Oxana Radu solicită procuraturii protecţie

7 APRILIE // O victimă şi-a recunoscut torţionarii

Oxana Radu, tânăra care a avut de suferit în timpul evenimentelor din aprilie 2009, a recunoscut poliţiştii care au maltratat-o în izolatoarele de detenţie provizorie. În pofida faptului că numele acestora figurează într-o anchetă penală, ei continuă să activeze în organele de interne. Potrivit avocatului Natalia Moloşag, Oxana a recunoscut trei dintre poliţiştii care au manifestat un comportament abuziv faţă de persoanele reţinute. Totodată, avocatul a relevat faptul că, anterior, au depus mai multe plângeri şi au primit refuzuri de începere a urmăririi penale şi că acelaşi procuror, Andrei Roşca, care a emis ordonanţe de neîncepere a urmăririi penale din lipsa componentelor infracţiunii, investighează acest caz.

La rândul său, Oxana Radu a mărturisit că, de când a spart tăcerea, încercând să-şi facă dreptate în instanţele de judecată, persoane necunoscute au pătruns în apartamentul său şi au scotocit fără a fura ceva. Altădată, când avea programată o întâlnire cu avocatul, cineva i-a spart parbrizul maşinii parcate în faţa blocului, ceea ce nu i s-a mai întâmplat până atunci. Deşi laptopul ei, foarte scump, se afla la vedere, nu a fost atins.

Fata este intimidată

„Aceste coincidenţe stranii se întâmplă de fiecare dată când Oxana are drum la Chişinău. Consider că pe această cale se încearcă o intimidare a clientei mele şi mă voi adresa la Procuratură pentru a cere să fie protejată”, a spus Natalia Moloşag.
Amintim că Oxana Radu a fost reţinută la 9 aprilie în sectorul Telecentru al Chişinăului. Ea şi sora sa, aflându-se în microbuzul care lua calea spre Cahul, au fost duse la Comisariatul General de Poliţie. Tânăra a povestit că au fost puse la zid, li s-au întocmit procese-verbale, au fost fotografiate şi li s-au luat amprentele. „Am fost impuse să semnăm nişte declaraţii fără a ni se permite să le citim. Apoi, am fost duse în izolator, unde am fost impuse să ne dezbrăcăm până la piele. Ne-au percheziţionat colaboratori bărbaţi în prezenţa unei doamne poliţiste care râdea cu satisfacţie”, a mărturisit victima. Potrivit Oxanei, în izolator era foarte frig, iar la rugămintea de a li se permite să pună ceva haine pe ele, poliţiştii le-au spus că „n-au decât să facă flotări”. Dacă fetelor li se mai permitea să se îmbrace la ieşirea din izolatoare, băieţii ieşeau în coridor „aşa, în chiloţi, cu hainele subţioară şi tot cu hainele subţioară erau bătuţi”.
Supus la aceleaşi violenţe

Gheorghe Tabuncic, în vârstă de 50 de ani, din Cahul este una dintre persoanele reţinute la 8 aprilie în acelaşi comisariat de poliţie. Împreună cu Oxana Radu, este una dintre persoanele judecate de judecătorul Dorin Popovici la 9 aprilie 2009. El relatează cu lux de amănunte violenţele prin care au trecut şi fetele în acele zile. „După câteva ore în care am stat cu faţa la zid în curtea Comisariatului de poliţie alături de alţi tineri, mi-au aplicat un pumn în rinichi. Sunt bolnav de inimă şi mi-am pierdut timp de câteva minute cunoştinţa. M-au ridicat şi m-au aşezat în pragul unui microbuz din curte. De acolo am privit cum sunt torturaţi ceilalţi băieţi. Apoi, am fost duşi în incinta comisariatului, unde am fost dezbrăcaţi şi percheziţionaţi în modul cel mai umilitor”, a spus Tabuncic. A doua zi, a auzit ţipetele fetelor de după perete. În urma deciziei judecătorului Popovici, acesta a stat închis timp de opt zile. „Nu m-am adresat în instanţă, pentru că nu am mai dorit să îi văd în ochi pe cei care şi-au bătut joc de oameni în acea zi”, a mai declarat pentru JURNAL Tabuncic.

Poliţiştii torţionari continuă să activeze în MAI

Vadim Slonin, şeful Secţiei Cercetări şi Control din cadrul MAI, a precizat în cadrul emisiunii „Moldova, minut cu minut” de la Jurnal TV că poliţiştii recunoscuţi de surorile Radu, deşi sunt anchetaţi penal, activează în organele de interne până când instanţa de judecată se va pronunţa în acest caz. Natalia Moloşag a declarat pentru Jurnal că din dosar lipsesc procesul-verbal de reţinere şi procesul-verbal de percheziţie.

Potrivit Serviciului de Presă al PG, poliţiştii care au fost recunoscuţi de Oxana Radu drept cei care au maltratat-o în timpul evenimentelor din aprilie au fost deja audiaţi în calitate de bănuiţi în dosarul evenimentelor din aprilie.
În prezent, urmărirea penală este în curs de desfăşurare; urmează a fi întreprinse acţiunile ce se impun pentru finalizarea anchetei. Procurorii nu au dorit să facă publice numele acestora, invocând prezumţia nevinovăţiei. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, poliţiştii riscă de la cinci la zece ani de închisoare.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu