Păcatele strigă la Cer!


IMORALITATE // Un călugăr a fost filmat în timp ce întreţinea raporturi sexuale cu doi tineri

Scandal la Mănăstirea de maici din satul Tabăra, raionul Orhei, după ce JURNAL TV a făcut public un filmuleţ care îl arată pe duhovnicul locaşului în timp ce acesta întreţine raporturi sexuale cu doi tineri. În acelaşi timp, unii locuitori din sat susţin că tinerii erau minori. Călugărul respinge orice acuzaţii, iar maicile îi iau apărarea. Până la investigarea cazului, Mitropolia Moldovei, care a vizionat filmuleţul, a emis un decret, prin care preotul nu mai poate oficia serviciile divine.

Că Vasile Ciobanu, părintele duhovnic al Mănăstirii de maici Tabăra, Orhei, întreţine raporturi sexuale cu diferiţi tineri, vorbea mai multă lume din sat. „Se duceau şi fete şi băieţi la acesta. Aveau 14 – 15 ani, nu erau mai mari”, susţine o femeie din localitate. Sunt însă şi voci care spun că sunt doar scorneli. „Eu vă spun drept, este un preot bun, dar ce vorbesc oamenii nu ştiu”, ne comunică un alt locuitor al satului Tabăra.

„Şi preotul ar putea să cadă în păcat”

Cazul a tulburat opinia publică după ce un filmuleţ video, care-l arată pe călugăr în pat, alături de doi tineri, a intrat în posesia postului de televiziune JURNAL TV. Imaginile arată cum preotul stă întins lângă un tânăr, apoi îl cuprinde, iar scena capătă tentă erotică. În următoarele secvenţe, caracterul sexual este mult mai explicit. „Cuprinde-mă. Hai, te rog frumos… Nu o să ştie nimeni!”, se adresează părintele persoanei de lângă el.

Întrebat ce crede despre preoţii care comit asemenea păcate, duhovnicul Vasile Ciobanu, care e de opt ani la această mănăstire, spune că feţele bisericeşti sunt fiinţe vii. „Şi preotul ar putea să cadă în păcat. Eu vă îndemn să ne rugăm pentru ei”, declară clericul.

Atunci când i s-a dezvăluit că a fost filmat în „plină acţiune”, părintele a negat că ar fi avut relaţii sexuale cu cineva. „Este unul din cele mai grele păcate, dar nu se referă la mine”, s-a apărat acesta.

Călugăriţele din mănăstire iau apărarea duhovnicului. „În ziua de azi se poate face orice la computer. Ai luat capul unei persoane şi ai pus la trupul alteia. E tare uşor să faci rău”, susţine una din maici.

Fete şi băieţi de 14 – 15 ani

Mitropolia Moldovei ne-a comunicat că, după ce au fost prezentate secvenţele video, Înalt Preasfinţia Sa Mitropolitul Vladimir a emis un decret prin care arhimandritul a fost oprit de a oficia serviciile divine. „Dacă se va demonstra vina acestuia, preotul va fi caterisit, asta înseamnă că nu va mai putea să slujească cele sfinte. O mai mare pedeapsă pentru o faţă bisericească nu poate fi”, a declarat pentru JURNAL maica Epistimia, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei.

Aceasta a menţionat că a auzit vorbindu-se de cazuri similare ce nu au putut fi demonstrate. „Gura lumii nu o poţi opri”, a conchide maica Epistimia.

Poliţia investighează cazul

„Slujitorul trebuie să fie un model. Mai greşim şi noi, toţi suntem păcătoşi pe lumea aceasta. Dar în cazul de faţă cred că a fost o patimă”, a declarat pentru JURNAL protoiereul Ioan Ciuntu, parohul bisericii „Teodora de la Sihla” din capitală aflată în jurisdicţia Mitropoliei Basarabiei. Potrivit părintelui, Mitropolia Moldovei va lua măsuri mai dure pentru a preîntâmpina asemenea situaţii.

De la Procuratura raionului Orhei ni s-a comunicat că poliţia investighează acest caz. „Mai multe nu putem să vă spunem”, ne-a declarat procurorul Valeriu Smochină.

 

Marina LIŢA

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)