Orice muzeu este faţa unei ţări

„Când sunt vizitate siturile şi muzeele de importanţă mondială din Republica Moldova, un lucru evident este lipsa mijloacelor financiare. Şi în acest caz ar trebui să se implice politicienii, pentru că fără ajutorul lor lucrurile nu o să se schimbe spre bine”, a comunicat preşedintele INTERCOM, David Fleming, în cadrul Conferinţei Internaţionale „Muzee şi Situri Culturale din Republica Moldova”, care a avut loc în perioada 20-25 mai, la Chişinău. La eveniment au fost prezenţi conducători, angajaţi din cadrul muzeelor din republică, experţi ICOM din Franţa, Italia, România, Mexic, Marea Britanie. Conferinţa a avut scopul de a atrage atenţia publică asupra importanţei promovării muzeelor şi siturilor culturale la nivel naţional, regional şi internaţional, precum şi de a discuta problemele de management cultural ale muzeelor şi siturilor din R. Moldova.

Potrivit lui Fleming, în afară de surse financiare, trebuie să existe şi un plan de acţiuni, deoarece şi cu puţine fonduri se pot lua hotărâri importante şi se pot face lucruri mari. Expertul a mai spus că colecţiile muzeelor din R. Moldova pot concura cu cele din muzeele altor state. „Oamenii politici din R. Moldova ar trebui să înţeleagă că orice muzeu este o interfaţă a unei ţări şi Moldova are colecţii extraordinare, care nu se bucură de o prezentare foarte bună. Din moment ce prezentarea exponatelor va fi una corectă şi atractivă, va spori şi fluxul turismului cultural şi imaginea statului”, a conchis expertul.
Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM) este o organizaţie neguvernamentală cu titlu consultativ pe lângă UNESCO şi Consiliul Economic şi Social al Naţiunilor Unite (ECOSOC), fondată în 1946 cu sediul central la Paris. Este o organizaţie care ajută la promovarea şi implementarea strategiilor UNESCO privind patrimoniul cultural şi natural al omenirii. ICOM are comitete naţionale în 140 de ţări, care organizează activităţi de promovare a muzeelor, cursuri de formare profesională, ateliere de perfecţionare etc.

The following two tabs change content below.