Oscarul său e la Hospice // OAMENI BUNI

Nu aş dori să plec din Moldova

Îşi dorea să devină actor. Chiar şi astrele i-au prezis o carieră în domeniul filmului. Face însă ceva ce îi place mai mult ca actoria, este manager regional în cadrul „Hospice Angelus” Moldova, acordând asistenţă paliativă pacienţilor pe care medicii i-au trimis acasă să moară. Dacă îl întrebi ce ar dori, acesta spune fără să stea pe gânduri: „Nu vreau să plec din Moldova”.

Marina LIŢA

Scoţianul John Mckellar susţine că atunci când i s-a propus să vină în Republica Moldova pentru a fi manager regional în cadrul Fundaţiei Filantropice Medico-Sociale „Angelus Moldova”, n-a rămas entuziasmat. „Am lucrat în România timp de doi ani. Directorul „Hospice of Hope” din Londra mi-a propus să iau acest post. L-am întrebat care-i situaţia în Moldova. El mi-a spus să-mi imaginez cum arăta România acum zece ani”, îşi aminteşte amuzat John Mckellar.

„Primul Oscar”

Când era mic, îşi dorea să devină actor. „La 14 ani, o ghicitoare mi-a prezis că până la 34 de ani voi câştiga primul meu Oscar. Am acum 35 de ani şi încă nu am luat niciun premiu în domeniul cinematografiei”, spune râzând acesta.

Cu toate acestea, a luat în serios vorbele spuse de ghicitoare, a urmat cursuri de actorie în cadrul şcolii şi-şi dorea să urmeze studiile la „ActingMusical Theatre” din Londra. Din motive financiare, a renunţat la visul din copilărie. „Nu-mi pare rău. Poate că regretam dacă făceam ceva ce nu-mi aducea plăcere”, spune tânărul care devine serios, iar ochii săi se întristează.

„Nu mai putem face nimic”

Nu e de mirare pentru că, activând în cadrul Fundaţiei Filantropice Medico-Sociale „Angelus Moldova”, întâlneşte în fiecare zi persoane cărora li s-a spus că nu mai au nicio şansă. „Atunci când medicii le spun că nu mai au ce să le facă şi îi trimit acasă să moară alături de cei dragi, aceştia vin la noi şi îi ajutăm să plece cu demnitate”, afirmă Mckellar.

Întrebat cum reuşeşte să se detaşeze de suferinţele celor cărora le oferă asistenţă, acesta tace. „Nu știu. Oamenii sunt afectați în mod diferit. Îți dai seama că oamenii care ajung la noi vor muri. Aliona, de 23 de ani, a decedat în aprilie curent de cancer de col uterin. Vadim, unul din angajaţii noştri, s-a ataşat mai mult de ea. Poate datorită faptului că erau de aceeaşi vârstă. Noi îi spuneam să fie atent. Pentru el a fost o experienţă de neuitat, această prietenie. Tânărul a fost unul din cei 200 de voluntari care au participat la Maratonul Internaţional Bucureşti. A făcut-o în memoria Alionei”, povesteşte John.

Planuri

Pe moment, medicii şi asistentele medicale (zece la număr – n.a.) se deplasează doar la domiciliul persoanelor din Chişinău şi localităţile din apropierea capitalei. „Avem echipe mobile î Taraclia, Cimișlia și Ocnița și ne propunem să deschidem alte trei echipe mobile. Dar este la nivel de proiect”, susţine visător John.

Dar cea mai mare dorinţă a sa e să deschidă un centru în Chişinău, unde să vină pacienţii pentru a primi îngrijirea necesară. „De asemenea, ne propunem ca Hospice Angelus să devină cea mai mare fundaţie caritabilă din Moldova. În România, de exemplu, Hospice „Casa Speranţei” este a treia organizaţie”, spune Mckellar.

Implicat plenar în tot ce face, acesta susţine că au rezultate cu care se mândresc. „Ministerul Sănătăţii şi Compania Naţională de Asigurări în Sănătate au început să ne susţină financiar. În acelaşi timp, anul trecut, în cadrul acţiunilor de adunare de fonduri, am reuşit să colectăm 62 mii de euro”, comunică acesta.

„Vreau să rămân”

„Luna octombrie este plină de acţiuni pentru că este luna Hospice Angelus. Aceasta se va încheia pe 24 octombrie cu un concert „Voci pentru speranţă”, la care şi-au anunţat prezenţa Pasha Parfeny, Cristi Aldea Teodorovici, Elena Carafizi şi, în premieră, trupa irlandeză „Kiss-U-Now”. Va fi un eveniment de suflet”, susţine Mckellar.

Deşi vorbeşte neîncetat despre Hospice Angelus, este mai rezervat când îl întrebi de viaţa personală. Spune că îşi croieşte timp pentru prietenii pe care şi i-a făcut aici. „Peste un an mi se încheie contractul de muncă aici şi dacă m-ai întreba ce nu aş vrea să fac, ţi-aş spune că nu vreau să plec din Moldova. Îmi plac oamenii de aici, îmi place Chişinăul. Tinerii moldoveni sunt persoane sufletiste, sunt cea mai mare bogăţie a ţării şi cred că ar trebui să fie implicaţi în mai multe activităţi”, conchide John.

Asistenţă

Fundația „Angelus Moldova” oferă gratuit pungi pentru stome, prin intermediul ajutoarelor umanitare trimise din Marea Britanie, persoanelor din toată țara care altfel nu au posibilitatea să le obțină. Protezele mamare donate de parteneri din Marea Britanie, pentru femeile care au fost supuse unei mastectomii sunt, de asemenea, oferite gratis. Conform statisticilor, din cauza bolilor oncologice în fiecare an în Moldova mor în jur de şase mii de oameni.

Fundaţia Filantropică Medico-Socială „Angelus Moldova” este o organizaţie non-guvernamentală, apolitică, non-profit, înfiinţată şi înregistrată în RM în 2000. Are ca scop crearea unui nou sistem de asistenţă medico-socială, destinată bolnavilor incurabili de cancer în stadii avansate şi terminale, cât şi familiilor acestora. De serviciile oferite de „Angelus Moldova” au beneficiat anul acesta în jur de o mie de persoane.

 

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)