Oricum… e mai bine în Italia

RECESIUNE // Criza economică din Europa nu îi face să revină acasă pe conaţionalii noştri

O nouă criză a cuprins ţările Europei şi Statele Unite ale Americii. Cu toate acestea, puţini sunt moldovenii care intenţionează să revină în Republica Moldova. Aceştia spun că e mai uşor să-ţi găseşti de lucru în afară decât în ţară. Experţii economici spun că nici în 2009, când recesiunea a fost mai profundă, moldovenii nu s-au înghesuit să revină în R. Moldova. „Sunt impulsuri de moment şi fiecare urmează să cântărească şi să ia decizia”, ne-a comunicat Sorin Hadârcă, analist economic. Acesta e de părerea că moldovenii care revin, în mare parte, se lansează în sectorul privat.

Marina LIŢA

„De şapte ani, lucrez în Italia şi în toată această perioadă am trimis în mod constant bani acasă, fie prin intermediul microbuzelor care circulă  între Italia şi RM, fie prin intermediul băncilor, atunci când era o urgenţă. Acum nu mai ştiu dacă voi mai trimite aşa constant, pentru că la întoarcerea din vacanţă am fost anunţată că îmi vor micşora salariul”, ne spune Valentina Popescu, din Ungheni, care are grijă de un bătrân în Italia. Aceasta a mai adăugat că patronul la care lucrează şi-a motivat decizia prin faptul că ţara lui se confruntă cu o gravă criză economică.

„Mai mari şanse am să găsesc de lucru în Italia”

Aceeaşi criză economică a lăsat-o pe Angela Rotaru din Chişinău fără serviciu. „Făceam curăţenie în trei case dintr-o regiune din nordul Italiei. Lucram cu orele, câte trei ore la fiecare casă. Acum, am rămas numai cu una şi acolo mă duc de două ori pe săptămână să fac ordine. Mă gândesc ce să fac şi cum să o mai scot la capăt, am de achitat anual tranşe de plăţi pentru apartamentul pe care mi-l construieşte o firmă în Chişinău. Să mă întorc în Moldova – nu am la ce, aici este din ce în ce mai greu. Nu ştiu ce să fac”, oftează din greu femeia.

„Am revenit duminică (7 august 2011 – n.a.) la lucru în Italia, dar sunt în căutarea unui loc de muncă. Pe de altă parte, când am fost acasă, am încercat să fac reparaţie în casă şi ce am găsit au fost nişte preţuri exagerate şi un curs al Euro scăzut. Cu bruma de bani pe care am adunat-o în timpul cât am lucrat, nu am reuşit mare lucru. De ce nu am rămas în Moldova? Pentru că, deşi în Italia e criză, am mai multe şanse să-mi găsesc de lucru. S-ar putea să stau jumătate de an fără să lucrez, dar după aceasta la sigur voi găsi ceva”, a conchis pe o notă optimistă, Elena Corman din Călăraşi.

Impulsuri de moment

Deşi criza a cuprins Europa şi Statele Unite ale Americii, analiştii economici nu cred că se vor întoarce mulţi moldoveni în Republica Moldova. „Recesiunea din anul 2009 a fost mult mai profundă şi se spunea atunci că 500 de mii de conaţionali vor reveni în Moldova. Fapt ce nu s-a întâmplat. Nici impactul asupra remitenţelor nu a fost mare, pentru că, deşi a scăzut numărul acestora, banii au continuat să vină în ţară”, a declarat pentru JURNAL Sorin Hadârcă, analist economic. „Sunt impulsuri de moment şi fiecare urmează să cântărească şi să ia decizia”, a menţionat Hadârcă.

În acelaşi timp, expertul este de părerea că moldovenii, care revin în ţară, se întorc în sectorul privat şi încearcă să deschidă afaceri aici. „Guvernul ar trebui să stimuleze crearea acestor locuri de muncă”, spune analistul.

Referindu-se la deprecierea monedei europene din ultima săptămână, acesta a menţionat că acest fenomen este favorabil pentru ţările exportatoare, cum ar fi Germania, care are doar de beneficiat.

Analistul economic Natan Garştea este, de asemenea, de părerea că lucrurile diferă de la caz la caz. „Pentru majoritatea vor fi urmări, unele companii vor micşora salariile (sau deja le-au micşorat), se aşteaptă să vină mai puţine remitenţe de peste hotare, dar peste un timp se va reveni la normal”, a opinat Garştea.

Perioadă când Euro scade

Expertul crede că leul moldovenesc s-a apreciat în ultimul timp pe seama faptului că Euro scade, în comparaţie cu monedele de referinţă. „O altă cauză ar fi creşterea remitenţelor intrate în Republica Moldova”, susţine analistul politic.

Banca Naţională a Moldovei (BNM) a anunţat că cetăţenii Republicii Moldova care muncesc peste hotare au trimis acasă în prima jumătate a anului 2011 cu peste 100 milioane de dolari mai mult decât în perioada similară a anului precedent. Potrivit BMN, transferurile efectuate de persoanele fizice s-au ridicat în ianuarie – iunie la o valoare echivalentă cu 643,7 milioane de dolari SUA, faţă de 535,16 milioane în primele şase luni ale anului 2010. Deşi a înregistrat o creştere impresionantă, de 20,3% în primul semestru al anului curent, valoarea transferurilor este departe de nivelul înregistrat în aceeaşi perioadă a anului 2008, ce a precedat criza, când remitenţele s-au ridicat la 755,88 milioane de dolari.

Natan Garştea mai menţionează că o altă cauză a deprecierii monedei europene este faptul că mulţi conaţionali, care lucrează peste hotare, se întorc acasă pentru a face vacanţa. „Este o perioadă când, dacă urmărim an de an, Euro scade. S-ar putea ca moneda europeană să crească, dar s-ar putea să rămână la fel. Totul depinde de piaţa financiară”, conchide Garştea.

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)