Oscarul pleacă la… Ungheni

CINEMA // O persoană născută pe malul Prutului în perioada interbelică a devenit în 1960 laureat al premiului Oscar

Exact cu jumătate de secol în urmă, un unghenean primea… premiul Oscar, titrează ziarul „Expresul de Ungheni”. Trebuia să treacă 50 de ani ca ştirea respectivă să ajungă şi la Ungheni, acolo unde a venit pe lume unul dintre cei mai importanţi scenarişti ai Hollywood-ului de la mijlocul secolului trecut.

La 27 iunie 1920, la Ungheni, s-a născut cel care avea să devină I.A.L. Diamond, scenarist cu o carieră impresionantă de 47 de ani. S-a născut în familia lui David Domnici şi Elka Valdman, iar numele lui adevărat este Iţek Domnici. Acesta mai avea o soră Dvora (Dorothy). Primele studii le-a făcut în oraşul de pe malul Prutului, în aşa-numitul heder, şcoală primară religioasă evreiască, unde îşi instruiau odraslele doar familiile înstărite.

Olimpic la matematică în trei state americane

Potrivit site-ului tv.com, în copilărie îi plăceau caii, era deseori văzut în timp ce îi ducea să îi adape în apa râului Prut. Dar din 1929 nu a mai îngrijit de aceste animale pentru că a părăsit locurile natale, împreună cu mama şi sora, pentru a se alătura tatălui David. Acesta s-a stabilit în Statele Unite ale Americii, New York, avea un magazin de produse lactate în Brooklyn.

Unchii viitorului laureat Oscar, care au imigrat în America la începutul anilor 1920, au părăsit New York-ul şi au plecat în Dakota de Nord, localitatea Minot, unde comunitatea evreiască era în căutarea unui rabin. Aşa că familia acestuia era pe cont propriu. Iţek, care a devenit Isidore Diamond (Isidore, o invenţie a unui profesor, iar Diamond a venit de la faptul că un birocrat leneş nu s-a obosit să scrie corect numele Domnici, ci l-a tradus), şi-a continuat studiile la şcoala de băieţi Boys’High School. Dă dovadă de un talent remarcabil pentru matematică, obţinând între anii 1936 şi 1937 17 medalii de aur la olimpiadele de matematică din statele New York, New Jersey şi Connecticut.

Dar, după absolvirea şcolii, în 1938, tânărul Domnici se înscrie, spre surprinderea tuturor, la Universitatea din Columbia, secţia jurnalism. Imediat începe să colaboreze cu ziarul universitar „Columbia Daily Spectator”, semnându-şi articolele cu pseudonimul I.A.L. Diamond. Nimeni nu ştie cu exactitate care este originea acestui pseudonim. Diamond glumea deseori, menţionând că cele trei iniţiale provin de la abreviatura Ligii Interşcolare de Algebră (The Inerscholastic Alebra Legue), din care a făcut parte în timpul studiilor la şcoală. Pe de altă parte, site-ul tv.com menţionează că a ales pseudonimul I.A.L. pentru că s-a considerat că sunt suficienţi evrei în universitate.

Fiind student, a început să scrie scenarii pentru un spectacol studenţesc anual de la Universitatea din Columbia, „Varsity Show”. De altfel, a fost unicul autor în istoria acestui spectacol care a scris scenariile timp de patru ani consecutiv. Deşi intenţiona să facă şi magistratura, după acest succes răsunător, a fost invitat, în 1941, să scrie pentru „New York Times”. A încercat să se înroleze în armată, dar nu a fost luat din cauza că avea probleme cu vederea.

În acelaşi an, a pus ochiul pe el şi Hollywood-ul, i s-a propus să lucreze în calitate de scenarist în renumita companie „Paramount Pictures”, având un salariu de 75 de dolari pe săptămână.

Oscar în 1960

Aici se află până în 1943, după care trece în altă companie, la fel de renumită, „Warner Brothers”. Scrie scenariul pentru primul film lung-metraj, „Murder In The Blue Room” („Crimă în camera albastră”). Tot aici, la „Warner Brothers”, cunoaşte şi primul mare succes, în 1946, după apariţia pe marile ecrane a peliculei „Never Say Goodbye” („Niciodată să nu spui adio”). De atunci I.A.L. Diamond devine un scenarist foarte solicitat.

Anul 1955 avea să-i marcheze soarta într-un mod absolut fericit. I.A.L. Diamond face cunoştinţă cu regizorul Billy Wilder. Colaborarea lor a durat 25 de ani, timp în care au fost create cele mai bune comedii americane din anii 50-60 ai secolului trecut. I.A.L. Diamond este nominalizat de patru ori la premiul Oscar, iar o dată îl şi primeşte. Este vorba de pelicula „The Apartment” („Apartamentul”), premiată, în 1960, cu cinci premii Oscar: pentru cel mai bun film, pentru cea mai bună scenografie, pentru cel mai bun regizor (Billy Wilder), pentru cel mai original scenariu (I.A.L. Diamond şi Billy Wilder) şi pentru cea mai bună editare de film.

Începând din 1959, I.A.L. Diamond devine şi scenarist, şi producător al unui şir întreg de filme ale tandemului Diamond-Wilder. Acesta a fost de trei ori, între anii 1959 şi 1960, laureat al premiului criticilor de film din New York (New York Film Critics Award). Tot de trei ori (în 1957, 1959 şi 1960) a devenit laureat al premiului Ghildei scriitorilor din SUA („Writers Guild of America Award”). În 1979 i se înmânează şi premiul din laur al Ghildei scriitorilor din SUA.

În ultimii ani de viaţă, I.A.L. Diamond a suferit de o boală grea şi incurabilă. A murit în 1988, de cancer, în casa sa din Beverly Hills, California. În 2004, a fost instituit premiul „I.A.L. Diamond”, care se înmânează anual absolvenţilor Universităţii din Columbia sau ai Colegiului Barnard din New York pentru merite deosebite în domeniul artelor.

I.A.L. Diamond a fost căsătorit cu Barbara Bently, scriitoare şi scenaristă. Are un fiu, Paul Bentley, în prezent scenarist şi producător de televiziune şi o fiică, Ann Cynthia.

„Nuntă în Basarabia” nu va concura la Oscar

Filmul „Nuntă în Basarabia”, care a avut un succes răsunător la publicul moldovean, nu va concura la Oscar. „Chiar ne-am dorit şi am trimis şi o cerere. Din păcate, organizatorii concursului ne-au anuţat că cererile puteau fi depuse până pe 1 octombrie”, a declarat pentru postul Jurnal TV, Virgil Mărgineanu, cineast.