RM!”.

Şi Igor Stoica, coordonator de program la „Amnesty International”, purta drapelul Ucrainei. „Suntem solidari cu toţi colegii din societatea civilă din Republica Moldova şi am venit să-i susţinem pe prietenii noştri din Ucraina care au multe probleme la capitolul drepturile omului, refugiaţi, persoane care necesită a fi protejate, persoane care au rămas fără adăpost din cauza teroriştilor ruşi. Pledăm pentru pace în Ucraina şi pentru respectarea drepturilor omului în toate regiunile din Ucraina”.
Grupului de protestatari s-a alăturat şi Artiom Zavadovski de naţionalitate rusă din Bălţi, membru Genderdoc-M. „Pledez pentru menţinerea integrităţii teritoriale a Ucrainei, pentru că problemele Ucrainei ne vizează direct; ca vecini, avem o problemă asemănătoare cu Rusia – cea transnistreană. Dacă nu vom lua atitudine faţă de fărădelegile care au loc în Ucraina, ne vom trezi cu un război mai amplu în regiune”.

Războiul din Ucraina şi consecinţele lui pentru RM

Îmbrăcat în haine naţionale ucrainene, preşedintele Asociaţiei Tineretului Ucrainean din RM „Zlagoda”, Dmitri Lekarţev, afirmă că s-a alăturat acţiunii de protest „ca să demonstrăm că suntem solidari cu poporul ucrainean, pledăm pentru integritatea teritorială a Ucrainei. Suntem împotriva acţiunilor teroriste desfăşurate în Ucraina. Este un conflict fără sens, care lasă în urmă vieţi omeneşti distruse. Suntem aici şi pentru memoria celor decedaţi în Ucraina. În Ucraina nu a avut şi nu are loc un război civil. Cei care luptă împotriva ucrainenilor sunt teroriştii finanţaţi de Rusia”. „Vrem pace pentru Ucraina!” – cu acest mesaj a venit şi Daniela Pelin, membră a Asociaţiei Tineretului Ucrainean din RM „Zlagoda”, alături de alţi colegi.

Lumânările memoriei

Manifestanţii au aprins lumânări lângă poarta Ambasadei Ucrainei la Chişinău în memoria celor care şi-au dat viaţa pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei.

În faţa demonstranţilor a ieşit Ambasadorul Ucrainei la Chişinău, Serghei Pirojkov, care a adus sincere mulţumiri din partea statului ucrainean şi a poporului său pentru susţinerea morală, fizică, financiară acordată de societatea civilă din RM şi statul RM. „Suntem vecini, iar vecinii se ajută reciproc şi trăiesc în pace şi bună înţelegere. Mulţumesc statului RM pentru susţinerea financiară în valoare de 100 mii de euro donată armatei ucrainene”, a mai spus diplomatul.

Marșul de protest s-a încheiat la Ambasada Federației Ruse din R. Moldova, unde reprezentanții societății civile au scandat: „Rusia, acasă!”, „Unu-doi, agresorul la gunoi!”.

 

The following two tabs change content below.