Ostatici la beduini

HAPPY END // Cei 11 moldoveni reţinuţi în Egipt au ajuns în R. Moldova

Moldovenii reţinuţi la frontiera dintre Egipt şi Israel acum câteva săptămâni au revenit duminică noaptea în R. Moldova. După trei luni de chinuri, foame şi muncă silnică, cetăţenii noştri au fost aduşi acasă de autorităţile moldovene. Aceştia refuză să vorbească despre perioadă de detenţie. Pe de altă parte, trimisul special la Cairo din partea R. Moldova susţine că a fost dificil să-i aducă înapoi acasă, pentru că au fost reţinuţi într-o zonă militarizată. Moldovenii au fost întâmpinaţi de familii, prieteni, precum şi de premierul Vlad Filat, care a dat asigurări că va fi pornită o anchetă cu privire la persoanele care au organizat plecarea ilegală a acestora în Israel. Procuratura Generală susţine că nu ştie de această anchetă.

Grijile l-au făcut să se pornească în căutarea unui serviciu pe şantierele de construcţie din Istrael, dar a ajuns prizonier. Este vorba de Ion Untilă, din satul Logăneşti, raionul Hânceşti, tată a doi băieţi şi una din persoanele care au revenit duminică noaptea cu avionul din Egipt. Despre experienţa lor din detenţie victimele nu vor să vorbească. Contactată telefonic, Mariana Untilă, soţia acestuia a spus că Ion nu e acasă. „Eu nu vă pot povesti multe, nu am vorbit cu el, nu l-am întrebat. El îmi va povesti despre toate atunci când se va putea”, a declarat pentru JURNAL femeia.

Mişa din Chişinău a promis că va ajunge în Israel

„Soţul meu s-a pornit pe 20 iulie în Israel, prin Egipt”, spune Mariana. „O persoană din Chişinău i-a promis că va ajunge în Israel, la muncă”, spune femeia, care a menţionat că nu l-a văzut niciodată pe acest bărbat şi nu ştie niciun număr de telefon. „El ne suna de pe un număr ascuns, tot ce ştiu este că-l cheamă Mişa (Mihai – n.r.)”, susţine Untilă. „Am aflat de la nişte săteni de el, mulţi s-au pornit cu el la muncă în Israel, unii au ajuns, alţii s-au întors înapoi”, spune aceasta.

Mariana Untilă susţine că au achitat de la început 700 de dolari, iar pe urmă alţi 2 000 de dolari. „Nu aveam aceşti bani, i-am împrumutat, iar acum va trebui să muncim şi să-i întoarcem”, susţine Untilă.

Femeia spune că a aflat a doua zi de la o prietenă că soţul ei a fost luat ostatic. „Ea a fost sunată de Mişa şi m-a anunţat şi pe mine. Dar nu ştiam atunci dacă era şi soţul meu printre cei reţinuţi”, a spus femeia. Întrebată dacă ne poate da numărul femeii, aceasta a refuzat.

Timp de două luni nu a ştiut nimic de Ion. „Ei ce pot să vă spun? A fost greu, nopţi nedormite, nicio veste de nicăieri, abia când au fost prinşi de poliţia egipteană mai puteam afla frânturi din ziare, TV sau pe internet. Nu doresc nimănui să treacă prin aşa ceva”, a oftat femeia.

„Că Ion va veni duminică noaptea cu avionul, tot de la nişte prieteni am aflat, nu am fost sunată de nimeni din autorităţi”, afirmă Mariana Untilă. „Era să nu-l recunosc la Aeroport, a venit un om schimbat complet, era îmbrăcat în aceleaşi haine în care a plecat şi din el a rămas numai pielea şi osul. Nu l-am văzut niciodată aşa”, povesteşte femeia.

Serghei Griştiuc, unul din bărbaţii reţinuţi în Egipt, a povestit pentru ziarişti că erau trataţi ca nişte robi. „Pe zi ne hrăneau cu un kilogram de orez la 10 – 13 oameni, ne aduceau 40 de litri de apă la două zile. Aveam un litru jumătate pentru a ne spăla. Ne puneau cu de-a sila să cărăm harbuji. Dacă refuzam să lucrăm, ne împuşcau în picior”, a comunicat Griştiuc.

Moldovenii au fost reţinuţi în zona militarizată

Veaceslav Filip, trimisul special al Republicii Moldova la Cairo, a declarat pentru JURNAL că bărbaţii reţinuţi în Egipt aveau picioarele rănite şi urmează ca în zilele următoare să se adreseze pentru asistenţă medicală. Acesta a menţionat că în penitenciar erau câte 24 – 30 de persoane într-o celulă de 16 metri pătraţi.

„Atunci când m-am pornit în Egipt, nu eram sigur nici 50 % că voi reuşi să-i aduc pe toţi acasă. Negocierile cu partea egipteană au fost anevoioase, atât cu oficialii din cadrul Ministerului de Externe de la Cairo, cât şi cu şeful închisorii de la Al-Arish. Asta pentru că cetăţenii noştri au fost reţinuţi într-o zonă militarizată, unde sunt aplicate legile militare. De aceea, pentru început am cerut ca aceştia să fie transferaţi la o închisoare în afara zonei militare, iar ulterior au fost cazaţi la Centrul pentru Emigranţi”, susţine Filip.

Referindu-se la georgienii reţinuţi împreună cu moldovenii, trimisul oficial a spus că un singur bărbat a rămas după gratii. „Este vorba de bărbatul care este bănuit de omorul beduinului, ceilalţi (patru femei şi un bărbat – n.r.) au părăsit Egiptul. Filip a menţionat că trei din cele patru femei au fost violate.

Cei 11 cetăţeni moldoveni au fost întâmpinaţi la Aeroportul Chişinău de către rude şi prieteni. La acea oră matinală, a fost prezent şi premierul Vlad Filat, împreună cu ministrul de Externe, Iurie Leancă, care le-au pus la dispoziţie transport să ajungă acasă. „A fost deschisă o anchetă în ceea ce priveşte persoanele care au organizat plecarea ilegală a acestora în Israel”, a spus ziariştilor Filat.

Contactată de JURNAL, Maria Vieru, şefa Centrului de presă al Procuraturii Generale, a declarat că nu a fost deschisă nicio anchetă.

„În niciun caz nu se va mai porni în Israel”, afirmă Mariana Untilă. „Avem datorii mari, nu ştiu cum ne vom descurca, cred că vom pleca la Moscova, dar în acea regiune nu vom ajunge niciodată”, a conchis femeia.

Marina LIŢA

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)