Orheienii sunt contrariaţi de rezultatul alegerilor: „La Orhei s-a făcut un experiment”

shor primar (1)

Ilan Shor a obţinut o performanţă fără precedent în istoria R. Moldova. Acesta a ajuns din detenţie primar într-un timp record, de trei săptămâni. Le-a promis orheienilor marea şi sarea: rute de microbuz gratuite, compensaţii la taxele comunale, să construiască un oraş european şi… majorări la pensii. Electoratul a avut parte de concerte, cu artişti de fiţe din Federaţia Rusă (ceea ce reprezintă o încălcare a Codului Electoral) cu focuri de artificii „de care n-a mai văzut Orheiul şi nici Chişinăul”. Orheienii au primit donaţii de sute de mii de lei, mobilier, mese de binefacere şi alte daruri. Toate aceste bunuri erau împărţite nu de Mişcarea social politică „Ravnopravie” care l-a propus la funcţia de primar pe Shor, ci de FC „Milsami Orhei”, al cărei patron este acesta. Am încercat să aflăm opinia contracandidaţilor lui Shor, despre cât de uşoară ori grea a fost cursa electorală şi ce cred ei despre rezultatele alegerilor.

Potrivit lui Iurie Siloci, vicepreşedintele organizaţiei teritoriale a PLDM, printre orheieni deja circulă bancuri. Ajunşi în staţii, unii se întrebau când vor începe să circule gratis în transportul public. Potrivit liberal-democratului, Orheiul reprezintă o victimă pe linia de tragere a „artileriei grea” folosită în campania electorală de Shor. „Votul de azi de la Orhei este un rezultat al manipulării şi al cumpărării directe şi indirecte a electoratului. Mi-i şi greu să vorbesc. Shor a avut posibilităţi financiare care nu se compară cu mijloacele noastre financiare precare. A putut să-şi permită acţiuni pe care noi, ceilalţi candidaţi luaţi împreună, nu le-am fi putut realiza. Noi am făcut o campanie electorală corectă, ca la carte. El a impresionat oamenii cu bani.

A organizat concerte cu participarea unor artişti din străinătate, fapt interzis de Codul electoral, concerte pe care le oferea din partea clubului FC Milsami, dar evident era o acţiune electorală. Lumea s-a arătat impresionată de mănuşile, coafura, cerceii sclipitori ai soţiei acestuia. Au fost focuri de artificii cum n-a mai văzut Orheiul. Nu vă imaginaţi ce undă de şoc era. Oamenii au căutat o alternativă faţă de PLDM, PDM, imaginea cărora a fost grav afectată de jaful din sistemul bancar. Până la urmă, alternativa a venit din Rusia”, a spus vădit contrariat Siloci.
Ion Şiman, consilier din partea Partidului Socialiştilor, susţine că nu-l miră că Shor a câştigat alegerile la Orhei, l-a mirat însă lipsa de reacţie din partea autorităţilor. „M-a mirat că dânsul a împărţit bani în stânga şi în dreapta electoratului, a organizat banchete, a promis lucruri pe care nu le poate realiza un primar, PLDM, PDM însă n-au întreprins nimic. Am călătorit mult în Europa. Acolo democraţia înseamnă respectarea întru totul a legii”, spune Şiman. Nu crede că Ilan Shor în calitate de primar va face ceva bun pentru Orhei. „Dar vom trăi şi vom vedea. Acum cinci ani i s-au dat 5 ha de teren, prin decizia consiliului orăşenesc. Promitea să construiască o şcoală sportivă. Nici măcar nu a înfipt un hârleţ în pământul acela”, mai spune consilierul.

Banii au resuscitat un partid din seria cadavrelor politice

Şi Vitalie Colun, fostul primar de Orhei, contracandidatul în alegeri al lui Shor din partea PLDM, este de părere că la Orhei s-a făcut „un experiment”. S-a mers pe ideea că, cu bani, azi rezolvi orice problemă în RM. „Oraşul Orhei este inima Moldovei, aici a început mişcarea naţională. O mişcare politică cum e „Ravnopravie”, care n-ar fi câştigat niciodată alegerile, cu atât mai mult la Orhei, a câştigat. Respectiv astfel de acţiuni, de cumpărare a electoratului cu bani şi promisiuni goale pot fi utilizate pe viitor la nivel naţional. Nu cred că Shor e pregătit să facă faţă problemelor unei primării. Vom avea un primar care va fi în arest la domiciliu, acesta însă trebuie să convoace şedinţele consiliului, să numească viceprimarii. Nu ştiu cu ce se va finaliza rezultatul acestor alegeri, dar, în viziunea mea, alegerea lui Shor este un experiment al forţelor care vor să deturneze cursul european al RM”, a mai spus fostul primar.

Şi Ion Stratulat, un al concurent electoral al lui Ilan Shor, a declarat că deşi au depus vreo şapte contestaţii la CEC, rezultatul a fost nul, „din lipsă de probe”: „Cum să scoţi un concurent din cursa electorală, din moment ce FC Milsami, nu „Ravnopravie”, făcea cadouri, fără a-l victimiza pe Shor?!”, s-a întrebat el.

Amintim că un concert de 45 de minute al cântăreţului rus Filip Kirkorov, care a cantat săptămâna trecută la Orhei, costă peste 100 de mii de euro,(cel puţin aşa arată rapoartele financiare ale PD, partid pentru care Kirkorov a cântat la alegerile din 30 noiembrie 2014).
Jasmin, soţia lui Ilan Shor, potrivit mass-mediei ruseşti, percepe o taxă ce variază între 20 – 40 mii de euro, adică cel puţin 400 mii de lei. Ilan Shor va câştiga în funcţia de primar circa 120 mii de lei anual.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu