Osipov „adormitul”

TRANSNISTRIA // Moldovenii reţinuţi la Tiraspol, neglijaţi de oficialităţile de la Chişinău

Cei patru tineri reţinuţi la Tiraspol au fost eliberaţi joi seara, după două săptămâni de la răpirea acestora de către reprezentanţii structurilor separatiste. Procuratura raionului Dubăsari, cu sediul în s. Ustia, rnul Dubăsari, a pornit o cauză penală în legătură cu faptul răpirii şi reţinerii ilegale. Tinerii au mărturisit că, în cele două săptămâni de arest, au stat câte 12 persoane într-o celulă. „Camera în care am fost ţinuţi era atât de mică încât dormeam pe rând. Era foarte frig şi hrana care ni se aducea aproape că nu putea fi numită hrană”, a declarat unul dintre aceştia.
Eliberare condiţionată?

Deşi nu există nicio frontieră recunoscută în plan naţional sau internaţional pe Nistru, după reţinerea scandaloasă a tinerilor, reprezentanţii de la Tiraspol au acceptat să elibereze tinerii cu condiţia că aceştia nu vor părăsi „teritoriul ţării” timp de două luni. Anatol Istrati, avocat al Mişcării Acţiunea Europeană (MAE), a declarat că, deşi tinerii au fost eliberaţi, acest caz nu a fost încetat, ci doar a fost schimbată metoda de reprimare până la pronunţarea instanţei de la Tiraspol. „Acum merg la Tiraspol unde voi depune o cerere prin care voi solicita clasarea urmăririi penale. Suntem obligaţi în instanţele de la Chişinău să contestăm ordonanţele de intentare a urmăririi penale emise de organele neconstituţionale”, ne-a răspuns avocatul la întrebarea dacă are vreo importanţă decizia instanţei de la Tirapol pentru soarta de mai departe a tinerilor. La rândul lor, părinţii tinerilor ne-au spus că sunt mulţumiţi că tinerii au revenit acasă. „N-am fost informaţi despre nicio judecată care ar urma să aibă loc la Tiraspol. Ne vom prezenta la procuratură unde vom depune mărturii contra celor care i-au răpit pe băieţii noştri”, ne spune Nina, mama unuia dintre băieţi.
Valentina Bradu, procurorul raionului Dubăsari, a declarat că procuratura s-a autosesizat în legătură cu acest caz, fiind pornită o cauză penală pe marginea răpirii tinerilor şi preluării unor atribuţii oficiale de procuror, judecător de către reprezentanţii unor organe neconstituţionale.
Cer autorităţilor să fie mai receptive

După eliberarea tinerilor, în mass-media au fost lansate mai multe declaraţii despre cine i-ar fi eliberat pe aceştia: avocatul MAE, Anatol Istrati, Vladimir Voronin, Vasile Şova sau persoana responsabilă de reintegrarea ţării, Victor Osipov. „În primele zece zile, nimeni dintre autorităţi n-a luat legătura cu noi. Încercam să ne descurcăm cum puteam împreună cu părinţii. Ne-am adresat la poliţie şi un reprezentant al acesteia a mers cu noi la Tiraspol. După ce am relatat cazul în mass-media, ne-au sărit în ajutor reprezentanţii mai multor partide şi autorităţile responsabile şi am adus băieţii acasă”, ne-a spus primarul de Oxentea, Valeriu Rusu. Oamenii au remarcat că, spre deosebire de predecesorul său care, în situaţii de conflict, se deplasa la faţa locului, Victor Osipov, vicepremierul responsabil de problemele de reintegrare, a luat legătura cu familiile abia pe 9 februarie, după 11 zile de aflare sub arest a tinerilor. Şi atunci dânsul a solicitat ca părinţii să vină la Chişinău, în loc să meargă în teritoriu să discute cu oamenii.
O altă informaţie cu titlu de noutate în urma investigării acestui caz, Victor Osipov a declarat în presă că, după toate probabilităţile, aşa-numitul minister al securităţii de stat de la Tiraspol nu se supune autorităţilor politice de acolo şi că reprezentanţii acestuia fac tot posibilul pentru a organiza provocarea care ar duce la compromiterea procesului de reglementare a diferendului transnistrean pe calea unui dialog civilizat.
The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu