Ovații pentru Orchestra Națională Radio România

Radioul Public din România a împlinit 85 de ani, de acceași vârstă fiind Orchestra Simfonică a acestei instituții, orchestră înființată în 1928 de compozitorul Mihail Jora. Pentru prima dată în istoria sa, Orchestra Națională Radio România a trecut Prutul, pentru a participa la cea de-a 47-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică „Mărțișor”. Pe 3 martie curent prestigioasa orchestră a susținut un concert extraordinar la Palatul Național „Nicolae Sulac”, eveniment organizat cu sprijinul ICR „Mihai Eminescu” de la Chișinău.

Aproape 2000 de spectatori la concertul Orchestrei Radio România

Sala cu 2000 de locuri a Palatului Național a fost aproape plină în a treia seară a Festivalului „Mărțișor”, spectatorii având șansa de a audia Simfonia a 5-a în Mi Minor de Piotr Ceaikovski, Concertul nr. 2 în Do Minor de Serghei Rahmaninov și Rapsodia Română nr.1 în La Major de George Enescu, în interpretarea Orchestrei Naționale Radio România. Concertul a fost transmis în direct de Teleradio Moldova, postul public de la Chişinău, şi preluat de Radio România Cultural şi Radio România Muzical.

Melomanii s-au bucurat de interpretarea impecabilă a celebrelor lucrări muzicale, de calitatea sunetului, pur, intens, atingând perfecţiunea, am admirat virtuozitatea instrumentiștilor dirijați de maestrul Yuri Botnari, director artistic al Fundației Filarmonice „George Enescu”, dirijor principal al Orchestrei Sălii Mari a Conservatorului din Moscova, vicepreședinte al Societății Ruse de Muzică (Russian Music Society TV, Russian Music Society records, Fundația Russian Music Society). Inițiativa de a aduce Orchestra Națională Radio în R. Moldova îi aparține anume lui Yuri Botnari, născut la Chișinău, într-o familie mixtă româno-rusă. Cunoscutul dirijor are cetățenie română și locuiește la Barcelona, desfășurând o bogată activitate artistică în Rusia și în diverse țări europene.

Oltea Șerban-Pârâu: „În Orchestra Radio România activează mulți instrumentiști originari din R. Moldova”

Potrivit dnei Oltea Șerban-Pârâu, director al orchestrelor și corurilor Radiodifuziunii Române, concertul din 3 martie a fost organizat și finanțat de Societatea Rusă de Muzică și de Radioul Public din România, acesta constituind un dar pentru publicul de la Chișinău. „La ora actuală Orchestra Națională Radio este cea mai bună din România, deoarece din componența ei fac parte mulți tineri, cu o pregătire profesională de excepție. Instrumentiștii susțin concerte în Sala Radio, cu 1000 de locuri, de asemenea, sunt invitați în turnee internaționale. Astfel, în 2013, vor mai evolua în China, Bulgaria, Polonia”, a comunicat pentru JURNAL de Chișinău Oltea Șerban-Pârâu. De la domnia sa am aflat că în Orchestra Națională Radio România activează mulți instrumentiști originari din R. Moldova, de exemplu, trompetiștii Oleg Răileanu și Ionel Lazăr și violonistul Nicu Tărăcilă.

Un concert-eveniment

Orchestra Națională Radio România a oferit un strălucit spectacol muzical duminică seara, iar unul dintre protagoniștii acestuia a fost pianistul rus Vladimir Ovchinnikov, aclamat pentru arta sa interpretativă. Amintim că pianistul Vladimir Ovchinnikov, Artist al Poporului din Rusia, a fost invitat special la Londra să cânte în faţa Maiestăţii Sale Regina Elisabeta, el evoluează alături de cele mai mari orchestre din lume, printre care Orchestra Filarmonică Regală şi Orchestra Simfonică a BBC (Marea Britanie), Orchestra Filarmonică din Sankt-Petersburg, Orchestra Simfonică Naţională şi Orchestra Filarmonică de Stat a Rusiei, Orchestra Regală din Scoția ș.a.

Moment de vârf al Festivalului Internațional „Mărțișor-2013”, concertul Orchestrei Naționale Radio România, însoțit de ovațiile publicului, e cu siguranță unul dintre evenimentele de neuitat ale acestei primăveri muzicale din stânga Prutului.

Irina Nechit

Text foto: Secvență de la concertul extraordinar al Orchestrei Radio România prezentat pe 3 martie la Chișinău, în cadrul Festivalului „Mărțișor-2013”.

Fotografie de Ecaterina Dumbrăveanu