Ostatici la beduini

FLAGRANT // În căutarea pământului făgăduinţei, 16 moldoveni au ajuns după gratii în Egipt

O poveste aproape biblică cu moldoveni. Şi-au propus să ajungă în Israel, traversând ilegal hotarul, au fost luaţi ostatici în pustiul Sinai de către ghizii lor beduini, l-au ucis pe unul dintre aceştia, deoarece a încercat să violeze o moldoveancă, s-au predat autorităţilor şi au ajuns după gratii în Egipt. Este istoria tristă a 16 cetăţeni moldoveni, relatată în weekend de către agenţiile de presă internaţionale. Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene de la Chişinău (MAEIE) susţine că nu a primit niciun răspuns oficial din partea părţii egiptene deşi a făcut de ieri o interpelare. Acesta a dat asigurări că, în cazul în care se va adeveri că cei 16 sunt cetăţeni ai Republicii Moldova, va delega în Egipt un jurist ca să apere interesele conaţionalilor noştri.

Câte o mie de dolari de la fiecare moldovean

Duminică, presa străină relata că 16 cetăţeni moldoveni – 12 bărbaţi şi patru femei, au fost reţinuţi fiind bănuiţi de omorul unui beduin. Autorităţile egiptene susţin că beduinul Masood Salim, de 33 de ani, era călăuza imigranţilor ilegali din Republica Moldova. Potrivit oficialilor, acesta făcea parte dintr-o grupare a beduinilor, nomazi ai pustiului, specializată în trecerea ilegală a imigranţilor din Egipt în Israel. Duminică, Masood Salim a încercat să-i treacă ilegal pe cetăţenii moldoveni graniţa dintre Israel şi Egipt. La rândul lor, moldovenii urmau să achite câte o mie de dolari de persoană. Însă lui Salim i s-a părut mică suma de o mie de dolari şi a cerut mai mult. Când imigranţii au refuzat, acesta i-a luat ostatici.

Potrivit datelor oferite de anchetatori, Salim a vrut să o violeze pe una din femeile reţinute. În încercarea de a o apăra, bărbaţii l-au omorât pe beduin şi au fugit de la locul crimei. Moldovenii au decis să ajungă singuri în Israel, dar s-au rătăcit în pustiul Sinai. Atunci când au fost observaţi de forţele de ordine, moldovenii s-au predat benevol, pentru că se temeau de răzbunarea familiei decedatului.

Cele 16 persoane au fost arestate şi sunt reţinute în Penitenciarul Central Al-Arish, din nordul peninsulei egiptene Sinai. Pe moment, nu se ştie dacă le-a fost înaintată învinuirea şi ce pedeapsă riscă aceştia. Autorităţile egiptene anunţă că au fost reţinute alte nouă persoane, bănuite de organizarea migraţiei ilegale.

Publicaţia inquirer.net scrie că printre persoanele reţinute sunt şi cetăţeni ai Federaţiei Ruse, dar nu se cunoaşte numărul acestora. Pe de altă parte, Deutsche Press Agentur informează că, iniţial, se credea că persoanele reţinute sunt din Federaţia Rusă, dar apoi s-a confirmat că sunt cetăţeni ai Republicii Moldova. Identificarea persoanelor a fost dificilă din cauza că acestea nu aveau asupra lor niciun act de identitate.

MAEIE va delega un jurist să apere interesele moldovenilor

Iurie Vition, şeful serviciului de presă al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a spus că, din momentul depistării ştirii pe fluxul agenţiilor internaţionale de presă, a fost creată o celulă de criză. „Până în prezent, nu am avut confirmarea că persoanele reţinute sunt cetăţeni ai Republicii Moldova. Lucrul este îngreunat de faptul că R. Moldova nu are o misiune consulară în Egipt”, a declarat pentru JURNAL Vition. Acesta a mai menţionat că incidentul a avut loc în noaptea care marchează sfârşitul postului ramadan la musulmani, astfel fiind imposibil de luat legătura cu persoane oficiale egiptene.

„MAEIE aşteaptă acum un răspuns oficial la interpelarea făcută mai devreme ambasadei noastre în Turcia, care activează prin cumul şi în Egipt. De asemenea, vom apela şi la Ambasada română în Egipt, pentru a ne ajuta”, a spus şeful centrului de presă.
Vition afirmă că, în cazul în care se va confirma informaţia despre implicarea moldovenilor reţinuţi în Egipt în omorul beduinului-călăuză, Ministerul de Externe va delega un jurist pentru a acorda asistenţă juridică moldovenilor aflaţi în arest.

Traversarea graniţei cu ajutorul beduinilor este o practică des folosită în Egipt. Autorităţile de la Cairo încearcă să lupte cu aceste infracţiuni, astfel, uneori, imigranţii ilegali ajung să fie răpuşi de gloanţele poliţiştilor de frontieră. De exemplu, pe 10 septembrie curent, aceştia au împuşcat un cetăţean din Sudan, care a încercat să treacă în Israel. De la începutul acestui an, este al 31-lea imigrant care a decedat încercând să intre ilegal în Israel prin Egipt.

Marina LIŢA

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)