Ostaşii români, comemoraţi în Dealul Eroilor la Călăraşi

Sâmbătă, 29 mai, Dealul Răciulei din Călăraşi, rebotezat Dealul Eroilor, a fost „invadat” de demnitari de rang înalt, oameni simpli, feţe bisericeşti, veniţi să aducă un omagiu ostaşilor români care au fost seceraţi aici în iulie 1941. Au fost prezenţi şi oficiali din municipiul Călăraşi (România), precum şi o delegaţie din Bulgaria. Inaugurarea cimitirului militar al ostaşilor români a început cu oficierea unui serviciu divin, a continuat cu sfinţirea unei troiţe pe teritoriul cimitirului şi, la final, veteranii armatei române au depus coroane şi flori. Primarul localităţii, Nicolae Melnic, estimează că au fost prezente la eveniment circa o mie de persoane.

Călărăşenii îşi amintesc cu durere de acele timpuri. „Erau cadavre peste tot. Noi ne temeam să ne apropiem, eram copii de 5 – 6 ani”, povesteşte, pentru JURNAL TV, Ioana Axente, călărăşeancă. „Aşa au şi putrezit cadavrele, în mijloc de vară, pe o căldură mare, şi nimeni nu le-a îngropat”, continuă femeia. Peste un timp, rămăşiţele pământeşti au fost îngropate într-o groapă comună.

Potrivit primarului Nicolae Melnic, în iulie 1941, aici şi-au găsit sfârşitul 42 de militari români, dintre care identitatea a zece ostaşi rămâne necunoscută. „Până în 1960, teritoriul unde au zăcut în soare trupurile ostaşilor români a rămas de izbelişte. În 1960, a fost instalată o troiţă, scoasă de autorităţile sovietice. Troiţa a fost însă reinstalată după 1990”, ne-a declarat primarul de Călăraşi.

Acesta a menţionat că reconstrucţia Cimitirului de onoare a început în anul 2007. „Doi tineri, studenţi ai Universităţii Libere Internaţionale din Moldova, au depus o cerere prin care solicitau acordul ca să restaureze locul unde au decedat ostaşii români”, comunică Melnic. „Din păcate, tinerii nu au reuşit să ducă până la sfârşit lucrul, din motive financiare, cred”, opinează primarul.

În acelaşi timp, site-ul oficial al organizaţiei „Noua dreaptă” scrie despre faptul că membrii acesteia au contribuit la ridicarea capelei „Sfântul Arhanghel Mihail”. Lucrările de construcţie au demarat în vara anului 2007. Pe 9 mai curent, la iniţiativa membrilor organizaţiei, a avut loc o depunere de coroane şi o slujbă de pomenire a ostaşilor căzuţi în luptele pentru apărarea neamului în iulie 1941 pe Dealul Eroilor.

Primarul oraşului Călăraşi spune că cimitirul militar a atras şi atenţia autorităţilor din România. „În timpul vizitei din 2008 a conducerii de vârf a municipiului Călăraşi, din România, a decis să se implice în restaurarea acestui cimitir”, spune Nicolae Melnic. „Primăria noastră a achitat doar reconstrucţia celor doi kilometri de drum şi ridicarea gardului de protecţie”, menţionează edilul din Călăraşii din stânga Prutului. Acesta susţine că lucrările au fost începute în 2009. „Însă amplasarea troiţei, punerea plăcilor comemorative a durat două săptămâni”, zice primarul.

Prezent la deschiderea cimitirului ostaşilor români, Nicolae Dragu, primarul municipiului Călăraşi din România, a declarat că în situaţii de o asemenea încărcătură emoţională este greu de găsit cuvinte potrivite. „Nu ar trebui să vorbim mult, dar e necesar să-i pomenim permanent, să-i avem în inimile noastre. Să le fie ţărâna uşoară!”, şi-a încheiat cuvântul Dragu.

Autorităţile române au mai restaurat cimitirele ostaşilor români de la Ţiganca, Micleuşeni, Neculăeuca, Vărvăreuca, Feşteliţa şi Parcela de Onoare Românească de la Cania.

Marina LIŢA

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)