Osama ben Laden era deja împuşcat în cap când militari Navy SEAL au intrat în camera sa

“No Easy Day” (O zi dificilă), a cărei publicare a fost devansată de la 11 la 4 septembrie şi care nu a fost supusă aprobării autorităţilor militare, este prezentată de către editură ca “o relatare la persoana întâi asupra misiunii care l-a ucis pe ben Laden”. Cartea contrazice anumite aspecte ale raportului misiunii prezentat de către administraţia americană.

Sub pseudonimul Mark Oewn, autorul povesteşte ultimele clipe ale vieţii lui ben Laden care s-au scurs în momentul în care, urmând un alt militar Navy SEAL – forţe speciale de elită din cadrul Marinei Statelor Unite –, urcă scările reşedinţei din Abbottabad (Pakistan) către camera fostului şef al reţelei teroriste Al-Qaida, potrivit Huffington Post, care şi-a procurat un exemplar al cărţii.

“Eram la mai puţin de cinci paşi de palier, când am auzit focuri de armă trase cu un amortizor. Pop, pop”, scrie el. Colegul care se afla înainte, în casa scărilor, a deschis focul.

“Nu puteam să îmi dau seama, din locul în care mă aflam, dacă focurile de armă şi-au atins ţinta sau nu. Bărbatul a dispărut în camera întunecată”, continuă el.

Povestea contrazice ultimele momente din viaţa lui ben Laden, aşa cum au fost prezentate de către oficiali americani din domeniul apărării şi informaţiilor, după raidul din noaptea de 1 spre 2 mai 2011.

Iniţial, aceştia din urmă au afirmat că şeful Al-Qaida a fost ucis în timp ce încerca să opună rezistenţă, iar ulterior că acesta nu s-a predat imediat şi că a fost împuşcat cu un glonţ în cap, în camera sa. Anumite publicaţii americane au afirmat, pe de altă parte, că ben Laden a fost atins de un glonţ la nivelul pieptului.

Contactat de AFP, un oficial american din cadrul Departamentului Apărării a confirmat informaţiile Huffington Post.

“Ben Laden era dezarmat, este adevărat. Dar echipa tocmai ieşise dintr-un schimb de focuri (…). Ulterior, apare această persoană (ben Laden) care îşi scoate capul pe uşă”, a relatat acest oficial.

“A spune că (membrii) SEAL au ucis un bărbat dezarmat te face să te gândeşti că a fost vorba mai degrabă despre execuţie, dar nu era cazul”, a dat el asigurări. (mediafax.ro)

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)